BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemLeyen: AB Kremlin'den hesap soracak----

Leyen: AB Kremlin'den hesap soracak

Leyen: AB Kremlin'den hesap soracak
25 Şubat 2022 - 06:39 www.finansgundem.com

AB liderleri, Rus bankacılık pazarının yüzde 70'ini ve Rusya’daki şirketler de dahil olmak üzere büyük devlet şirketlerini hedef alan yaptırımları uygulamayı kabul etti

AB Liderler Zirvesi bitiminde, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Dönem Başkanı Fransa'nın Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ortak basın toplantısı düzenledi.

Von der Leyen, AB ülkelerin Rusya'ya karşı ortak hareket edeceğine işaret ederek "Kremlin'i sorumlu tutacağız" dedi.

Liderlerin, Rus ekonomisi ve siyasi seçkinleri etkileyecek ağır ve hedefe yönelik yaptırım paketini onayladıkları belirten von der Leyen, yeni yaptırımların, finans, enerji ve ulaşım sektörlerini kapsadığını, ayrıca ihracat kontrolü ve ihracat finansman yasağı ile vize politikasını içerdiğini söyledi.

"Sermaye piyasalarına erişimini önleyen mali yaptırımlar"

Von der Leyen, "Bu paket, Rusya'nın en önemli sermaye piyasalarına erişimini önleyen mali yaptırımları içeriyor." diye konuştu.

Yaptırımların, Rusya bankacılık piyasasının yüzde 70'ini hedeflediğine dikkati çeken von der Leyen, ayrıca savunma alanı da dahil olmak üzere önemli kamuya ait şirketlerin de yaptırım paketi kapsamında olduğunu anlattı.

"Rusya sanayisinin temelini yıpratacak"

Von der Leyen, "Bu yaptırımlar, Rusya'nın borçlanma maliyetlerini artıracak, enflasyonu yükseltecek ve Rusya sanayisinin temelini yıpratacak" ifadesini kullandı.

Rus seçkinlerin Avrupa'daki güvenli limanlarda paralarını saklayamayacaklarını vurgulayan von der Leyen, bu kişilerin mevduatlarını da kontrol altına alacaklarını anlattı.

"Enerji alanına yönelik yeni yaptırımlar uygulanacak"

Von der Leyen, enerji sektörünün Rus devletine gelir sağlayan önemli bir ekonomik alan olduğunu hatırlatarak, enerji alanına yönelik yeni yaptırımlar uygulayacaklarına işaret etti.

Rusya'nın yıllık 24 milyar avroluk petrol ihracatı gerçekleştirdiğini anımsatan von der Leyen, "İhracat yasağımız, Rusya'nın petrol rafinerilerini yenilemesini imkansız hale getirerek petrolü vuracak" diye konuştu.

Von der Leyen, Avrupa'dan Rusya'ya petrolün rafine edilmesi için gerekli ekipmanların gönderilmesinin yasaklanacağını duyurdu.

Rusya'nın ulaşım sektörüne yönelik yatırımlar da uygulayacaklarını ifade eden von der Leyen, Rusya'nın mevcut ticari uçak filosunun dörtte üçünün AB, ABD ve Kanada'da inşa edildiğini hatırlattı.

Von der Leyen, "Rus hava yollarına bütün uçak yedek parça ve ekipman satışını yasaklıyoruz" dedi.

"Çip gibi önemli teknolojilere erişim sınırlandırıldı"

Rusya'nın ihtiyaç duyduğu çip gibi önemli teknolojilere erişimi de sınırlandırdıklarını söyleyen von der Leyen, Rus diplomat ve iş insanlarına vize uygulamasının da değişeceğini, bu kişilerin AB ülkelerine ayrıcalıklı erişime sahip olmayacağını ifade etti.

Von der Leyen, önlemlerin ABD, İngiltere, Kanada, Norveç, Güney Kore, Japonya ve Avustralya gibi ortaklar ve müttefiklere yakın biçimde koordine edildiğini sözlerine ekledi.

Liderler Avrupa'nın özerkliğini de konuştu

AB Konseyi Başkanı Charles Michel de bu gece zirve toplantısında konuşulan konulardan birinin Avrupa'nın özerkliği ve stratejik bağımsızlığı olduğunu söyledi.

Enerjide Rusya'ya bağımlılığın nasıl azaltılacağını ele aldıklarını aktaran Michel, bu konuda AB Komisyonunun önerilerinin tartışıldığını, enerji tedarikinde çeşitliliği artırmaları gerektiğini duyurdu.

"Sığınmacıların iyi şartlarda barınmasının sağlanacağız"

Michel, Avrupa'nın güvenlik ve savunma kabiliyetlerini de güçlendirmeleri gerektiğini, NATO'nun her halükarda Avrupa güvenliğinin temel taşı olduğunu, AB ülkelerinin Doğu Avrupa'yı NATO ile birlikte güçlendireceğini vurguladı.

Ukrayna'ya yapılacak yardımların da toplantıda ele alındığını aktaran Michel, insani yardımları harekete geçireceklerini, AB ülkelerine geçen Ukraynalı sığınmacıların iyi şartlarda barınmasının sağlanacağını aktardı.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)