BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKuzey Irak'ta bağımsızlık sesleri----

Kuzey Irak'ta bağımsızlık sesleri

Kuzey Irak'ta bağımsızlık sesleri
18 Mayıs 2014 - 19:28 www.finansgundem.com

Bağdat'la Kürt yönetimi arasında yönetimin paylaşılması da dahil bir çok konuda yaşanan görüş ayrılığı, ülkeyi bölünmenin eşiğine getirdi

Irak Kürdistan Başkanı Mesut Barzani başkanlığında toplanan parti temsilcileri, Bağdat'a birlik halinde gidilmesi konusunda anlaştı. Bağdat'ın, Kürtlerin isteklerine "hayır" yanıtı vermesi halinde ise bölgede bağımsızlık için referandum yapılması kararı alındı.
Irak'ta seçim sonrası hükümet kurma çalışmaları sürerken Kürtler, merkezi yönetimde yer almaları karşılığında çıtayı yükseltti. Barzani başkanlığında Erbil'de yapılan ve tüm Kürt oluşumlarının katıldığı toplantıda, Bağdat'a ortak Kürt heyeti gönderilmesi konusunda anlaşmaya varıldı. Belirlenen heyet, Bağdat merkezi hükümetine katılma, Kerkük'ün statüsünün belirlenmesi için Irak Parlamento'su tarafından çıkarılan ve referandum yapılmasını içeren 140. maddenin hayata geçirilmesi, Kürt petrolünün satılması, bütçeden Kürt bölgesine ayrılan payın zaman kaybedilmeden gönderilmesi ve peşmerge maaşlarının ödenmesi şartını öne sürecek. Heyetin sunduğu şartın kabul edilmemesi halinde Kürt yönetimi, bölgenin Irak'tan ayrılmasını da içerecek referandum kararı alacak.
Bölgede uzun zamandır tartışması devam eden ve bu doğrultuda kurulan komite tarafından çalışması süren "Bağımsızlık referandumu" konusunda Barzani'de ikna oldu. Barzani paralelinde yayın yapan Rudaw adlı internet sitesi, Barzani’nin siyasi parti temsilcileriyle bir toplantıda referandum kararı alındığını duyurdu.
Namık Durukan'ın Milliyet'teki haberine göre Barzani, seçimler sonrası kurulacak merkezi hükümette yer almayabileceklerini belirterek, "Kürtlerin son kararlarını verme zamanı geldi" dedi. Bağdat-Erbil arasında yaşanan ekonomik sorunlara da dikkat çeken Barzani, "Kürdistan bütçesini azaltmak isteyenler bunun bedelini öderler. Kürtlerin bu yapılanlar karşısında haklarından vazgeçeceğini düşünenler yanılıyorlar. Bütün seçenekler masada. Nihai kararımızı verme zamanı geldi. On yıl daha bekleyip aynı tecrübeyi tekrar yaşamayacağız. Boykot edersek meclis, hükümet her şeyi boykot ederiz" diye konuştu. Barzani, Türkiye üzerinden petrol ihracına ilişkin ise, "Biz siyasi bir karar verdik. Bağımsız olarak petrol gönderilmesi ve ihracına devam edeceğiz" dedi.
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)