BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiKuru meyve ihracatında lider kayısı----

Kuru meyve ihracatında lider kayısı

Kuru meyve ihracatında lider kayısı
22 Nisan 2022 - 13:15 www.finansgundem.com

Kuru kayısı, kuru meyve ihracatında geçen sezona oranla yüzde 33 artış sağladı.

Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre Türkiye'nin kuru kayısıda dış satımı, 2021-22 sezonunun başladığı 1 Ağustos 2021'den beri bir önceki sezona kıyasla yüzde 33 artarak 229 milyon dolardan 306 milyon dolara çıktı. Aynı dönemde yıllardır kuru meyve ihracatında lider olan kuru üzümdeki ihracat ise bir önceki sezona göre yüzde 2,6 artarak 283 milyon dolardan 290 milyon dolara ulaştı.

Kuru kayısıda en fazla ihracat ABD'ye

Kuru kayısıda en fazla ihracat 45,1 milyon dolarla ABD'ye yapıldı. Bu ülkeyi 28,1 milyon dolarla Fransa ve 25 milyon dolarla Almanya izledi. Kuru kayısı yakaladığı yüzde 33'lük artışla Türkiye'nin kuru meyve ihracatında kuru üzümün önüne geçerek liderliği aldı.

'Kuru meyvenin ağabeyi'

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Birol Celep kuru meyve ihracatında çekirdeksiz kuru üzümün liderliğine alıştıklarını ancak bu sezon kayısının "kuru meyvenin ağabeyi olarak" gördükleri üzümün baskınlığını kırdığını söyledi.

Kuru kayısı ihracatında ciddi bir talep olduğunu söyleyen Celep, "Bu yıl özellikle kayısı ayağında ciddi bir talep söz konusu oldu. Biz bu talebin sürdürülebilir olmasını arzu ediyoruz. Çünkü ürünün bilinirliği sürdürülebilirliği getiriyor. Bu bir kriter. Bu kriterin altını, fiyat, kalite, ülke imajı, servis, güvenilirlikle ve insan sağlığına uygun oluşuyla destekleyebiliyoruz" ifadelerini kullandı.

Kilogram başına 4,5 dolar

Kayısı ihracatındaki yüzde 33'lük artışta, yurt dışında çoğalan talebin yanı sıra fiyatların da etkili olduğunu belirten Celep, kayısı ihracatında kilogram başına oluşan fiyatın 4,5 dolara kadar yükseldiğini belirtti.

Kuru üzümde ihracatın arzu ettikleri gibi olmaması nedeniyle kayısının kuru meyve ihracatında öne geçtiğini aktaran Celep, "Bana göre bu üzümün başarısızlığı, kayısının da başarısı değil. Erik fiyatları 7-8 dolarlarda. Bizim 306 milyon dolarlık kayısı ihracatımızın ortalaması, kilogram başına 5 dolar bile değil. Yani bunu başarı olarak sayamayız. Fiyattaki istikrarsızlığı anlatmak için söylüyorum. Ben istikrarlı olması için fiyatın 'düz gitmesini' öneriyorum tüm ürünler için. Bunu öneriyorum ki son tüketici fiyatı bilmesi lazım" diye konuştu.

İlk çeyrekte 1 milyon dolarlık deniz salyangozu ihracatı

Süt ve krema ihracatında bakanlığa düzenleme yetkisi

Güneydoğu'da hububat ve bakliyat ihracatı arttı

Hamsi ihracatından 8,2 milyon dolar gelir

Türkiye, Rusya’ya ayçiçeği tohumu ihraç edecek

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)