BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaKurlar haftaya yükselişle başladı----

Kurlar haftaya yükselişle başladı

Kurlar haftaya yükselişle başladı
29 Kasım 2021 - 09:09 www.finansgundem.com

İstanbul serbest piyasada dolar 12,4860 liradan, euro 14,1550 liradan haftaya başladı. Ticaret ve Ekonomik Güven Endeksi izlenecek

Döviz piyasaları yeni haftaya sakin bir başlangıç yaptı. Dolar/TL, geçen haftanın kapanış seviyelerinin hafif üzerinde 12,40'tan işlem görürken euro/TL de yatay seyirle 14 liranın hemen altında alıcı buluyor.

Serbest piyasada 12,4840 liradan alınan dolar 12,4860 liradan satılıyor. 14,1530 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 14,1550 lira olarak belirlendi.

Geçen hafta 11,00-13,50 bandında hareket eden dolar/TL ise bugün bankalararası piyasanın açılışında 12,48 seviyelerinden işlem görüyor.

Cuma günkü kapanışta doların satış fiyatı 12,4450 lira, euronun satış fiyatı ise 14,0650 lira olmuştu.

Haftaya yurt içinde ticaret ve Ekonomik Güven Endeksi rakamlarıyla başlanacak. Yurt dışında Almanya'dan gelecek enflasyon rakamları ve merkez bankası yetkililerinin konuşmaları takip edilecek.

ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bu faizler düşecek, düşecek. Biz yüksek faize halkımızı da çiftçimizi de ezdirmeyeceğiz" dedi. Erdoğan, “Biz bu ekonomi politikasını akşamdan sabaha düşünüp hayata geçirmedik. 19 yıldır bunun hazırlıklarını yapıyoruz. Artık ülkemizin ekonomisini, kronik hastalıklar ve etkilerinden azaltma değil, tamamen tedavi aşamasına geçtik.” diye konuştu.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Capital Intelligence Ratings, Türkiye'nin yabancı ve yerel para cinsinden uzun vadeli kredi notlarının görünümlerini "durağan"dan "negatif"e indirdi. Yabancı ve yerel para cinsinden uzun vadeli notları "B+" ve kısa vadeli notları "B" olarak teyit edildi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19’un yeni mutasyonu Omicron nedeniyle Güney Afrika’ya seyahatlerini askıya alan ülkelere seslenerek, "sınırları kapatmayın" çağrısında bulunurken, “Omicron’un virüsün diğer mutasyonlarından daha bulaşıcı olduğunu gösteren bir veri yok” dedi.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, Euro Bölgesi'nde enflasyonun Ocak ayında itibaren düşmesini beklediğini ve fiyat artışlarının yüzde 2 hedefine sürdürülebilir şekilde ulaşacağını öngördüğünü söyledi.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Fed'in enflasyonu kontrol altında tutmak için varlık alımlarını daha hızlı azaltmasına açık olduğunu söyledi.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Fabio Panetta, Avrupa'da geçici faktörlerin yönlendirdiği enflasyonu kontrol altına almak için şu anda para politikasını sıkılaştırmaya ihtiyaç olmadığını söyledi.

Japonya'da perakende satışlar Ekim'de 3 aydır ilk kez artış gösterdi. Ancak Ekim ayında satışlarda artış piyasa beklentilerinin gerisinde kaldı.

YURT İÇİ GÜNDEM

Türkiye İstatistik Kurumu, Ekim ayına ilişkin ticaret ve Kasım ayına ilişkin Ekonomik Güven Endeksi verilerini açıklayacak (10.00). Ekonomik Güven Endeksi Ekim ayında yüzde 1,0 artışla 101,4 seviyesine çıkmıştı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK), Ocak-Ekim dönemine ilişkin bankacılık sektörü raporunu yayımlayacak (14.00). Sektörün yılın ilk 9 aylık karı 56,98 milyar TL olarak gerçekleşmişti.

YURT DIŞI GÜNDEM

Avrupa piyasaları haftaya Almanya'dan gelecek enflasyon rakamlarıyla başlayacak. Ülkede enflasyon Ekim ayında yıllık yüzde 4,5 ile yaklaşık son 30 yılın en yüksek seviyesine gelmişti. Almanya'da 6 eyaletten gelecek enflasyon rakamlarının ardından ülke geneli için rakamlar açıklanacak. Enflasyonun aylık bazda gerilemesi, yıllık bazda yüzde 5,0'e çıkması bekleniyor (16.00).

İngiltere mortgage onayları (12.30), İtalya üretici fiyatları, Avrupa'da takip edilecek diğer veriler olacak.

Öğlen saatlerinde Avrupa Merkez Bankası(ECB) yetkililerinin üst üste konuşmaları izlenecek. ECB Yönetim Kurulu Üyesi Andrea Enria, Başkan Yardımcısı Luis De Guindos (11.30) ve Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel'in konuşmaları sırasıyla ekrana düşecek. Akşam saatlerinde ise Yönetim Kurulu Üyesi Pentti Hakkarainen (17.00) ve Başkan Christine Lagarde'nin (20.15) açıklamaları izlenecek.

ABD'de bekleyen konut satışları (18.00) ve Dallas Fed Teksas İmalat Aktivite Endeksi (18.30) verileri bulunuyor.

ABD'nin konuşması beklenen tek yetkilisi New York Fed Başkanı John Williams olacak (23.00).

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)