BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkLibor hesaplaması standartlaşacak mı?----

Libor hesaplaması standartlaşacak mı?

Libor hesaplaması standartlaşacak mı?
20 Ekim 2014 - 13:37 www.finansgundem.com

Libor faizlerinde yaşanan skandalın ardından otoriteler libor faizlerinin belirlenme metodolojisini tartışmaya başladılar

FINANSGUNDEM.COM/Dış Haberler Servisi

Libor piysasında yaşanan global skandalın uluslararası hukuk otoritelerince incelemeye alınmasının ardından bir grup Interbank yöneticisi bankaların libor arzında bulunurken yaptığı hesaplamaların standartlaştırılması gerektiğini savundu.

Haziran ayında global otoriteler, traderların 300 trilyon dolarlık libor pazarında manipülasyona gittiğini iddia etmişti. Aralarında Barclays, Royal Bank of Scotland’ın olduğu dokuz banka faiz oranına yapılan yapay müdahaleden ötürü 6 milyar dolar ceza ödemeye mahkum edilmişti.

Libor faizleri şu anki uygulamaya göre anketle belirleniyor. Otoriteler bankalara farklı para birimlerinde farklı vadelerle borçlandıklarında ne kadar maliyetle karşılaştıkları soruyorlar. En düşük ve en yüksek fiyat verenlerin listeden elenmesinin ardından geriye kalan bankaların verdiği rakamların ortalaması alınarak her para birimindeki libor faiz oranı hazırlanıyor.

Ancak bankaların borçlanma maliyetleri ile ilgili olarak bildirimde bulunurken kullandıkları metodolojinin ve parametrelerin değişkenliği piyasada manipülasyona imkan tanıyor. Konu ile ilgili olarak şubat ayında açıklama yapan Intercontinental Exchange Inc, bankaların libor faizlerini belirlerken değişik yöntemler uygulamasının manipülasyonun önünü açtığını belirtmişti.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)