BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana Sayfaİlginç Bankacı HikayeleriLibor skandalının günah keçisi banka hesabı bile açamıyor----

Libor skandalının günah keçisi banka hesabı bile açamıyor

Libor skandalının günah keçisi banka hesabı bile açamıyor
17 Ağustos 2021 - 14:02 www.finansgundem.com

İngiltere finans sistemini sarsan Libor skandalı nedeniyle hapis yatan tek isim olan eski bankacı Tom Hayes, Ocak ayında tahliye olmasından bu yana banka hesabı dahi açamaz hale geldi. Eski bankacı suçsuz olduğunu savunmaya devam ediyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Libor skandalı nedeniyle hapis yatan tek isim olan eski bankacı Tom Hayes hapishaneden çıktığından beridir İngiltere’deki yedi bankadan hesap açmasının yasaklandığını ve temel bankacılık ihtiyaçlarını gerçekleştiremediğini belirtiyor.

Geçmişte UBS ve Citigroup’un ticaret bankacısı olarak çalışan Tom Hayes mortgage ve büyük ölçekli kurumsal kredilerdeki faiz oranlarını belirlemeye yardımcı olan bir ölçüt niteliğindeki Londra Bankalararası Teklif Oranı'nı manipüle ettiği gerekçesiyle 11 yıllık cezasının beş buçuk yılını hapiste geçirmesinin ardından Ocak ayında tahliye olmuştu.

Hayes, 10 Ağustos'ta İngiltere bankası NatWest ile bir banka hesabı açtı, ancak banka 24 saat sonra hesabı kapattı. Financial News’in haberine göre NatWest’ten Hayes’e 12 Ağustos tarihinde gönderilen e-posta mesajında bankanın kredi referansı ve dolandırıcılığı önleme kurumları aracılığıyla kendisine ‘daha fazla kontrol’ gerçekleştirildiği ve Hayes’e ‘bankacılık olanaklarının sunulamayacağı’ sonucuna varıldığı belirtiliyor.

E-postada ayrıca Hayes’in NatWest’in yan kuruluşu olan İskoçya Kraliyet Bankası’ndan da hesap açmasının yasaklanacağı belirtiliyor.

Hayes, konuyla ilgili röportajında bu kararın kendisini İngiltere'deki "tüm finansal hizmetlerden faydalanmasını engellendiğini" ve Kaliforniya'daki Berkeley Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen 25 Haziran tarihli finansal dolandırıcılık konferansında delegelere yaptığı 30 dakikalık bir konuşma için ABD Doları cinsinden ödeme alamayacağı anlamına geldiğini söyledi.

NatWest sözcüsü konuyla ilgili açıklamasında bankanın Hayes'in davası hakkında doğrudan yorum yapamadığını söylemekle birlikte, bankanın ‘müşterilerini ve hesaplarını dolandırıcılıktan ve suç gelirlerinden korumak için açıkça yasal ve mevzuatla ilgili sorumluluklara’ sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

Kaliforniya'daki Berkeley Üniversitesi'nin sözcüsü ise yorum yapmaktan kaçındı.

Bankalar uzun zamandır eski mahkumların Banka hesabı açmasına yardımcı olmak için daha yapıcı olmaları gerektiği eleştirileriyle karşı karşıya. Sabıka kaydı olan kişiler için bir yardım kuruluşu olan Unlock tarafından 2018'de yayınlanan araştırma, İngiltere'deki bankaları ve hapishaneleri, eski mahkumların temel bankacılık hizmetlerine erişimini sınırlayan "operasyonel sorunları" ele almak için birlikte çalışmaya çağırdı.

Bununla birlikte, bankaların suçluların ve teröristlerin varlıklarını saklamaması ve taşımaması amacıyla finansal ürün veya hizmetlerin kullanımına yönelik katı yasal gereklilikler söz konusu. Bu durum bankaların eski mahkumların finansal hizmet sağlamalarını zorlaştırabilir.

Hayes tarafından 10 Ağustos'ta NatWest'e gönderilen bir e-postada, 41 yaşındaki eski bankacının basit bir hesap açabilmek için bankaya adeta yalvardığı görülüyor. Hayes, “Konumunuzu ve bankanıza karşı 'oluşturduğum risk' hakkındaki değerlendirmenizi yeniden gözden geçirmenizi ve herkesin ihtiyaç duyduğu temel banka hesabına sahip olmam için bana izin vermenizi talep ediyorum” ifadelerine yer verdi. Hayes daha öncesinde Barclays, HSBC ve Starling’in de dahil olduğu 5 bankadaki hesabının da kapatıldığını sözlerine ekledi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Hayes ve bankalar arasındaki anlaşmazlık eski bankacının davasıyla ilgili İngiltere Ceza Davaları İnceleme Komisyonu’ndaki (CCRC) soruşturmasının tamamlanmasına sadece haftalar kala gerçekleşti. Hayes’in avukatları mahkumiyetin durdurulması için inceleme çağrısı yapılmasından bu yana ise neredeyse beş yıl geçti.

Şüpheli davaları soruşturmakla görevli bağımsız bir yargı organı olarak işleyen CCRC Temmuz ayında Hayes’in avukatlarına verdiği demeçte eylül ayında konuyla ilgili kararlarını yayınlayacak şekilde çalıştıklarını söylemişti. CCRC, soruşturmasının bir parçası olarak, hüküm giymiş Libor skandalı suçlusu Hayes'in haksız yere hapsedildiğini iddia eden akademik araştırmaları da değerlendirmelere aldıklarını sözlerine eklemişti.

CCRC sözcüsü Aralık ayında verdiği demeçte, Hayes'in davasını, asıl mahkumiyetinin mahkeme tarafından iptal edilmesi yönünde "gerçek bir olasılık" olduğuna karar vermesi halinde davanın İngiltere Temyiz Mahkemesi'ne sevk edebileceğini söyledi.

CCRC soruşturması sonucu davanın daha fazla gözden geçirilmesi gerektiğine veya davayı İngiltere İstinaf Mahkemesi'ne sevk etmek için herhangi bir gerekçe bulunmadığına karar verilebilir. İkinci senaryoda, Hayes ve hukuk ekibi CCRC'nin böyle bir karar vermesinin nedenlerini gözden geçirme ve bu karara cevap fırsatına sahip olacak.

Hayes'in mahkumiyetine ilişkin kararı veren kovuşturma dairesi olan İngiltere Ciddi Yolsuzlukla Bürosu sözcüsü Aralık ayında verdiği demeçte, "CCRC'ye soruşturmalarında yardımcı olmaya devam edeceğini" açıklamıştı.

Libor skandalı yeniden alevleniyor

 

Banka satıldı, çalışanların yarısı işsiz kaldı

 

İngiltere’de işsizlik oranı beklenti altında

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)