BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaLeasing-FaktoringLeasing sektörünün 5 beklentisi----

Leasing sektörünün 5 beklentisi

Leasing sektörünün 5 beklentisi
01 Nisan 2019 - 15:10 www.finansgundem.com

Leasing sektöründe daralmanın yumuşatılması için düzenleyici otoriteden yeni düzenlemeler bekleniyor.

Leosing sektörü için 2018 yılı oldukça zorlu geçti. Özellikle yılın ikinci yarısında işlem hacimlerinde önemli daralmalar meydana geldi. 2017 yılında 6,2 milyar dolar işlem hacmi olan sektör, 2018'i 4,8 milyar dolarlık hacimle kapattı. Bu yıl ise finansman maliyetlerindeki artışlar ve yatırım ortamının zayıf seyriyle birlikte sadece 1,2-1,5 milyar dolar arasında hacim tahminleri yapılıyor. Faaliyet alanı yatırımların finansmanı olan leasing sektöründe daralmanın yumuşatılması için düzenleyici otoriteden yeni düzenlemeler bekleniyor.

Faaliyet alanı yatırımların finansmanı olan leasing sektörünün gelişmesi ve büyümesi, Türkiye ekonomisinin kalkınması açısından büyük öneme sahip. Türkiye ekonomisinin büyümesine, yatırım ortamının güçlü olmasına bağlı olarak büyüme eğilimi sergileyen sektör için 2018 yılı özellikle ikinci çeyrekten itibaren hayli kötü geçti. 2017 yılında 6,2 milyar dolarlık işlem hacmi olan sektör, 2018 yılını ise yüzde 22,6 daralmayla 4,8 milyar dolarlık hacimle kapattı. Peki, 2019 yılı için beklentiler nasıl? Sektörde neler bekleniyor? Sektörün önünün açılması için Sektör, düzenleyici otoriteden neler bekliyor?

YUVARLAK MASA TOPLANTISI

Tüm bu sorulara yanıt alabilmek için geçen hafta içinde 'Leasing 2019 Vizyonu' başlığı altında sektörün önde gelen altı şirketinin genel müdürüyle, moderatörlüğünü Ekonomist Dergisi Yayın Yönetmeni Talat Yeşiloğlu'nun yaptığı bir yuvarlak masa toplantısı düzenledik. Toplantıya; AkLease Genel Müdürü Çetin Düz, Burgan Leasing Genel Müdürü Dr. Cüneyt Akpınar, Garanti Leasing Genel Müdürü Ünal Gökmen, iş Leasing Genel Müdürü Mehmet Karakılıç, QNBFinans Leasing Genel Müdürü Metin Karabiber ve Yapı Kredi Leasing Genel Müdürü Fatih Torun katıldı.

BEKLENTİLER İYİMSER DEĞİL

2019 yılına bakıldığında beklentiler çok da iyimser değil. Çünkü, başta yatırım ortamının zayıf olması, finansmana ulaşımdaki güçlükler ve maliyetlerin yüksek olması gibi önemli nedenler var. 2018'in son çeyreğinde Türkiye ekonomisi yüzde 3 daraldı. 2019'un ilk yarısı için de küçülme beklentileri hakim. Ancak yılın ikinci yarısından itibaren ekonomide toparlanma beklentisi var. Yılın ikinci yarısındaki olası pozitif havayla birlikte de bu yıl ekonominin yüzde 0-1,5 arasında büyüyebileceği tahminleri yapılıyor. Türkiye'nin içinde bulunduğu bu süreçte yatırım ortamının zayıf olması, doğrudan leasing sektörünün işlem hacmini negatif etkiliyor. Beklentiler bu yıl sektörün ancak 1,2-1,5 milyar dolarlık bir hacme ulaşabileceği yönünde. Yılın ilk iki ayındaki görünüm de bu beklentiyi destekliyor.

Leasing sektörünü temsilen çatı örgütü Finansal Kurumlar Birliği (FKB), 2019 için öngörülen sert daralmanın olabildiğince yumuşatılması ve yatırım ortamının desteklenmesi adına Maliye Bakanlığı ve Gelir idaresi Başkanlığı ile görüşmelerde bulunuyor. Aşağıdaki kutuda da görebileceğiniz gibi, sektörün düzenleyici otoritelerden beş temel beklentisi bulunuyor.

LEASİNG SEKTÖRÜNÜN 5 BEKLENTİSİ

1-Yurtdışından yabancı para cinsi kredi kullanımlarında KKDF oranı, bankalara uygulandığı gibi sıfır olarak belirlenerek aracılık maliyetlerinin düşürülmesine yönelik düzenleme yapılması,

2-Borç tasfiyesine yönelik teslimlere KDV istisnası,

3-Teşvik belgesinin iptalinden ya da teşvik koşullarının kiracı tarafından ihlalinden kaynaklanan tüm sorumluluğun kiracıya ait olacağına ilişkin olarak 6361 sayılı Kanunun 35'inci maddesinde düzenleme yapılması,

4-Finansal kiralama sözleşmesinden doğan borçların ödenmesine ve tasfiyesine ilişkin kağıtların, kiracı tarafından yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi halinde malın satıcı tarafından geri satın alınmasına ilişkin sözleşmelerin vergi, resim, harç istisnası ve finansal kiralama sözleşmesi ve bu sözleşmeye ilişkin teminatların noterlerde düzenlenmesi durumunda değerli kağıt istisnası kapsamına alınması,

5-Geçici KDV indirimi kapsamındaki malların finansal kiralama ile alınması durumunda indirimli oranın sözleşme süresi sonuna kadar uygulanmaya devam edilmesi. (TALİP YILMAZ-CEREN ORAL/EKONOMİST DERGİSİ)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)