BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKuveyt Türk’ten Ukra açıklaması----

Kuveyt Türk’ten Ukra açıklaması

Kuveyt Türk’ten Ukra açıklaması
31 Temmuz 2017 - 07:12 www.finansgundem.com

Emlak dünyası ve bankacılık sektörüne bomba gibi düşen “Kuveyt Türk Ukra mağdurlarını kurtaracak mı?” manşetimizin ardından, mağdurların ‘muhatap, banka’ dediği Kuveyt Türk konuya bakışını anlattı.

FINANSGUNDEM.COM

Finansgundem.com’un, “Kuveyt Türk Ukra mağdurlarını kurtaracak mı?” manşeti emlak dünyası ve bankacılık sektöründe büyük ses getirdi.

Büyük bir okur kitlesi tarafından tıklanan haberle, tam bir kangrene dönüşen Ukracity projesi mağdurlarının yaşadığı, ‘can yakıcı’ sıkıntılar gündeme taşındı. Kuveyt Türk’ün, Finansgundem.com’un sorularına verdiği yanıtlarla birlikte…

“Ukra İnşaat’tan Kuveyt Türk kredisiyle ev alan ve ‘Katılım bankacılığı sisteminde konutu sen satın alıp bana devretmen gerekir’ diyen müşterilerin, ‘Muhatap banka’ iddiaları çok önemliydi. Tıpkı, “Kuveyt Türk ise inşaat şirketini işaret ediyor” ayrıntısı gibi…

Finansgundem.com’u arayarak, hak arama mücadelesi verdiklerini ifade eden mağdurların, “Ama bir yetkili bulamıyoruz” şikayetleri, “Paramızı ödediğimiz halde 6 yıldır evimizi alamadık, bir de yeni bir sözleşmeyle ekstra para ödemeye zorlanıyoruz” sözleri manşetin en kritik detayları arasındaydı.

KUVEYT TÜRK AÇIKLAMA GÖNDERDİ

İşte gündem yaratan ve çok konuşulan haberimizin ardından Kuveyt Türk bir açıklama gönderdi. Açıklamada, “Bankamızın konut finansmanı ilişkisindeki yegâne rolü, müşterinin projeden almak istediği konut için finansman sağlamaktan ibaret olup, mevzuat gereği bağlı kredi sorumluluğu dışında, Ukra İnşaat’ın uygulamalarına kanunen müdahale imkânımız da bulunmamaktadır” denilirken müracaat edenlerin sorunlarının çözüldüğü de belirtildi.

Kuveyt Türk Ukra mağdurlarını kurtaracak mı?

“KATILIM BANKACILIĞI PRENSİPLERİ”

Kuveyt Türk’ün, haberimiz üzerine gönderdiği açıklama şöyle:

“Kuveyt Türk Katılım Bankası olarak ‘sağlam bankacılık’ anlayışı doğrultusunda etik değerleri ve müşterilerimizin hassasiyetlerini göz önünde bulundurarak hareket etmeye büyük özen göstermekteyiz. Yaptığımız her işlemde, yürürlükteki mevzuata, katılım bankacılığı prensiplerine ve etik bankacılık ilkelerine tam uygunluk temel değerlerimizdendir.

Müşterilerimize kredi kullandırımını katılım bankacılığı prensipleri dâhilinde 5411 Sayılı Bankacılık Kanunu’nun 48/2 maddesi ile Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelik m.19 hükümleri uyarınca yapmaktayız. Ayrıca Bankamız, konut finansmanı işlemlerinde, satıcı ile yazılı bir sözleşme akdetmiş ise, 6502 sayılı Kanun’un 35. maddesi çerçevesinde “bağlı kredi” kapsamında sorumlu olmaktadır.

Bankamız yukarıda zikredilen yasal sorumluluğunu müdrik olup, Ukra City projesi dâhilinde bugüne kadar konut kredisi kullanan hiçbir müşterimizin mağduriyetine neden olmadığımız gibi, bize başvuran müşterilerimizin iade veya taksit öteleme talebine her zaman çözüm odaklı yaklaşılmıştır.

MÜRACAAT EDENLERİN SORUNLARI ÇÖZÜLDÜ

Yayınladığınız haberde Kuveyt Türk kredisiyle Ukra City projesinden daire alarak mağdur olanların sayısı “300 kişi” olarak belirtilmektedir. Bu rakam doğru değildir. Bankamız, Ukra İnşaat’a ait Ukra City projesinden daire almak isteyen 159 müşterimize kredi kullandırmış olup, bu finansman “devam eden inşaat projesi finansmanı” yöntemiyle “bağlı kredi” kapsamında sağlamıştır. Yaşanan problemin ardından mağdur olan ve bankamıza yazılı taleple başvuran müşterilerimizden 23’üne kendi talepleri doğrultusunda bankamıza ödedikleri tutar iade edildi. Bu müşterilerimizden 48’inin kredi borçları ise bankamızın kanuni zorunluluğu olmamasına karşın yine müşterimizin talebi doğrultusunda ilave olarak bir kâr payı veya masraf alınmadan protokol dâhilinde ötelendi. Müşterilerimizden 22’si bankamıza olan kredi ödemelerini düzenli olarak yapmaya devam etmektedir.

MUHATAP BULUNAMAMASI SÖZ KONUSU DEĞİL

Daha önce de belirttiğimiz gibi, Ukra İnşaat’tan konut satın aldıktan sonra sorun yaşayıp Kuveyt Türk’e yazılı müracaat eden müşterilerimize; tüketicinin finansmanı kanunu kapsamında yazılı talepleri doğrultusunda, kullandıkları kredilere ilişkin ödeme yaptıkları tutarlar geri ödenmektedir.

Kredi geri ödeme vadelerinin ötelenmesini talep eden müşterilerimizin vadeleri ise ilave finansman maliyeti oluşturulmaksızın ötelenmektedir. Haber içeriğinde iddia ettiğiniz gibi “muhatap bulunamaması” söz konusu değildir. Bize müracaat eden tüm müşterilerimize kanun kapsamında her türlü desteği şubelerimizden ve çağrı merkezimizden vermekteyiz.

Bankamızın konut finansmanı ilişkisindeki yegâne rolü, Müşterinin projeden almak istediği konut için finansman sağlamaktan ibaret olup, mevzuat gereği bağlı kredi sorumluluğu dışında, Ukra İnşaat’ın uygulamalarına kanunen müdahale imkânımız da bulunmamaktadır.

Ayrıca Ukra İnşaat’ın bankamızdaki kredisinin temerrüdünden dolayı hukuki takip  işlemlerinin devam ettiğini de tekrar tarafınıza bildirmek isteriz.”

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)