BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKuşlar uçaklara çarpacak mı?----

Kuşlar uçaklara çarpacak mı?

Kuşlar uçaklara çarpacak mı?
02 Ağustos 2013 - 08:08 www.finansgundem.com

Üçüncü havalimanının kurulacağı bölge kuşların göç güzergahında yer alıyor!

Üçüncü havalimanının önemli kuş göç yollarından birinde kurulacak olması sorun yaratacak mı? Kuşların rotası 2 yıl boyunca gözlenecek ve gereken önlemler alınacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, hazırlanan ÇED raporuyla kuşların göç rotası üzerinde kalacağı ortaya çıkan İstanbul’daki 3. havalimanında olası kazaların önüne geçilebilmesi için ‘kuş gözlem radarları’ kurulması dahil gerekli her türlü tedbirin alınacağını söyledi.
İstanbul’da yapılacak ve ilk etabının 2017’de bitirilmesi planlanan 3. havalimanı projesinin nihai ÇED raporu, havalimanı için seçilen alanın Türkiye’nin önemli kuş göç yolları üzerinde olduğunu ortaya koymuş, raporda olası kazaların önlenmesi için 2 yıl süreyle kuş hareketlerinin izlenmesi ve düzenli olarak kuş sayılmalarının yapılması önerilerine yer verilmişti.
MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, havalimanının yer seçiminde bu durumun bilinip bilinmediğini, ÇED raporundaki önerilerin dikkate alınıp alınmayacağını TBMM gündemine taşıdı.
Milli parklar da inceleyecek
Bakan Erdoğan Bayraktar, Türkkan’a verdiği yanıtta, proje alanına ilişkin yer seçiminin Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapıldığını, bakanlığının ise ÇED yönetmeliği uyarınca projeyle ilgili iş ve işlemler gerçekleştirdiğini bildirdi. Bayraktar yanıtında, kuşların göç yolu üzerinde yapılacak 3. havalimanında uçuş güvenliği ve doğal hayatın zarar görmemesi için yapılacak çalışmaları anlattı.
Projeye ilişkin ÇED sürecinin sadece bakanlığı bünyesinde bulunan birimlerin katılımı ile değil, ilgili kurum ve kuruluşların katılımı ile sürdürüldüğünü kaydeden Bayraktar, bu kapsamda İstanbul 3. havalimanı projesine ilişkin İnceleme Değerlendirme Komisyonu’nda, Orman ve Su İşleri Bakanlığı bünyesinde bulunan Doğa Koruma ve Milli Parlar Genel Müdürlüğü’nün de bulunduğunu söyledi.
Kuşlar uçakların en büyük derdi
Sürü halinde uçan kuşlar pilotların korkulu rüyası... Havacılık tarihi kokpite kuş çarpması veya motora kuş girmesi gibi örneklerle dolu. Geçmişte Himalaya Dağları’na çarpan ve 191 kişinin ölümüne sebep olan uçağın motorlarına kuş girmişti. 2009’da Hudson Nehri’ne inen uçağın da motorundan kuşlar çıkmıştı.
Kuşların uçuş rotası izlenecek
Bayraktar, projeye ilişkin nihai ÇED raporunda bölgeden geçen kuşların çeşitlerine ve sayılarına yönelik bir çalışma bulunmadığını, inşaat ve işletme aşamasında kuş sayımları yapılacağı taahhüdünün yer aldığını bildirdi. Bayraktar, tedbir önerilerinin geliştirilebilmesi için göç döneminde (ilkbahar-sonbahar) göçmen ve yerli türler ile kışlayan türlerin 2 yıl süreyle izlenerek kuşların göç yolları ve uçuş rotalarının belirleneceğini vurguladı. Bayraktar, “Bu rapor ÇED olumlu kararının alınmasıyla yatırımcılar tarafından inşaata başlanmadan uzman ekibe hazırlattırılacak” dedi.
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Rezalet02 Ağustos 2013 09:04

    Köprü, havaalanı ve kışla Avm yapımında bukadar rezillik ancak bu hükumette olurdu hepsinin yerleri yanlış ve doğa'yı yok etmek için adeta uğraşılıyor. Bu duruma karşı çıkanlar ya öldürülüyor dada en ağır cezalarla caydırılmak isteniyor.