BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinKuyumcular Diyanet'ten yardım istedi----

Kuyumcular Diyanet'ten yardım istedi

Kuyumcular Diyanet'ten yardım istedi
13 Temmuz 2015 - 06:48 www.finansgundem.com

Adana Kuyumcular Odası Başkanı Başman "İki bayram arası düğün yapılmaz" düşüncesinin işlerini olumsuz etkilediğini belirtip Diyanet'ten yardım istedi

Halk arasında yaygın olan inanışının kaynağı konusunda farklı iddialar öne sürülüyor. Bunlardan biri, İslamiyet öncesi Arap toplumlarında ramazan sonrası gelen şevval ayında nikah kıyılmadığı ve başka bir tarihe ertelendiği yönündeki inanış. Arap coğrafyasında İslamiyetten önce bu ayda ortaya çıkan ve birçok kişinin öldüğü veba salgını nedeniyle şevvalde düğün yapılmasının uğursuzluk getireceği inanışı uzun yıllar sürdürüldü.

Bu inanıştan en çok etkilenenler arasında altın sektörü yer alıyor.

Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, halk arasında "iki bayram arası düğün yapılmaz" inanışının hâlâ hakim olduğunu söyledi.

Bunun adeta gelenek haline geldiğini dile getiren Başman, şöyle konuştu:

"İki bayram arası olan 70 günlük dönemde düğün sayısı en alt seviyeye düşüyor. Bu da bizim işlerimizi olumsuz etkiliyor ve satışlarımızı geriletiyor. Sadece çeyiz, takı satışında değil hediyelik takıda da alışveriş en alt seviyeye inmekte. Özellikle son birkaç yıldır iki bayram arasının yaz dönemine, yani en hareketli geçmesini beklediğimiz döneme rastlaması, hediyelik ve çeyiz altın ticaretini düşürüyor. Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı, ilahiyat fakülteleri, bu inanışın gerçekte ne olduğunu açıklamaları ve insanları daha doğru yönlendirmelerini istiyoruz."

Son birkaç yıldır bu dönemde işlerinin yüzde 50-60 azaldığına dikkati çeken Başman, her ne kadar yeni jenerasyon bu inanışı benimsemese de büyüklerine itimat etmek zorunda kaldıklarını sözlerine ekledi.

"GELENEĞİN DİNİ DAYANACAĞI YOK"

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığının açıklamasında, bu geleneğin hiçbir dini dayanağı bulunmadığı aktarılıyor.

Açıklamada, "Hz. Peygamber ile Hz. Aişe de Şevval ayında (Ramazan bayramının içinde bulunduğu hicri ay) evlenmişlerdir. Şartlar ve imkanlar müsait olduğu zaman senenin bütün gün ve saatlerinde düğün yapılabilir, nikah kıyılabilir. Yani nikah için belli bir zaman ve vakit yoktur. Bu nedenle iki bayram arasında düğün yapmakta ve nikah kıydırmakta dinimiz açısından hiçbir sakınca bulunmamaktadır" ifadesine yer veriliyor.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yok böyle bişiiii13 Temmuz 2015 11:52

    kuyumcular şaşırmış. kaç tane tanıdığımın düğünü var. merak etmesinler gelip çeyrekleri alacağız. arz/talep oyunları ile fahiş fiyata satmasınlar yeter.