BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaKurumsal yatırımcıların ETF tercihi artıyor----

Kurumsal yatırımcıların ETF tercihi artıyor

Kurumsal yatırımcıların ETF tercihi artıyor
10 Aralık 2021 - 15:18 www.finansgundem.com

Citigroup’un en son yayınladığı ankete göre ETF’ye yönelen kurumsal yatırımcıların oranı perakende yatırımcıları geride bıraktı.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırım danışmanları, ABD borsalarında perakende yatırımcıları gölgede bırakarak Wall Street’e işlem gören fonların en büyük sahipleri oldular. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre söz konusu durum profesyonel yatırımcıların portföy oluşturmak için giderek daha fazla ETF araçlarını kullandığını gösteriyor.

Financial Times’ın haberine göre, Citigroup’un yayınladığı bir araştırma raporunda ABD’de listelenen ETF’lerin yaklaşık beşte ikisinin yatırım danışmanlarına ait olduğu görülüyor. Beş yıl öncesinde ise bu rakam yüzde 35'in biraz üzerindeydi. Bankanın araştırması yatırım enstitülerinin ABD’deki özkaynak varlıklarını detaylandırmak için açıkladıkları çeyrek raporlarına dayandırıldı.

Araştırmaya göre servet yöneticileri ETF’lerin %12,7’sine sahipken, sigortacılar ve emeklilik fonları gibi diğer kurumlarda ise bu oran %8,8 civarında. Citi'ye göre, aynı zaman diliminde ABD'de listelenen ETF'lerin perakende mülkiyeti yüzde 40'tan yüzde 38,9'a düştü.

Citi ETF Araştırmaları Küresel Başkanı Scott Chronert konuyla ilgili açıklamasında, "Pandemi ETF'lerin kurumsal olarak benimsenmesini hızlandırdı. ABD'de listelenen ETF’lerin kurumsal varlıkları son bir yıl içerisinde geniş çaplı bir büyüme gerçekleştirdi. ETF’lerdeki perakende ağırlığını ise 3. çeyrek sonunda yüzde 40’ın altına itti” ifadelerine yer verdi.

Chronert, geçen yıl pandemi odaklı satış dalgası sırasında ABD Merkez Bankası’nın (FED) piyasaları istikrara kavuşturmak amacıyla sabit gelirli ETF'leri satın alma kararının da bu trende destek olduğunu belirtti.

Citi yöneticisi "FED, ETF'leri bir politika aracı olarak sisteme dahil etti. Bize göre, bu esasen ETF’lere ambalajı onay damgası verilmesiydi” diye de ekledi.

Danışmanlık şirketi ETFGI’ın Kurucusu Deborah Fuhr, ETF'lerin, 1990'larda ilk ortaya çıktıklarında büyük ölçüde profesyonel yatırımcılar için bir araç olduğunu söyledi. Ancak Fuhr, 2000'li yılların başından itibaren Invesco'nun Nasdaq 100 endeks fonu ve State Street Global Advisors'ın SPDR fonu gibi sektör araçlarını ortaya çıkarmasıyla, ardından da 2004'te ilk altın ETF'nin ortaya çıkmasıyla perakende yatırımcıların sektöre hakim olmaya başladığını da sözlerine ekledi.

Ancak finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre kurumsal yatırımcılar artık portföy oluşturmada ETF'leri daha düzenli olarak kullanıyor. Chronert Merrill Lynch ve Morgan Stanley gibi firmalar tarafından sunulan portföylere atıfta bulunarak, “Yönetilen hesaplarda ETF’lere doğru hareket büyük bir trend olmayı sürdürüyor. Bu yatırımcı grubu model portföyler oluşturarak ETF’lerin giderek daha önemli bir kullanıcısı haline geldi” ifadelerine yer verdi.

Chronert, ETF'lerden portföy oluşturma kolaylığının, düşük maliyetlerinin ve yatırım fonlarına göre üstün vergi verimliliğinin aracılar tarafından tercih edilmesine yardımcı olduğunu söyledi.

Morningstar'ın küresel ETF Araştırmaları Direktörü Ben Johnson, ABD'deki durumla ilgili olarak, "Marjdaki danışmanlar, sondaki müşterinin sistemi benimseyebilmesi için birincil teşvik edici güç olmuştur" dedi.

ETF uzmanı bu eğilimi büyük ölçüde "işlem odaklı modellerden uzaklaşan ve ücrete dayalı modellere doğru bir danışmanlığa evrilen değişime" bağladı. Johnson’a göre bu ortam danışman ücretlerine daha fazla alan sağlayan düşük maliyetli ETF'lerin alınmasını teşvik etti.

Chronert, kurumsal yatırımcı alımlarının özellikle sabit gelirli ETF'ler için dikkat çekici olduğunu söyledi. Perakende yatırımcılar çoklu varlıklar, emtia, para birimi, kaldıraçlı işlemler ve ters repo ETF'lerinin yanı sıra her geçen gün daha yenisi çıkan ETF modellerinde aşırı temsil edilebiliyor. Kurumsal yatırımcılarsa fonlar bir sicil oluşturana veya iyi bir boyuta büyüyene kadar geride durabiliyorlar.

Araştırma verilerine rağmen Fuhr, Kovid-19 pandemisinin katalizör etkisi yaptığı perakende ticaretteki hızlı büyümesi göz önüne alındığında, perakende yatırımcıların ABD pastasının daha küçük bir dilimini alacağı fikrine ikna olmuş değil.

Fuhr "Perakende yatırımcı sayısı önemli ölçüde arttı. Schwab anketine göre borsa yatırımcılarının yüzde 15'i yeni yatırımcılardan oluşuyor. Piyasalarda her şey büyüyor. ABD’de perakende yatırımcıdan uzak bir değişimin gerçekleştiğini söylemenin adil olup olmadığından emin değilim" dedi.

ABD’de vergi dönemi yaklaştıkça ETF’lerin yıldızı parlıyor

 

Pasif fonlar enflasyon krizini büyütüyor mu?

 

Gayrimenkul yatırım fonlarının altına yatırım yasağı kalktı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)