BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKuzey Koreli Kim nasıl döviz sağlıyor----

Kuzey Koreli Kim nasıl döviz sağlıyor

Kuzey Koreli Kim nasıl döviz sağlıyor
05 Ocak 2018 - 07:55 www.finansgundem.com

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, tüm engellemelerine rağmen ülkesine nasıl döviz kazandırıyor? Sorunun yanıtı Deniz Gökçe'nin Akşam'daki köşesinde. İşte o yazı:

3 Ocak tarihli New York Times, finansman açısından sıkışan Kuzey Koreli ‘Alem Çocuk’ Kim Jong’un yıllardır nasıl döviz sağladığı konusunda ilginç bir köşe yazısını gündeme getirdi. Özetini aşağıda aktarıyoruz.

Polonya’nın Baltık sahilinde bir tersanede bir düzine kadar yabancı işçi soğuk havaya rağmen Hollanda için Polonya’da yapılan bir petrol tankeri gemisinin inşasını bitirmeye çalışıyorlardı. Sorulduğu zaman da “Evet, biz Kuzey Kore vatandaşıyız ama burada çok uzun zamandır çalışıyoruz!” deyip sonra hızla ortadan kayboluyorlardı.

Kuzey Kore yıllarca başka ülkelerde çalışmaları için özel seçilmiş Kuzey Koreli emekçileri çeşitli ülkelere göndermişti. Son dönemde ise ABD bu girişime çeşitli ülkeleri ikaz ederek mani olmaya çalışmaktaydı. Polonya bir NATO ve Birleşmiş Milletler üyesiydi. Aralıkta ABD bütün ülkelerle, Birleşmiş Milletler’i de kullanarak, iki yıl içinde bu tür Kuzey Kore çalışanlarını geri kendi ülkelerine göndermek üzere bir anlaşma yaptırmıştı. Geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Trump Çin’in de Kuzey Kore’ye döviz kazandırmaya çalıştığını başka bir örnekle de sergiledi. Uluslararası sularda, Çin veya Rusya ile Kuzey Kore yüklerini takas ederek ortak taşımacılık da yapmış oluyorlar, gelirleri paylaşıyorlarmış meğer!

Polonya askerlerini geçmişte Amerikalıların yanında savaşmaları için mesela Irak’a göndermişti. Ama Polonya başka bir yaklaşımla, yedi AB ülkesiyle beraber, Kuzey Kore’de elçiliği olmaya devam ülkelerdendi. Polonya İşçi Bakanlığı 2017’de 450 kadar Kuzey Korelinin 19 şirkette çalıştıklarını da söylüyordu. Polonya geçen yıl Kuzey Kore’den 253 kişiye çalışma izni vermişti. Bu yıl ise sadece 124 yeni çalışma izni vermişti.

Kuzey Kore verilerine göre şu anda 147 bin Kuzey Koreli dış âlemde çalışıyordu. Kore’de yapılan anlaşmalara göre işçiler ücretlerinin, işe ve maaşa göre, yüzde 30 ila yüzde 80 arasındaki bir kısmını ise Kuzey Kore devletine aktarıyorlardı. Bu da kabaca 200 milyon ila 500 milyon dolarlık bir fon demek.

Kuzey Koreli Kim Tae –san adlı bir başka kişi ise, 200 Kuzey Koreli genç kızın da Çek Cumhuriyeti’nde çalıştıklarını vurguluyordu. Kızlar haftada altı gün çalışıyor ve de 150 dolar maaşın sadece 25 dolarını tutuyorlardı. Geri kalan paranın bir kısmı yaşam için elde tutulurken, çoğunluğu ülkelerine Kuzey Kore’ye döviz olması için gönderiliyordu. Kuzey Kore vatandaşı olmak ister misiniz?

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kuzey05 Ocak 2018 08:37

    Kuzey kore vatandaşı olmak istemeyiz ama cennet ulkemizin kuzey kore gibi tek kişiye ait iki dudak arasından çıkan emirlerle ve hiç sorgulanmadan yönetilmesini de istemiyoruz, lakin ben böyle istiyorum diyor ve sorgulayani mahvediyor maalesef.