BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaLeasing-FaktoringLeasing 50 milyar TL ciro yapabilir----

Leasing 50 milyar TL ciro yapabilir

Leasing 50 milyar TL ciro yapabilir
24 Mart 2011 - 11:36 www.finansgundem.com

Orasyonel leasingin uygulanmaya başlamasıyla birlikte sektörün 2023 yılında 50 milyar liralık ciroya ulaşabileceği belirtiliyor…

2009’un ilk 9 ayında 14 milyar 644 milyon TL olan finansal kiralama (leasing) sektörünün aktif büyüklüğü 2010 yılının aynı döneminde yüzde 1.8 gerileyerek 14 milyar 379 milyon TL’ye düştü. Finansal kiralama şirketlerinin dönem net karı ise 2010 yılı eylül ayı itibariyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 74.4 artarak 373 milyon TL’ye yükseldi.
Leasing sektörü 2007’ yılı sonuna kadar reel anlamda ortalama yüzde 50 civarında büyüdü . Ancak 2007 yılı sonundaki KDV artırımı ve daha sonra kendini gösteren global kriz nedeniyle sektörün cirosu 2008 ve 2009 yılında 8.2 milyar dolardan 2.2 milyar dolara geriledi. 2010 yılının ilk 9 ayında ise sektör tekrar yüzde 50 büyüdü.
2010 yılı sonu itibariyle sektör cirosunun 3.5 milyar dolar seviyelerine çıkması bekleniyor. Bu rakama ulaşırsa sektör yüzde 60 büyümüş olacak. Büyüme rakamı yüzdesel olarak büyük görünse de 2007 rakamlarına ulaşılmasının 3 -5 yıl süreceği belirtiliyor. Finansal Kiralama Şirketleri Derneği (FİDER) Başkanı Bülent Taşer “Önemli olan leasing sektörünün yeniden büyüme trendine girmiş olması ve bunun devamlılığının sağlanmasır” diyor.
Sektör ne kadar büyüme gösterse de GSMH içindeki oranı yüzde 1’in altında. Ancak sektör temsilcileri için bu veriden çok sektörün sabit yatırımlardan aldığı paya bakılıyor. Örneğin 2007 yılında bu oran ( leasing penetrasyon oranı) yüzde 10’lar seviyesindeyken son dönemlerde yüzde 3.5 seviyelerine kadar geriledi. Bu oranlar gelişmiş ekonomilerde oldukça yüksek. Örneğin ABD’de yüzde 33, Avrupa ortalaması ise yüzde 20’ler civarında. Bu verilerin sektördeki büyüme potansiyelini ortaya koyduğunu söyleyen Taşer, “İyi haber gelişmek ve büyümek için fırsatımızın çok olması” diyor.
Leasing sektörü için en verimli sektörlerin başında iş makineleri, üretim makineleri, enerji, ambalaj, tekstil, tıbbı cihazlar gibi geliyor. Büyümenin bundan sonraki yıllarda da bu sektörlerin öncülüğünde sürmesi bekleniyor. 2015 yılına kadar ortalama en az yıllık yüzde 20 büyümesi bekleniyor. FİDER Başkanı Bülent Taşer, bu beklentilerin mevcut duruma göre yapılmış bir tahmin olduğunu belirtiyor. Taşer’e göre TCMM’de bekleyen yeni leasing kanun taslağının yasalaşması ve vergisel alanda olumlu düzenlemeler olması halinde büyüme oranın geçmiş yıllarda olduğu gibi yıllık bazda ortalama yüzde 50’ler seviyelerine rahatlıkla çıkabilir.
Peki Cumhuriyet’in 100’üncü yılında yani 2023’te sektörünün cirosu ne kadar olur? Uzmanlara göre yukarıda bahsedilen olumlu gelişmelerle beraber en az 50 milyar dolarlık bir ciro yapılabilir. FİDER Başkanı Bülent Taşer, “Gerçekçi bir yaklaşımla ve mevcut verilerle verdiğim bu rakam, ülkemizin gelişimi, retinginin artması, ekonomik ve siyasi istikrarla beraber çok daha büyük boyutlara çıkacaktır” diyor.
Leasing sektöründe pasta çok büyük olmamasına karşın 80’e yakın şirket faaliyet gösteriyor. Leasing şirketlerinin sayısındaki gelişmenin yeni kanuna bağlı olarak değerlendirileceğini söyleyen Taşer, “Ben şahsen finansal kiralama yapan şirket sayısında bundan sonraki süreçte fazla bir artış olacağını sanmıyorum. Artış şirket adeti yerine pastanın büyümesi ile olacak. Ancak yeni kanunla birlikte uzmanlaşmayı da beraberinde getirecek olan operasyonel kiralama ile bu işi yapan şirket sayısı (yabancı yatırımcı katkısıyla da) fazlasıyla artacaktır. Ekipman bazında uzmanlaşma olacaktır. Ekipmanı üreten ve finans sağlayan (captive olarak anılan) şirketler rekabette avantaj sağlayacaktır. Ekipmanı anlayan, 2. el değerini bilen ve tüm dünya pazarında yeniden pazarlama imkanına ve alt yapısına sahip olan şirketler ön plana çıkacaktır” diyor.
2023 yılında bugün leasing yapılmayan yeni ürünler için leasing yapılıyor olur mu? Öncelikle 2023’ü beklemeden 2011 yılı içinde TBMM’de bekleyen yeni kanunla beraber operasyonel leasing, sat ve geri kirala (sale& lease back) , yazılım ve eklerin leasingi konusunda açılım olacak. Kanunun tamamının çıkması seçimler sonuna kayması söz konusu olsa da, önümüzdeki günlerde bu üç konuyu/ ürün açılımının bir torba kanunu içine girerek yasalaşmasını bekleniliyor.

