BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiLenovo mağduriyeti! İşte skandal olay----

Lenovo mağduriyeti! İşte skandal olay

Lenovo mağduriyeti! İşte skandal olay
14 Ocak 2022 - 09:00 www.finansgundem.com

Teknoloji devi, suçu üstünden atmaya çalışıyor, üstelik laptop’taki arızayı gidermek için yüklü ücret istiyor, kullanıcının olaydaki gerçekleri anlatan ve çözüm talep eden yazılı başvurusuna dönüş yapmıyor.

FINANSGUNDEM.COM

İnternet sitesinde ‘etik bir dijital gelecek’ vadeden Lenovo, ‘etik olmayan’ bir davranışla müşterisini mağdur etti, ortada bıraktı.

“Bilgisayar devi”nin suçu üstünden atma olayı, 1 yıl önce alınan - lenovo idea Pad Flex 5- laptop’un kullanıcıya zor anlar çıkarmasıyla başladı.

1 YILLIK BİLGİSAYARDA KRİZ ÇIKARAN ARIZA!

Daha önce de donma sıkıntısı çeken, şikayet üzerine Lenovo Teknik Destek tarafından ‘uzaktan müdahale’yle sorunu giderilen diz üstü bilgisayar, geçtiğimiz yılın son günlerinde yine dert çıkarıyor. Kullanıcının, “sürekli kitleniyor, kasıyor, iş yaptırmıyor, çalışamıyorum” başvurusu üzerine Teknik Destek yine devreye giriyor.

Laptop’taki sorunun giderilmesi için konuyla ilgilenen uzmanla görüştüğünü belirten kullanıcı, gelişmeleri, “Telefonla yaptığımız konuşmada benden bilgisayarın resetlenmesi adına cihazda bulunan bir deliğe iğne sokmam istendi. Kendilerine bu konuda yeterli bir teknik bilgim olmadığını ayrıca söz konusu deliği göremediğimi belirttim. Bu noktada bana ‘bilgisayarı bize gönderin’  demeleri gerekirken, tam tersine yönlendirme devam etti. Sonunda konuya hakim ekip üyesinin dediği işlemi yaptım. Ancak bilgisayar devre dışı kaldı. Bana telefonda ‘ekran kartının yandığı’ ifade edildi.

Ardından, servis kaydı oluşturulup mail adresime bir kargo numarası yollanacağı, bilgisayarın servise gönderilmesi gerektiği söylendi. Gerekeni yaptım.” diye anlatıyor.

Önce ücret istenmesi, sonra istenen ücretin tutarı karşısında büyük bir şaşkınlık geçiren kullanıcı, asıl şoku, kendisine yollanan “Fiyat teklif ve Onay İsteği” belgesinde altta yer alan, “üst kasadaki yoğun sıvı temasından dolayı anakartta yanık mevcut” notunu görünce yaşıyor.

HATAYA YOL AÇTILAR, GARANTİ SÜRESİNDE ONARIM ÜCRETİ İSTEDİLER

Şimdi, bu durumda normalde olması gereken nedir? Serviste kontrol edilmesi ya da kendi iş takip yöntemleriyle müdahale edilerek çözüm bulunması gereken bilgisayarda yol açılan arızanın onarılması, garanti süresi içindeki laptop’un yeniden çalışır vaziyette kullanıcıya gönderilmesi. Öyle değil mi?

Evet, öyle! Gönderiyorlar! Ama onarılmış bilgisayar yerine, onarım bedeli talebini. Üstelik bir yıl önce cihazı alırken ödenen paradan daha fazla bir ücretle.     

Önce ücret istenmesi, sonra istenen ücretin tutarı karşısında büyük bir şaşkınlık geçiren kullanıcı, asıl şoku, kendisine yollanan “Fiyat teklif ve Onay İsteği” belgesinde altta yer alan, “üst kasadaki yoğun sıvı temasından dolayı anakartta yanık mevcut” notunu görünce yaşıyor.

