BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkLIBOR skandalının günah keçisi aklanmak istiyor----

LIBOR skandalının günah keçisi aklanmak istiyor

LIBOR skandalının günah keçisi aklanmak istiyor
22 Kasım 2022 - 18:23 www.finansgundem.com

Bankalar arası borç verme işlemlerindeki kurları manipüle ettiği iddiasıyla İngiltere’de 5 buçuk yıl hapis yatan Tom Hayes aklanma peşinde. Hayes ABD mahkemelerinde suçsuz olduğunu kanıtladı.


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

LIBOR skandalından hüküm giyen tek isim olan Tom Hayes ABD mahkemesinde kendisine yönelik suçlamaların düşürülmesinin ardından İngiltere’de hakkındaki mahkumiyet kararını bozmak için yeni bir temyiz başvurusunda bulunmayı planlıyor.

Mahkeme belgelerine göre, ABD temyiz mahkemesi iki eski Deutsche Bank tüccarının benzer suçlardan mahkumiyetlerini bozmasının ardından Hayes'e karşı suç duyurusunda bulunan ABD'li savcılardan, 27 Ekim'de davalarını düşürmesini istedi.

Hayes'in İngiltere'de hakkında çıkan kararı bozma savaşı beş yıldan fazla süredir devam ediyor. Eski bankacı beş yıllık bekleyişin ardından 2021 yılında dava için inceleme talebi reddedildi ve Hayes kendisi için çıkan karara itiraz edemedi.

Hayes'in davasını İngiltere Temyiz Mahkemesi'ne sevk etmemek için alınan geçici karar, insanların yanlış bir şekilde mahkum edildiklerine inandıkları cezai konuları araştırmakla görevli İngiltere Ceza Davaları İnceleme Komisyonu (CCRC) tarafından ele alındı.

Ancak ABD’de Hayes lehine alınan son karar İngiltere mahkemeleri için de dengeleri değiştirebilir.

Financial News’in haberine göre Hayes konuyla ilgili açıklamasında CCRC’ye yeni bir başvuru planladığını belirterek, “Yeni tanık ifadelerim ve yeni belgeli kanıtlarım var” açıklamasında bulundu.

CCRC’den yapılan açıklamada ise “ABD'nin kararının farkındayız ve Hayes'in yasal temsilcilerinden bu konudaki başvurularını davet ettik" ifadelerine yer verdi. Hayes’in davasının ‘inceleme altında olduğu’ da eklendi.

Eski UBS ve Citi bankacısı olan Hayes, 2015 yılında İngiltere'de LIBOR oranını sabitleyerek mali komplo kurma suçlarından mahkum edilmişti. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre İngiltere’de ‘bankalararası para piyasasında likiditesi yüksek bankaların birbirlerine Amerikan Doları üzerinden uyguladıkları faiz oranı’ anlamına gelen LIBOR bankaların birbirlerine borç verme işlemleri sırasında kullanılıyor. Tom Hayes LIBOR oranını manipüle ettiği gerekçesiyle 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Cezası temyiz sürecinde 11 yıla indirilen Hayes bunun beş buçuk yılını hapiste geçirmesinin ardından Ocak 2021’de tahliye olmuştu.

Suçsuz yere hapis yattığını iddia eden Hayes açıklamasında, “Ulaşabileceğim en iyi sonuç, ailemin ve kendimin sağlık ve mutluluğa sahip olması olacaktır. Bu iyileşme sürecinin bir parçası olarak bir gerçekten tazminat ve aklanmak gerekiyor” dedi.

Öncelikli motivasyonunun ismini temize çıkarmak olduğunu belirten Hayes, “Mahkumiyetimin bozulmasının herhangi bir parasal yönü ana motivasyonum değil. Bu yüzden savaşmıyorum. Suçumu itiraf edebilir ve yapmamı istedikleri şeyi yapabilirdim ve çok daha zengin olurdum. Ailemden de hiç uzakta olmazdım. Ama diğer sanıklar hakkında yalan söylemek zorunda kalırdım. Ve bunu yapmayacaktım. O kişi ben olmayacaktım” dedi.

Tom Hayes banka hesabı bile açamıyor

 

Libor Geçiş Grubu'ndan SOFR oranına geçiş önerisi

 

Libor skandalı yeniden alevleniyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)