BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisKurucu CEO’lar birer birer istifa ediyor----

Kurucu CEO’lar birer birer istifa ediyor

Kurucu CEO’lar birer birer istifa ediyor
20 Mart 2021 - 11:35 www.finansgundem.com

Pandemi sonrasında birçok dev şirketin kurucu CEO’larının görevlerinden ayrılması adeta yeni trend haline geldi. Amazon CEO’su Jeff Bezos’tan sonra birçok kurucu CEO benzer yolu seçti

FİNANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çinli e-ticaret şirketi Pinduoduo Çarşamba günü Alibaba'nın 779 milyonunu ve Amazon'un 300 milyonunu aşarak 788,4 milyon aktif kullanıcıya ulaştığını duyurduğunda, kurucusu ve başkanı Colin Huang istifa edeceğini açıkladı. Peki, Temmuz ayında CEO'luktan istifa eden ve Forbes'in tahminine göre net değeri 50 milyar dolar olan Huang, böyle bir dönüm noktasına ulaştıktan sonra neden çıkış yapsın? Bir icra kurulu başkanı kolayca görevden ayrılabilir, ancak özellikle şirketin 1 numaralı çalışanı olanlar için zorlayıcı olabiliyor. Son aylarda bunu yapan tek kurucu o değil.
 
İşe alım firmasına göre, CEO kayıpları, 2020'de yıldan yıla % 20 düştükten sonra - kısmen şirketlerin koronavirüs krizi sırasında büyük liderlik değişiklikleri yapma konusundaki isteksizlikleri nedeniyle - 195, işe alım firmasına göre 2021'in ilk iki ayında birçoğu kurucu CEO ayrıldı. Bazıları gönüllü olarak istifa etmedi, Amazon Web Services'in ABD’de yapılan saldırıya yanıt olarak sosyal uygulamayı çevrimdışına almasının ardından Parler'ın CEO'su olarak görevden alınan John Matze ve istifa eden Leon Black gibi. Geriye kalanların çoğu ise kendi rızasıyla istifa etti. Kurumsal danışmanlık şirketi Korn Ferry başkan yardımcısı Jane Stevenson, "İnsanlar yapmak istedikleri şeyler konusunda daha bilinçliler ve başarılı bir kurucu ise, daha önce ele almak istediği başka öncelikler olabilir," diye konuştu ve ekledi: "Biliyor musun, hayat gerçekten kısa ve bu çok fazla diyen CEO'ları ve yönetim kurulu üyelerini gördüm."
 
Bu eğilimin kanıtı için, yılın şimdiye kadarki en önemli kurucu-CEO istifalarından başkasına bakmaya gerek yok: Amazon'un milyarderi Jeff Bezos. Şubat ayında, 1994 yılında Seattle garajından kurduğu e-ticaret devinin CEO'su olarak istifa etmeyi planladığını duyurdu. Forbes'un 178,1 milyar dolar değerinde olduğunu tahmin ettiği Bezos, Amazon Web'in yönetim kurulu başkanlığını üstlenecek. Hizmetler CEO'su Andy Jassy onun yerine geçti. Amazon, dördüncü çeyrekte 125,6 milyar dolarlık satış rekoru kırdığını açıklarken Bezos dümendeki 27 yılın ardından, genel müdür rolünde çoğu meslektaşından daha fazla zaman geçirerek zirveye çıkmış oldu. Korn Ferry'den alınan verilere göre, görev süresi diğer C-suite yöneticilerinkinden daha uzun. Stevenson, "On yıldan fazla süredir bu işte çalışan, eskiye göre çok daha az CEO var" diyor. Bu yıl istifa eden kurucu-CEO'ların çoğu, Bezos gibi, bu kuralın istisnaları oldu. "Kurucular, kimlik açısından [başlattıkları] kuruluşlara çok sıkı sıkıya bağlı" diye ekliyor.
 
Örneğin Kendra Scott, şirketi kurduktan yaklaşık 20 yıl sonra, Şubat ayında adaşı mücevher işinin CEO'su olarak istifa etti. Markanın çoğunluk hissesine sahip olan Texas kuyumculuk kralı, Forbes'in tahminine göre 510 milyon dolar servete sahip ve Bezos gibi, yönetim kurulu başkanı olarak tasarım, müşteri deneyimi ve hayırseverliğe odaklanarak markasıyla ilgilenmeye devam edecek.
 
Girls Who Code CEO'su Reshma Saujani için durum kesinlikle benzer. Kâr amacı gütmeyen kuruluşu kurduktan on yıl sonra, bir liderlik değişikliğinin gerekli olduğuna karar verdi ve Nisan ayında yönetim kurulu başkanı olmak için istifa ettiğinde, COO'su Dr. Tarika Barrett görevini üstlenecek. Saujani, Forbes'a geçen ay yaptığı özel röportajda, "Liderlerin organizasyonlarda sonsuza kadar kalamayacağına veya kalmaması gerektiğine ve hareketi sonsuza dek yöneten aynı kişi varsa yenilikçi kalamayacağınıza inanıyorum" dedi. “Bence özellikle Covid-19 olurken, organizasyon olarak bir kavşaktaydık. Ve birçok yönden, liderlik değişikliği için doğru zamandı" diye konuştu.
 
Bir kriz dönemi, özellikle şirketlerinde hem profesyonel hem de kişisel menfaati olan kurucu-CEO'lar için halefiyet planlamasının önemine ışık tutabilir. Bu nedenle Stevenson, haleflere içeriden ulaşma eğiliminde olduklarını söylüyor. İşte tam da bu nedenle geçen hafta, Salesforce COO'su Bret Taylor'ın CEO olarak görevi devralmak üzere hazırlandığını söyleyen bir Reuters raporu, milyarder kurucu Marc Benioff'un hamle yapacak bir sonraki kurucu-CEO olabileceği yönünde spekülasyonlara yol açtı. Bu yeni kurucu çıkışları herhangi bir gösterge ise, eğer ayrılırsa, muhtemelen çok uzağa gitmeyecektir.
 
Stevenson, "Çok sık olarak, kurucu, ister icra kurulu başkanı ister icra dışı sandalye olsun, bir başkan rolüne geçiyor" diyor. "Bir kurucunun tamamen uzaklaşması zor."

Deutsche Bank’tan Bitcoin uyarısı

 

Merkez Bankası’ndaki değişim yabancıları ‘şok’ etti

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)