BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKuruşları atmayın!----

Kuruşları atmayın!

Kuruşları atmayın!
15 Ağustos 2013 - 08:28 www.finansgundem.com

Başbakan Yardımcısı Babacan’ın kaybolan kuruşların sırrıyla ilgili açıklamasında ‘yüksek maliyet’ vurgusu yapıldı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, piyasada bulunması gereken 50 milyon adet 1 kuruşun ortadan kaybolduğu ve hurda değeri 2 TL’yi bulduğu için eritilip rant sağlandığı tartışmalarına açıklık getirdi.
1 kuruş madeni paranın 2009 yılında 0.89 kuruş maliyeti bulunduğunu, 2013 itibariyle 1 kuruşun maliyetinin adette 2.64 kuruşa yükseldiğini açıklayan Babacan, “12 Temmuz 2013 tarihi itibariyle kullanımda bulunan 1 kuruş miktarı ise 109.504.000 adet olup değeri 1.095.040 TL’dir” dedi.
Piyasadaki kuruşların bugünkü maliyeti olan 2.64 kuruştan hesaplandığı değeri 289 milyon 90 bin 560 TL’yi buluyor. Marketlerde para üstü olarak dahi verilmeyen kuruşları kaldırmayı düşünmediklerini belirten Babacan, “Ancak emtia fiyatlarındaki gelişmeler sonucunda metal değeri itibari değerini geçen madeni ufaklık paraların değerini düşürmeye yardımcı olacak seçenekler üzerinde çalışılmaktadır” ifadelerini kullandı.
‘Piyasada kuruş yok’
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır piyasada bulunması gereken 50 milyon adet 1 kuruşun ortadan kaybolduğunu ve her 1 kuruşun hurda değerinin 1.92 kuruş olduğunu iddia etti. Şandır 2005 yılında Türk lirasından 6 sıfırın atılması ile birlikte kuruşun da devreye girdiğini ancak tedavülde halen kuruş bulunmadığını kaydetti. Özellikle marketlerde küsuratlı fiyatlar çıktığında, para üzerinin kuruş olarak verilmediğine de dikkat çeken Şandır “Bu durum miktarı küçük olsa da biriktiğinde büyük meblağlarda haksız kazanca neden olmaktadır. 1 kuruşun hurda değerinin 1.92 kuruş olduğu, piyasaya sürüldüğünde hemen toplandığı ve eritilerek satıldığı, böylelikle büyük kar elde edildiği belirtilmektedir” dedi.
Şandır, TBMM Başkanlığı’na verdiği önerge ile piyasada kaybolan kuruşların akıbetini sordu. Şandır, “Kuruş basımı ve tedavülü devam etmekte midir? Kuruşların 2005’deki ve bugünkü maliyeti nedir? Piyasaya çıkan kuruşları kim toplamaktadır, bunlarla ilgili bir takibat yapılmakta mıdır? Haksız kazanç için ne tür önlemler alınmaktadır?” sorularını yöneltti.
Toplama maliyeti değerinden yüksek...
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kuruşların piyasadan toplatılarak eritildiği iddialarına ise “1 kuruluşlara ilişkin medyadaki haberler değerlendirilirken kuruşların uzun zaman aralığında ve küçük miktarlarda, farklı yerlerde, farklı kişi ve kuruluşlara tedavül edildiği ve toplama maliyetinin metal değerinin üzerinde olacağı hususları dikkate alınmalıdır” dedi.
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)