Daha önce hiç dile getirilmemiş bu iddia ve teknoloji devinin suçu üstünden atma gayreti karşısında, her müşterinin yaptığını yapıyor kullanıcı. Telefonla irtibat kurarak, ‘sıvı’ya cevaben ekran kartı yanma nedenini anlatmaya çalışıyor. Fakat Lenovo, soruna müdahale etmek, yol açılan hatayı düzeltmek yerine, telefonu birbirlerine devretmekle uğraşıyor.

“TELEFON KAYITLARI DİNLENSİN” BAŞVURUSUNA YAZILI YANIT VERİLMEDİ

Sesli yanıt alamayan kullanıcı bu kez de ‘yazılı müracaat’ı tercih ediyor. Yetkililere mail atıyor.

Olayı baştan sona kaleme alıyor, sonuna da ekliyor:

“… Serviste yapılan inceleme sonucu ise tarafıma ürünle ilgili olarak "ÜST KASA, ÜST KASADAKİ YOĞUN SIVI TEMASINDAN DOLAYI ANAKARTTA YANIK MEVCUT" şeklinde bir rapor sunuldu. Garanti kapsamındaki cihazın onarılması karşılığında da 7-8 bin (*) lirayı bulan bir fatura çıkacağı anlatıldı. 

Oysa, ekip yönlendirmesiyle yapılan işleme kadar bilgisayarda kitlenme dışında herhangi bir arıza yaşamadım. Bilgisayarın devre dışı kalması yaptırılan işlem neticesindedir. Sıvı teması iddiasının da benimle bir ilgisi yoktur. Söz konusu edilen arıza o gün teknik destek tarafından telefonla yaptırılan yönlendirme sonucunda oluşmuştur.”

Söz uçar, yazı kalır demişler. Ama burada söz de uçamıyor. Çünkü kullanıcı, hata kaynağının ortaya çıkarılması konusunda gereğinin yapılması için, telefon görüşmelerinin dinlenmesini talep ediyor:

“Şikayetimin ve konunun yeniden değerlendirilmesini, gerekiyorsa, 17.12.2021 tarihinde 16:00 - 17:00 saatleri arasında yapılan ve tarafınızdan kayıt altına alınan görüşmenin incelenmesi talep ediyorum. Garanti süresi içinde olan bilgisayardaki sıkıntıların çözümü adına olumlu bir gelişme olmaması halinde söz konusu görüşme kayıtlarının, cihazın sahibi işveren yetkililerine verilmek üzere tarafıma iletilmesini talep ediyorum.”

Hata orada dururken, ‘saklanırken’, müşteri mağdur ediliyor. Ortada bırakılıyor. Kaderine terk ediliyor. ‘Güven’ yerlerde. ‘Küresel’ geçinen Lenovo’ya hiç yakışmıyor.

MAĞDUR MÜŞTERİ ORTADA BIRAKILDI

Yukarıdaki soru bir kez daha gündeme geliyor: Şimdi, bu durumda normalde olması gereken nedir?

En azından bir yanıt verilmesi.

Ama o da olmuyor. Yazılı müracaata yazılı dönüş yapılmıyor. Yine telefon trafiği, yine tıkanıklık, yine çözümsüzlük.

Hata orada dururken, ‘saklanırken’, müşteri mağdur ediliyor. Ortada bırakılıyor. Kaderine terk ediliyor. ‘Güven’ yerlerde. ‘Küresel’ geçinen Lenovo’ya hiç yakışmıyor.

LENOVO CEO’SU “İNSANA ÖNCELİK” DİYOR AMA İŞLER ÖYLE YÜRÜMÜYOR

CEO Yuanging Yang diyor ki, “... müşterilerimizin kullandığı ürünleri üretmeye ve geliştirmeye devam etmek için çok çalışıyoruz.

… ister çalışanlarımız, ortaklarımız, müşterilerimiz veya topluluklarımız olsun, insanlara birinci öncelik vermek Lenova’da her zaman temel bir değer olmuştur.”

