BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaKurumsal yatırımcılar yapay zekâyla fırsat kovalıyor----

Kurumsal yatırımcılar yapay zekâyla fırsat kovalıyor

Kurumsal yatırımcılar yapay zekâyla fırsat kovalıyor
01 Haziran 2023 - 16:24 www.finansgundem.com

Yapay zekânın yükselişiyle birlikte yatırım dünyasının da çehresi değişiyor. Risk sermayedarları gibi yatırımcılar yapay zekâ teknolojilerini kullanarak kendilerine en uygun satın alma hedeflerini belirliyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Risk sermayesi fonları, özel sermaye şirketleri ve muhasebe firmaları satın alım süreçlerinde hedeflerini belirlemek ve doğru start-up firmalarını seçmek için yapay zekâ teknolojilerini kullanıyorlar. Financial Times’ın haberine göre kurumların hedefi teknolojiyi kullanarak rakiplerine karşı avantaj elde edebilmek.

Dünyanın en büyük dört mali denetim firmasından (Big Four) biri olan KPMG, hedge fonu firması Coatue ve risk sermayesi firması Headline müşterilerine danışmanlık yapmak ve sözleşme süreçlerinde yardımcı olabilmek için son yapay zekâ teknolojilerini kullanan kurumsal firmalar arasında.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre az sayıda şirketin halka arz olduğu bir dönemde yatırımcılar da bir sonraki yüksek büyüme potansiyeli taşıyan şirketi bulmak konusunda baskı altında. Bazı uzmanlarsa sözleşme uzmanlarının bir şirketin büyüme potansiyeli için finansal analiz değerlendirmeleri yaparken üretken yapay zekâ teknolojisinin kullanılabileceğini öneriyor.

FT haberinde, KPMG’nin ABD biriminde sözleşme danışmanlığı ve strateji işletmesinde inovasyon başkanlığı yapan Pär Edin, “Daha fazla verimlilik alan bir modeli önce eğitebilir veya kullanabilirseniz daha geç başlayanların zorlanacağı bir iş alanında avantajı elde edersiniz. Her bir özel kullanım için asıl mesele oraya erken ulaşabilmektir” dedi.

Son altı ayda yapay zekâdaki gelişimin hızı OpenAI’ın popüler yapay zekâ sohbet robotu ChatGPT ile tetiklendi. Uygulamanın sağladığı insan benzeri cevaplar yatırımcıları hızla büyüyen şirketleri ve satın alma hedeflerini belirlemek için bu ve benzeri araçları kullanmaya teşvik etti.

KPMG de ChatGPT’nin arkasındaki teknolojiyi kullanarak kendi verileri üzerinden personeline danışmanlık konusunda yardım sağlayabilecek bir sistem oluşturdu. Şirketten yapılan açıklamada yapay zekâ aracının bir aylık kullanımı sırasında yüksek rağbet gördüğü ve yapay zekâdaki gelişmenin işletmedeki özellikle de birleşme ve satın alma (M&A) biriminde pratik fayda sağladığı belirtildi.

Coatue firmasının kullandığı yazılım olan Coatue Brain’de üretken yapay zekâ aracına şirketin veri platformları entegre ediliyor. Şirket bu sayede kilit noktalarda net ve özlü brifingler çıkarabiliyor. Firma yapay zekâ uygulamasını satış tarafı araştırmaları, bilanço transkriptleri ve saha desteği gibi birçok alanda kullanıyor.

PitchBook firmasının yapay zekâ ile çalışan “VC exit predictor” uygulaması bir şirketin satılma veya halka arz olma ihtimalini değerlendiriyor. Firma iki aylık deneme sürecinde uygulamanın %75’lik doğruluk payı sağladığını iddia ediyor.

Risk sermayesi firması Headline and Moonfire Ventures üretken yapay zekâ uygulamasını yatırım hedeflerini değerlendirmek ve karşılaştırmak için kullanıyor. Uygulama karşılaştırma için şirketlerin internet trafiğini ve yeni kullanıcılarını ölçüyor. Bu sayede en fazla büyüme potansiyeli taşıyan şirketlere dair ipuçları yakalanıyor.

Headline’ın ortakları uygulama sayesinde gelecekte milyonlarca şirket yerine bin civarı şirkete odaklanabileceklerini söyledi. Risk sermayesi firması şifre yönetimi firması Bitwarden gibi bazı işletmelere yapay zekânın tavsiyesi üzerine yatırım yaptıklarını da sözlerine ekledi.

Yapay zekânın kullanımı bir yandan da sektördeki insan ilişkilerinin ve karar vermede geleneksel uygulamaların rolü hakkında yeni soruları da ortaya çıkarıyor. Sektör analizi şirketi Garner, yapay zekânın ve veri analitiğinin 2025’e kadar risk sermayedarlarının ve erken aşamadaki yatırımların dörtte üçünden fazlasına bilgi sağlayacağını belirtiyor.

Headline Kurucu Ortağı Marhias Schilling yapay zekânın sektöre etkisi konusundaki açıklamasında, “Geleneksel risk sermayedarlığını tehlikeye attığını düşünmüyoruz. Tüm bu konsept bir yardımcı pilotluktur. Şirketle etkileşime geçtiğinde bizi çok daha akıllı hale getiriyor” dedi.

Ancak risk sermayesi şirketi Amadeus Capital Partners'ın CEO'su Anne Glover, üretken yapay zekânın önyargılı karar vermeye eğilimli olduğunu ve araçların sınırlı ve eski veriler kullandığını söyledi. Glover, "Bir yapay zekânın ne yaptığına dayanarak bu tür bir insan kararı vermeniz gerektiğini varsaymak imkansızdır. Bizim gibi en ileri düzeyde yatırım yapanların aradığımız şey çok yeni hakkında çok fazla şey yazılmamış olanlardır" dedi.

Yatırım bankacılığında yapay zeka dönemi

 

JPMorgan’dan yapay zekâ atağı

 

Uzmanlardan yapay zeka uyarısı: Küresel öncelik olmalı!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)