BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaKurlarda gözler TCMB’de----

Kurlarda gözler TCMB’de

Kurlarda gözler TCMB’de
23 Eylül 2021 - 09:04 www.finansgundem.com

İstanbul serbest piyasada dolar 8,6760 liradan, euro 10,1690 liradan güne başladı. Piyasalar TCMB faiz kararını bekliyor

Serbest piyasada 8,6740 liradan alınan dolar, 8,6760 liradan satılıyor. 10,1670 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 10,1690 lira olarak belirlendi.

Dünkü günü kapanışta doların satış fiyatı 8,6460 lira, euronun satış fiyatı ise 10,1510 lira olmuştu.

Dolar/TL ise dün yüzde 0,30 değer kazancıyla 8,6537'ye yükselmesinin ardından, bugün bankalararası piyasanın açılışında 8,6650 seviyesinde işlem görüyor.

ABD ve Japonya merkez bankalarının faiz kararının ardından,  bugün de faiz kararları gündemi oluşturacak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kararının yanı sıra İsviçre, Norveç, Filipinler, Tayvan, İngiltere ve Güney Afrika'dan Faiz kararları gelecek.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile Beyaz Saray’da görüştü.

ABD Merkez Bankası(Fed) yetkilileri GSYH tahminlerini bu yıl için aşağı çekerken, gelecek iki yıl için yukarı yönde revize ettiler.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin ardından yapılan açıklama, varlık alımlarında bir azaltım için kapının aralandığına işaret etti.

Fed üyeleri ayrıca gecelik federal fonlama faiz oranını yüzde 0-0,25 aralığında tuttular. FOMC açıklamasına kararın oy birliği ile alındığı da belirtildi.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin varlık alımlarında azaltım için kapıyı aralayan kararının ardından konuşan Fed Başkanı Powell, varlık alımlarında azaltıma başlama kararının gelecek toplantıda alınabileceğini söyledi.

FOMC toplantısında 9 Fed yöneticisi 2022 yılında faiz artırımı öngördü.

Haziran toplantısında bu sayı 7 seviyesindeydi. 2023 yılında faiz artırımı öngören sayısı ise 17 oldu. Haziran toplantısında rakam 13 olmuştu.

New York Fed'den yapılan açıklamaya göre Federal Açık Piyasa Komitesi,  gecelik ters repordda karşı taraf limitini 80 milyar dolardan 160 milyar dolara çıkardı. Karar bugünden geçerli olacak.

Senato Azınlık Lideri Mitch McConnell, federal borçlanma limitinin artırılması konusunda Demokratların yalnız hareket etmeleri gerektiğini bir kez daha tekrarladı.

Brezilya Merkez Bankası(COPOM), faiz oranını beklendiği gibi 100 baz puan artırdı.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, İrlanda Maliye Bakanı Paschal Donohoe'den kurumlar vergisinde dibe doğru yarışı sona erdirecek olan global vergi anlaşmasını kabul etmesini istedi.

ABD, düşük gelirli ülkelere 500 milyon doz Pfizer Covid-19 aşısı bağışlayacak.

Fitch Ratings, Çin için 2021 yılı GSYH büyüme tahminini yüzde 8,4'ten yüzde 8,1'e indirdi.

Zor durumdaki Çinli gayrimenkul geliştirme şirketi Evergrande Group’un ikinci büyük ortağı olan Chinese Estates Holdings şu ana kadar 32 milyon dolar tutarında Evergrande hissesi sattığını ve elindeki tüm hisseleri satmayı planladığını bildirdi.

Evergrande Group'un başkanı, dün gece Şirket'in yöneticileri ile yaptığı toplantıda, söz verilen konutların teslimatlarının ve varlık yönetim ürünlerinin itfalarının sağlanmasını istedi.

Fransa Cumhurbaşkanlığı Ofisi, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile ABD Başkanı Joe Biden’ın İngiltere, ABD ve Avustralya arasında imzalanan AUKUS güvenlik anlaşması hakkında telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini, Fransız Büyükelçisi’nin gelecek hafta ABD’ye döneceğini duyurdu.

Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdülaziz, Suudi Arabistan’ın İran’ın nükleer silaha sahip olmasını önlemeye yönelik çabaları desteklediğini belirtti.

YURT İÇİ PİYASALAR

TCMB faiz kararı günün en önemli gündem maddesi olacak. Foreks'in düzenlediği ankete katılan 25 ekonomistin 22'si faizin sabit bırakılacağı tahmininde bulunurken, 3 ekonomist 100 baz puanlık indirimle faizin yüzde 18,00 seviyesine indirileceğini öngördü.

TCMB, bu yılın Mart ayında faizi 200 baz puan artırarak yüzde 19,00’a çıkardıktan sonra son 5 toplantısında faize dokunmadı.

TCMB tarafından Finansal Hizmetler Güven Endeksi açıklanacak (14.30).

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. Merkez Bankası haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, rezervler ve yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu öncelikli olarak izlenecek (14.30).

YURT DIŞI GÜNDEM

Öğlen saatlerinde İngiltere Merkez Bankası(BoE) faiz kararı ekranlara düşecek. Son 12 toplantısında faizi yüzde 0,10 seviyesinde tutan BoE'nin, bu toplantısında da faize dokunması beklenmiyor. Aynı şekilde 875 milyar sterlin seviyesinde bulunan tahvil varlık alım programının da aynı kalacağı tahmin ediliyor (14.00).

Yurt dışında gün boyu Fransa, Almanya, Euro Bölgesi, İngiltere ve ABD için gelecek öncü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri takip edilecek.

ABD'de işsizlik başvuruları, Chicago Fed Ulusal Aktivite Endeksi (15.30), Conferance Board Öncü Göstergeler Endeksi (17.00), doğal gaz stokları (17.30), Kansas Fed İmalat Endeksi (18.00) verileri bulunuyor.

Japonya Tokyo Borsası 'Sonbahar Ekinoksu' nedeniyle kapalı bulunuyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)