Yang öyle diyor ama bakalım işler öyle mi yürüyor? Yazarken mangalda kül bırakılmıyor ama o mangal müşteriyi de yakıyor. Hem de Lenovo’nun ‘suçu üstünden atma’ çabasının körüklediği ateşle…

(*) Söz konusu talep edilen onarım ücret bedeli 9 bin lirayı aşıyor.

YORUMLAR (20)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Dadal15 Ocak 2022 17:12

    Lenovo Türkiye. Yoga aldım... hakem heyeti satıcıya parasını ödeme kararı verdi. .. batmıştı firma...lenovo Türkiye sorgusuz ödedi.... ama servis sirket ise yaramaz... üçüncü lap top lenovomo aldım... lenovo en iyisi...

  • bilader15 Ocak 2022 15:30

    kesin ekipten birinin bilgisayarı, hatta şirket bilgisayarıdır  :D olsun lenovoyu severim hatta benim için dell'in önüne geçmiştir. ama bu tip hataları affetmemek lazım. yaz kardeşim.

  • E.ö.15 Ocak 2022 11:15

    Baska bir markada benzer sorun yasadim, sikayetvar bile sonuc vermedi. Bu site yeni mi? Nasil yazarim ben de bu sekilde? Direkt google hanerlerde cikmasi super

  • Türkoğlutúrk15 Ocak 2022 09:50

    Ne şimdi bu haberi.noldu iktidardan biri konussaydi tam sayfa verirsin konusmayinca böyle bir tekil olay verirsin.sayin yönetici bu tür olaylar hem beyaz eşyada hemde telefonda hergun yaşanırken niye lenova. burnuma kötü kokular geliyor.

  • Baran15 Ocak 2022 11:28

    Komunist malı olunca zoruna mı gitti zübük?  Ortalığı karıştıracak fitne çıkaracak bir haber olmayınca çok sıkıldın değil mi?  Seni soytarı seni!

  • Hasan kaçar15 Ocak 2022 07:54

    Aldığına pişman ediyorlar insanı

  • Burak burak15 Ocak 2022 07:04

    5 yıl geçen ürüne yedek parça verip tamir etmiyorlar, ve dışarıda bilgisayarcı ya yaptırın diyorlar, ben bu markayı hayatımdan ve firmadan çıkardım, bir daha satın almam

  • Serhan padihşah14 Ocak 2022 19:47

    Kardeşler yıllardır lenovo kullanırım garanti süresi bitti halde bile garantiye soktular tek kuruş istemediler oradaki olay farklıdır

  • Hasan Hasırcı14 Ocak 2022 18:44

    Lenova ile bende ciddi sorun yaşadım. elektrik süpürgesi gibi ses çıkaran laptopa sorun yok dediler. Mahkeme kararıyla 1 sene sonra para iade edildi, ama iade edildiğinde aynı laptop iki katına fiyata çıktı. Lenova cevap bile vermedi. Aman dikkat.

  • Nihat Şahin14 Ocak 2022 17:13

    Kesinlikle "Lenovo" pişmanlığını yaşıyorum, bana daha önce başkasına satılmış ve geri dönmüş laptop "yeni-kullanılmamış ürün" olarak satıldı... Herhangi bir girişimim olmadı bu konuda ve zaten şu anda bilgisayar benim için ofiste bir "Aksesuar" oldu, o kadar yavaş, o kadar saçma bir cihaz ki, hız desen hız yok, performans desen performans yok... Saçma sapan bir firma yani, asla, asla kimse tercih etmesin lütfen...

  • spox14 Ocak 2022 11:02

    Maalesef Türkiye de firmalar dağıtımcı olmaktan öteye geçemiyorlar; örneğin Teknosa getir Çin den Kore den  Türkiye de vitrin süsü yapıp satmayı marifet zan ediyorlar!  Yıllardan beri de zarar ediyorlar. Üretim için imalat için bir çaba yok. Çok yazık.

