BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaLibra benzeri global kripto para birimleri doları tahtından indirir mi?----

Libra benzeri global kripto para birimleri doları tahtından indirir mi?

Libra benzeri global kripto para birimleri doları tahtından indirir mi?
02 Eylül 2019 - 08:57 www.finansgundem.com

Bitcoin'in ardından Facebook'un gelecek yıl piyasaya çıkaracağı Libra, dünyanın rezerv para birimi doların pozisyonunu nasıl etkileyecek?

Son olarak İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mark Carney, Libra benzeri kripto para birimlerinin Dolar'ı tahtından indirebileceğini söyledi.

Wyoming'de bankacıları bir araya getiren "Para Politikası için Zorluklar" konferansında “Çok kutuplu bir dünyada çok kutuplu bir para birimine ihtiyacımız var” diyen Carney, global kripto para fikrine sıcak baktığını ortaya koydu.

Peki dünyadaki belli başlı merkez bankaları tarafından desteklenecek olan yeni dijital para birimleri piyasada kabul görecek mi?

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell (sağda) ve BOE Başkanı Mark Carney (solda), Wyoming'de "Para Politikası için Zorluklar" konferansında bir araya geldiReuters
Dolar neden üstün para birimi?
1944'te imzalanan Bretton Woods anlaşmasından bu yana dünyanın referans para birimi olan Dolar ABD’nin ekonomik ve politik etkisi sayesinde, küresel üstünlüğünü o zamandan beri koruyor.

Ostrum Asset Management'taki araştırma müdürü Philippe Waechter'a göre, "Hakim para birimi her zaman dünyanın en büyük siyasi gücüne sahip."

Uluslararası Para Fonu'na göre Dolar, 2019'un ilk çeyreğinde küresel döviz rezervinin yaklaşık yüzde 62'sini oluşturuyor.

Avrupa tek para birimi Euro yüzde 20,2 ile ikinci sırada yer alırken, Çin'in Yuan'ı, ABD'nin ardından dünyanın ikinci büyük ekonomisi olmasına rağmen yalnızca yüzde 2 seviyesinde bulunuyor.

Dolar niçin cazibesini kaybediyor?

Dolar, küreselleşme ve değişen dünya ekonomik düzeninden dolayı cazibesini yitirmesine rağmen, ABD ekonomisindeki gidişat hala diğerlerini etkiliyor.

Carney, bankacıların bir araya geldiği son Wyoming toplantısında "ABD ekonomisine nispeten sınırlı doğrudan maruz kalsa bile ABD'deki gelişmeler ülkelerin hem ticaret performansı hem de finansal koşulları üzerinde önemli bir yayılma etkisine sahip" dedi.

Gelecek yılın Ocak ayında görev süresi dolacak olan İngiltere Merkez Bankası Başkanı, "Uzun vadede oyunu değiştirmemiz gerekiyor." ifadesini kullandı.

Merkez Bankasının pozisyonu ne?

Carney'e göre, kamu sektörü, merkez bankaları şeklinde yeni bir sanal para birimi için en iyi desteği sağlayabilir: "Böyle bir yeni kripto paranın, merkez bankası dijital para birimleri ağı aracılığıyla sağlanıp sağlanmayacağı açık bir sorudur."

Yine de merkez bankaları ve dünya liderleri, mevcut sanal para birimleri karşısında endişeli olmaya devam ediyor, çünkü onlarla ilgili genel bir düzenleme yok.

ABD Başkanı Donald Trump, Bitcoin ve Libra'nın doların aksine ayakta durma yeteneğinin olmayacağını söylüyor ve onların "güvenilmez" olduğunu savunuyor.

Analistler Washington'un dünyanın ilk rezerv para birimi olarak Dolar'ın değer kaybetmesine izin vermeyeceğine dikkat çekiyor.

Rabobank analisti, "Amerika Birleşik Devletleri 'savaş olmadan' bunun gerçekleşmesine kesinlikle izin vermeyecek." diyor.

Facebook'un Libra'sı ne durumda?

Sosyal paylaşım platformu Facebook, geçtiğimiz Haziran ayında 2020'de yeni bir kripto para birimi Libra'yı piyasaya süreceğini duyurdu. Şirket “Calibra” adı verilen bir dijital cüzdan oluşturacak ve kullanıcılar “Libra” transferi yapabilecek.

Libra, Bitcoin ve diğer kripto para birimlerindeki gibi sert dalgalanmaları önlemek için bir "döviz varlıkları sepeti" ile desteklenecek. Ancak Libra özel sektördeki kökenlerinden dolayı merkez bankalarının tepkisini çekiyor.

Paris Ekonomi Okulu araştırmacılarından Agnes Benassy-Quere, “Merkez bankaları Facebook'un para birimini özelleştirme teklifinden dolayı biraz rahatsız” diyerek Libra ile ilgili kaygıların varlığının altını çiziyor.

Bitcoin'in merkezi olmayan bağımsız bir yönetimi olmasına karşılık Libra'ya aralarında MasterCard, Visa, PayPal, eBay gibi devlerin yer aldığı 100 civarında firma tarafından yönetilecek.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)