BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaLeasing-FaktoringLeasingin KDV'si yüzde 18'den 1'e iniyor----

Leasingin KDV'si yüzde 18'den 1'e iniyor

Leasingin KDV'si yüzde 18'den 1'e iniyor
03 Aralık 2011 - 08:27 www.finansgundem.com

Leasing (finansal kiralama) sektöründe yüzde 18'lik KDV'nin düşürülmesine yönelik çalışmalarda sona gelindi.

1 Ocak 2012'de yürürlüğe girmesi beklenen düzenlemeyle üretimde kullanılan malzeme ve teçhizatların KDV'si yüzde 1'e iniyor. KDV indiriminin, KOBİ'lere uzun vadeli makine yatırımlarının yolunu açacağı belirtiliyor.
Ekonomi yönetimi, yatırım ve üretimi teşvik amacıyla yeni bir adım daha attı. Leasingde yüzde 18 olarak uygulanan KDV oranları bazı ürünlerde yüzde 1'e çekiliyor. Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın talimatıyla başlayan çalışma, son aşamaya geldi. 1 Ocak 2012'den itibaren uygulanması planlanan düzenleme kapsamında üretimde kullanılan malzeme ve teçhizatların KDV'si yüzde 1 uygulanacak. Büro malzemesi, kamyon ve otomobil gibi ürünlerde ise yüzde 18 olan KDV oranı devam edecek. Maliye Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı ve Hazine Müsteşarlığı bürokratlarının uzun zamandır üzerinde çalıştığı leasinge ilişkin değişikliğin ardından yatırımların desteklenmesi ve büyümeye katkı sağlanması hedefleniyor. Konuya ilişkin çalışmanın aralık ayı içerisinde tamamlanacağını bildiren üst düzey bir ekonomi yetkilisi, "2012 yılı, büyüme açısından zorlu bir dönem olacak. Biz de yatırım ve üretimi destekleyerek küçük ve orta büyüklükteki işletmelerimize katkı sağlayacağız." dedi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in sinyalini verdiği yatırım mallarında yüzde 18 olan KDV'nin yüzde 1'e düşürülmesi KOBİ'lerin yanı sıra finansal kiralama şirketleri ve katılım bankalarının yüzünü güldürecek. Finansal kiralamaya ilişkin uzun süredir talepte bulunan katılım bankalarına göre KDV indirimi, istihdam ve üretim artışının yanı sıra cari açığın azaltılmasına da katkı sağlayacak. 2006 yılında leasingdeki KDV oranı yüzde 1'e düşürülmesine rağmen bazı suistimaller sebebiyle 1 Ocak 2008'den geçerli olmak üzere tekrar eski oranına çıkarılmıştı. Çalışmalar Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonları (GTİP) çalışmaları çerçevesinde yürütüldü. Gelişmiş ülkelerde de leasing yöntemi yatırımlarda ön plana çıkıyor. Avrupa ülkeleri ve ABD, leasingde KDV indirimi uyguluyor.
Bazı inşaat ve iş makineleri ile bir kısım tekstil makinelerinde (örgü ve dikiş) ile tıbbî cihazlarda leasingdeki KDV oranı yüzde 8. Yüzde 8'lik oranın işlem hacmindeki ağırlığı üçte bire karşılık geliyor. Leasing yoluyla alınan malların üçte ikilik kesimi için yüzde 18 KDV ödeniyor. Büyük ölçekli yatırımlarda şirketler KDV'yi, ödeyecekleri vergiden indirebiliyorlar. İndirimin gerçekleşmesi halinde yatırımcı aldığı mala yüzde 18 yerine yüzde 1 KDV ödeyecek. Örneğin bin dolarlık bir makinenin KDV'si 180 dolar tutuyor. Toplam maliyet böylece 1.180 dolara çıkıyor. Leasing yönteminde KDV'nin inmesi ile aynı ürün bin 10 dolara mâl oluyor.
LEASING KAPSAMINA ALINAN MALLAR
Tıbbî cihazlar, bilgisayarlar
Bilgi işlem üniteleri
Santraller ve haberleşme cihazları
Enerji tesisleri
Kara nakil vasıtaları
Hava taşıma araçları
Deniz taşıtları
İnşaat ve iş makineleri
Matbaa makineleri
Her türlü üretim makineleri
Tekstil makineleri
Komple fabrikalar
Komple hastane
Otel ve büro donanımları
zaman

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)