BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkLibor skandalı yeniden alevleniyor----

Libor skandalı yeniden alevleniyor

Libor skandalı yeniden alevleniyor
23 Şubat 2021 - 15:02 www.finansgundem.com

2015 yılında faiz oranlarına hile karıştırdığı gerekçesiyle 5 buçuk yıl hapis yatan Tom Hayes yeni ortaya çıkan kanıtlarla birlikte dava sonucuna itiraz etmeye hazırlanıyor


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Faiz oranlarına hile karıştırdığı gerekçesiyle hapse atılan ilk bankacı olan Tom Hayes, yeni kanıtların adını temize çıkaracağına inanıyor. UBS’in eski bir çalışanı olan Hayes, 5 buçuk yıl hapiste yatmasının ardından Ocak ayında serbest kaldı.

Hayes’in 2015 yılında Libor skandalının elebaşı olduğu gerekçesiyle hapse atılmış ve 2008 Küresel Finans Krizi’nden bu yana hapse atılan ilk İngiliz bankacı olmuştu. Kısaca Libor olarak bilinen uygulanma bankalar arası piyasada bankaların borç verme işlemlerinde uygulanan kısa vadeli faiz oranı olarak tanımlanıyor. Hayes söz konusu faiz oranlarına hile karıştırmaktan suçlu bulunmuştu.

BBC’ye konuşan Hayes hapisteki yıllarının çok zor geçtiğini belirtiyor. Hayes hapiste kaldığı dönem için, “Bu kolay bir ceza değildi. Bu süre zarfında kendimi kaybettim, akıl sağlığımı kaybettim. Derin depresyon nöbetleri geçirdim. Sık sık aklımda intihar düşünceleri barındırdım. Çok kızgındım ve acı çekiyordum. Duygularımla mücadele ettim” ifadelerine yer verdi.

Libor borsacılar borç alabilecekleri ve verebilecekleri Faiz oranlarını belirliyor. Bu oranların manipüle edilmesiyle borsacılar bilanço defterlerinde ne olduğuna bağlı olarak daha fazla para kazanabiliyordu. Ancak 42 yaşındaki Hayes bu uygulamanın çok yaygın olduğunu söyleyerek borsacıların gelirlerini en üst düzeye çıkarmak ve bankaları için kayıpları en aza indirmek konusunda ellerinden geleni yapmayı bankacılara işlerinin bir parçası olarak gösterdiklerini sözlerine ekledi.

Amatör bankacılara önemli uyarı: Yazılı emirleri uygulayın

Hayes ayrıca, İngiltere Merkez Bankası'nın Libor’a “hile karıştırılması” davasına dahli konusunda önemli kanıtların da mahkemede açıklanmadığını söyledi.

2017 yılında ortaya çıkan gizli bir kayıt İngiltere Merkez Bankası’nın 2007 ve 2008 yılları arasındaki yolsuzluğa karıştığını ve bankalara fiyat kırma olarak da bilinen nakit kredi almak için ödedikleri miktarı düşük göstermek konusunda baskı uyguladığını gösterdi.

Hayes bu kayıtlarla ilgili, “Ne yazık ki bu kanıtlar benim jürimin karşısında yoktu. Ancak aslında fiyat kırma hikayesi olan, yanlış ve uygunsuz oranlara boyun eğilmesini belirten gerçek hikayenin peşinden gitmek konusunda kimsenin isteği yoktu. Çünkü borsacıların peşinden koşmak herkes için daha kolaydı” görüşlerine yer verdi.

Eski UBS çalışanı, “O zamanlar politik nedenlerden dolayı bir bankacının hapse girmesi ve benim de o bankacı olmam uygundu. Bana korkunç bir ceza verildi ve hayatım mahvoldu' dedi.

Hayes İngiltere’de adli yanlışları düzeltmekten sorumlu Ceza Davaları İnceleme Komisyonu’na 2 bin 300 sayfalık bir başvuruda bulundu.

BBC’ye konuşan Hayes, “Bunun için jüriyi suçlamıyorum ama yanlış bir anlatımla karşı karşıya kaldılar ve bu gerçeklere dayanarak bir sonuca vardılar. İnanıyorum ki, eğer tüm kanıtlar sunulsaydı çok farklı bir sonuca varacaklardı” görüşlerine yer verdi.

HSBC’nin strateji değişimi üst düzey yönetime yansıdı

 

Moody’s İslami finansı işaret etti!

 

Hem Brexit hem Kovid: İşsizlik 5 yılın zirvesinde

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)