Bülent Taşar ? FİDER Başkanı
“Sat ve geri kirala sistemi gelecek”
Öncelikle 2023'ü beklemeden 2011 yılı içinde TBMM’de bekleyen yeni kanunla beraber operasyonel leasing, sat ve geri kirala (sale& lease back), yazılım ve eklerin leasingi konusunda açılım olacak. Kanunun tamamının çıkması seçimler sonuna kayması söz konusu olsa da , önümüzdeki günlerde yukarıda bahsettiğim bu üç konunun / ürün açılımının bir torba kanunu içine girerek yasalaşmasını bekliyoruz.İlgili bakanımızın hem kendi önerisidir ve hem de sözü vardır.Daha sonra 2023'e kadar olan süreçte dünyadaki tüm leasing uygulamalarının hepsinin ülkemizde uygulanmış olduğunu rahatlıkla öngörebiliriz.

Nurgün Eyüboğlu/ YKB Leasing
“En iyi rakamları 2007’de gördük”

Türkiye’de finansal kiralama kanunun çıktığı günden bu yana sektör en yüksek işlem hacmini 2007 yılında 8.2 milyar dolar olarak gerçekleştirdi. Leasing sektörünün gelişmesi ve tabana yayılması için operasyonel kiralama, sat ve kirala, bireylere yönelik konut finansmanı gibi bir çok uygulamanın yürürlüğe girmesi gerekiyor. Yurtdışındaki uygulamaların henüz ülkemizde yasal mevzuat çerçevesinde yapılamıyor olması sektörün de önünü tıkıyor. Yakın bir gelecekte gerekli olan yasal değişiklikler yapıldığı takdirde sektör olarak çok geniş kitlelere hizmet vermenin mümkün olacağını söyleyebiliriz. En büyük parametre ülkemizin büyüme hızı. Hızlı bir büyüme ivmesi yakalandığında leasing yapan müşteri sayısında artış gözlemliyoruz. 2007 yılında özel sektörün bina hariç sabit kıymet yatırımlarındaki payı yüzde 6,6 iken 2010 yılının ilk yarısında bu oran yüzde 3.68’e düştü. 2008 ve 2009 yılı rakamları da aynı seviyede seyrediyor.
BDDK’ya bağlanması sektörü nasıl etkiledi?
1) BDDK, sektörü düzenleyici kurum olarak sektörü kontrol altına aldı, denetimleri başlattı ve bu vesileyle haksız rekabet önlenmiş oldu.
2) Bankalar gibi BDDK regülatör kurum olması sektöre güveni arttırdı.
3) Mali tablolardaki standardizasyon ile beraber sektörün bilanço büyüklüğü ölçülebilir ve karşılatılabilir oldu.
4) BDDK karşılıklar tebliğinin uygulanması ile beraber aktif kalitesi arttı.

PARA DERGİSi almanağından alınmıştır

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)