BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaKurumsal yatırımcılar kripto piyasasına akın ediyor----

Kurumsal yatırımcılar kripto piyasasına akın ediyor

Kurumsal yatırımcılar kripto piyasasına akın ediyor
13 Ağustos 2021 - 14:55 www.finansgundem.com

Kurumsal yatırımcılar kripto ve blockchain piyasasına akın ediyor. Yatırımların ise giderek artması bekleniyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bitcoin’in ilk yıllarında kripto para, suçluların kullandığı değersiz bir dijital varlık olarak görülüyor ve kurumlar tarafından kabul edilmiyordu. Zaman içinde güç koridorlarında algıyı şekillendiren unsurlar değişti. Bitcoin varlığının ilk on yılında kurumlarla bir ideolojik çatışma içindeydi. Ancak son dönemde kurumsal şirketler Bitcoin’i benimsemeye başladı.

Bunun başta Bitcoin’in dikkat çekici performansı olmak üzere birçok nedeni var. ‘Akıllı para’ Bitcoin’i bir portföy çeşitlendirme stratejisi olarak görüyor. Bugünlerde aile şirketleri, hedge fonlar ve geleneksel para yöneticileri kripto para ürünleri karşısında oldukça farklı fikirlere sahip ve yalnızca bu yıl kripto alanında 17 milyar dolar değerinde kurumsal sermaye aktı. Dönemsel olarak yapılan anketler giderek artan sayıda kurumsal yatırımcının portföylerinde daha fazla dijital varlığa yer verdiğini gösteriyor.

Fidelity Digital Assets tarafından yakın zamanda gerçekleştirilen bir çalışma 10 kurumsal yatırımcıdan yedisinin yakın gelecekte kripto varlık almayı ya da yatırım yapmayı düşündüğünü ortaya koydu. Aralık ve nisan ayları arasında ankete katılan 1,100 kişinin yarısından fazlası bu tür varlıkları daha önceden satın aldığını belirtti.

Nickel Digital Asset Management tarafından gerçekleştirilen ayrı bir anket çalışması da benzer bir sonuca vardı. Forbes’un haberine göre araştırmada katılımcıların %82’sinin önümüzdeki iki yılda kripto varlıklaraki ağırlıklarını artırmayı planladığı ortaya çıktı. Katılımcıların üçte birinden fazlası kurumsal şirketlerin ve fon yöneticilerinin kripto alanındaki varlığının, daha fazla güven verdiğini söyledi.

Liderlik BlackRock’ta

BlackRock bilançosuna kriptoyu eklediğinde, finansal danışmanlar ve net serveti yüksek olan kişiler de dikkatlerini buraya yöneltiyor. BlackRock yönetimi altındaki 9,5 trilyon dolarlık varlıkla dünyanın en büyük varlık yöneticisi ve kripto para piyasasında yatırımları bulunan 16 yatırım fonu yöneticisinden bir tanesi.

Bunlar arasında Morgan Stanley de yer alıyor ve Global Allocation ile Strategic Income Opportunities gibi fonlar aracılığıyla yatırım yapılıyor. Fonların toplam değeri ise 40 milyar doların üzerinde. BlackRock’ın aynı zamanda dolaylı Bitcoin yatırımları da var. Şirket, bilançosunda 3,4 milyar dolar değerinde Bitcoin bulunduran bulut yazılım şirketi MicroStrategy’de %14,56 hisseye sahip. MicroStrategy’nin ünlü kurucusu Michael Saylor son yıllarda Bitcoin’in en büyük savunucularından oldu ve kripto paranın yakın zamanda şehirlerin, ülkelerin, şirketlerin ve yatırımcıların portföyleri ve bilançolarında yer alacağını öne sürdü.

Değeri 1 milyar dolar ve üzerinde bulunan ‘unicorn’ şirketler giderek daha fazla kripto şirketlerinden oluşuyor.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre bunlar arasında Coinbase, Bitpanda, blockchain.com ve Chainalysis gibi fintek araştırma devleri de var. Coinbase kripto sektörünün en büyük başarı hikayelerinden bir tanesi. Bahar aylarında gerçekleşen halka arzının ardından değeri kısa bir süre için 100 milyar doların üzerine çıktı. Şirket ikinci çeyrekte tüm beklentilerin üzerine çıkarak 2,23 milyar dolar gelir elde etti.

Kripto yatırım fırsatları yükseliyor

Son yıllarda kriptonun potansiyeliyle ilgilenen kişilerin seçenekleri arttı. Örneğin Grayscale’in Bitcoin Trust isimli fonu yatırımcıların doğrudan Bitcoin almasına gerek kalmadan, Bitcoin yatırımı yapmasına imkan tanıyor. Fonun değeri şimdiden 20 milyar doların üzerinde. Varlık yöneticisi ise Filecoin, Basic Attention Token ve Chainlink gibi altcoin’lere yönelik farklı endeks fonları da sunuyor.

Bununla beraber yükselişte olan merkeziyetsizleştirilmiş finans (DeFi) alanında da yatırım yapmak isteyenler için fırsatlar var. Sermaye yatırımlarında ise rekorlar kırılıyor. Bu yıl kripto alanında en büyük 12 fonlama turunun 10’u tamamlandı ve 3,9 milyar doların bir miktar altında yatırım sağlandı. Türev araçları borsası FTX 900 milyon dolar yatırım çekerek değerini 18 milyar dolara yükseltti.

Girişim sermayesi fonu IOSG Ventures ortaklarından Xinshu Dong, “birçok kişi kripto para piyasasını büyüme potansiyelinin en fazla olduğu alan olarak görüyor” dedi. Açıklamasının devamında, “girişim sermayedarları yüksek riskli ve yüksek getirili yatırımlara yöneliyor ve kısa vadeli yüksek volatiliteden etkilenmiyor çünkü veriler umut verici” ifadelerini kullandı.

Afetlerin küresel sigortacılara faturası 40 milyar dolar

 

'Ekimden önce faiz indirimi mümkün değil'

 

Avrupa’nın ‘Silikon Vadisi’ İstanbul

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)