  • Fatih demirtaş14 Ocak 2022 10:40

    Merhabalar, Lenovo şikayet bölümünden Fatih Demirtaş, cihazınızın seri numarasını bizimle paylaşabilirseniz kayıtları inceleyip konu kakında tarafınıza geri dönüş sağlayabiliriz. İyi günler.

  • Tulug 14 Ocak 2022 16:48

    aynısını bende yasıyorum lenovo legion var latop un sıfırlanmış olmasına rahmen bıos kasıyor ustune en ust garanti seviyesinde bile olmasına rahmen yetkili birisiyle gorusemiyorum

  • baran14 Ocak 2022 10:37

    Kabahat bunlarda değil ki bizim hödük patron bozuntuları  Çin den Tayvan dan getirtip ya yolda gemiler de ya da merdiven altlarında montaj yapılıp piyasaya sürüyorlar!  Sonra adı bilgisayar firması oluyor.  Bakın borsa da bile kaç tane bilgisayar firması var güya!  Bunların ne kendi personeline  doğru dürüst eğitim verdikleri var ne de bir ucundan tutup ta bilgisayarın şurasını da biz imal etmeye başlayalım demek yok.  İşleri güçleri paralarına para katmak!  Bunlarda vizyon misyon aramayın.  Borsa da ise çevirdikleri haltlar zaten belli.  Yani Lenova da kabahat yok!  Bizim hödük oğlu hödüklerde  kabahatin büyüğü.  

  • RAMAZAN ALTUNTAŞ14 Ocak 2022 10:29

    LENOVA PİŞMANLIKTIR Lenovaya güvenerek vatan bilgisayardan çok ciddi para ödeyerek  aldığım lenova laptopun çok basit şarz soket arızasını iki kez müracatıma rağmen gidermediler gerekçeleri 5 yılı geçen cihazlara parça garantisi yok diyorlar ve basit ucuz bir parçayı temin etmeyerek tarafımı madur ediyorlar ,parça seri nosunu verin dışarıdan temin edelim dışarıdan çözüm bulalım dediğim halde parça nosunu veremeye yanaşmıyarak 2 yılır cihazımı kullanamamama sebep oldular,dışarıdaki özel servisler bu cihazı yapabiliriz sadece lenova size parça kodunu versin yurtdışından temin ederiz demelerine rağmen lenova art niyetle bunu bile yapmamaktadır lenova pişmanlıktır stresdir ziyandır

  • Ali Mert14 Ocak 2022 10:16

    Genellikle Çin kökenli cihazlar arıza yapar.Ancak;boş laflarla arızayı giderme yolunu seçerler.Bu çeşit arızalarda vatandaşımız hukuki yollara tez elden başvurması gerekir.Firma cezaların ard ardına gelmesiyle bu huyundan vazgeçer.Zararı ya öder yada yenisini vermek zorunda kalır.

  • Mustafa Şahin14 Ocak 2022 10:08

    evet aynı olay banada oldu, ancak hiçbir şey i kabul etmediler. siz bozmussunuz dediler . dura bilgisayar masada nasıl bozulur ou anlamadım. haricen verdik yaptırdık. olay aslı bu lityum pil olan bilgisayarlar tamamen hatalı üretimmiş. 

  • Ecevit Köse14 Ocak 2022 09:57

    Bence yazdıklarınızda tutarsızlık var, sıvı teması denmiş ama siz mağduriyet olarak söylüyosunuz

  • Mustafa15 Ocak 2022 08:45

    Sıvı temasını lenova demiş ben dediğini yaptım diyor.Yapilandan sonra bilgisayar kullanılmaz hale geliyor

  • Tüketici14 Ocak 2022 09:23

    Evet malesef sektör büyüğü dediğimiz firmalar bile bunu yapabiliyor. Ticarette para herzaman kazanılır ama güven zor kazanılır.