BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaKurlar dünkü gerileme sonrası bugün yatay----

Kurlar dünkü gerileme sonrası bugün yatay

Kurlar dünkü gerileme sonrası bugün yatay
11 Haziran 2021 - 08:53 www.finansgundem.com

Dün, ABD enflasyon verisinin beklentileri aşmasıyla birlikte yüzde 2 civarı gerileyen dolar/TL ve euro/TL, bu sabah dünkü kapanış seviyelerini koruyor. Sanayi üretimi ve TCMB Beklenti Anketi izlenecek

Yurt dışında dün öğleden sonra gelen ECB faiz kararları ve ABD enflasyonu verilerinden sonra piyasalar hareketlendi. Bugün ise yurt içinde sanayi üretimi, perakende satışlar gibi önemli verilerin yanı sıra, TCMB Beklenti Anketi sonuçları da yakından takip edilecek. Yurt dışında fiyatlanacak önemli bir gündem bulunmuyor.

ABD enflasyon verisiyle tahvil faizlerindeki düşüşün desteklediği Türk Lirası’nın güçlenmesini sağladı. Dün yüzde 2 civarı gerileyen dolar/TL, bu sabah saatlerinde 8,42 civarında yatay seyirde. Euro/TL de dünkü gün sonu seviyelerini koruyor ve 10,27-10,28 bandında.

Dolar, bir haftadır devam eden huzursuz bekleyişin ardından açıklanan ABD enflasyon verisinin yatırımcılarda yeni endişelere neden olmamasıyla birlikte baskı altında kaldı. Başlıca para birimleri dar aralıkta işlem gördü.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

İŞKUR'un "İşsizlik Sigortası Fonu Bülteni"nde yer alan verilere göre, Nisan sonu itibarıyla 92 milyar 688,0 milyon TL olan Fon'un menkul kıymet ve nakit varlığı Mayıs sonunda 90 milyar 902,9 milyon TL seviyesine indi.

Fon'un bülteninde yer alan nota göre, Mayıs ayına ilişkin işsizlik ödeneği, kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği ödemelerinin nakit çıkışları Haziran ayında olduğu için söz konusu ödemelerin Fon varlığına yansıması da Haziran ayında gerçekleşti. Bu kapsamda 9 Haziran 2021 tarihi itibariyle Fon Varlığı 86 milyar 958 milyon 88 bin TL oldu.

Açıklanan haftalık verilere göre, Fed bilançosunun büyüklüğü ilk kez 8 trilyon dolar seviyesini aştı. New York Fed Mart ayında yayınladığı raporda devam eden varlık alım programlarının etkisi ile Fed'in bilanço büyüklüğünün 2022 sonuna kadar 9 trilyon dolar seviyesine ulaşabileceğini ifade etmişti.

ABD'de federal bütçe açığı 1 Ekim 2020'de başlayan mali yılın ilk 8 ayında 2 trilyon 64 milyar dolara ulaştı. 2020 mali yılında bütçe 1,88 trilyon dolar açık vermişti.

Mayıs'ta sona eren 8 ayda federal bütçe gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29 artarak 2 trilyon 607 milyar dolar olurken,  harcamalar yüzde 20 artışla 4 trilyon 671 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

The Times gazetesinin haberine göre İngiltere'de hükümet korona virüs tedbirlerinin kaldırılmasını 4 hafta kadar ertelemeyi değerlendiriyor.

İngiltere'de korona virüs tedbirlerinin 21 Haziran'da kaldırılması bekleniyordu.

Fed verilerine göre ABD'de hane Halkı serveti 2021 ilk çeyrekte bir önceki çeyreğe göre 5 trilyon dolar arttı.

Hisse senedi piyasalarındaki artışın sürüklediği yükselişle hane halkı serveti Mart ayı sonunda 136,9 milyar dolara ulaştı. Hisse senetlerinin bu artışa katkısı 3,2 milyar dolar oldu. Artışın 1,1 milyar doları artan gayrimenkul değerlerinden geldi.

YURT İÇİ GÜNDEM

TÜİK'ten sanayi üretimi, Perakende Satış Endeksleri ve Ciro Endeksleri gibi önemli veriler gelecek. Foreks'in anketinde ekonomistlerin 2021 yılı Nisan ayı takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi yıllık medyan tahmini yüzde 63,5, arındırılmamış sanayi üretimi medyan tahmini ise yüzde 64,5 artış yönünde oluştu.

TCMB Beklenti Anketi sonuçlarını açıklayacak. Bir önceki ankette yılsonu için enflasyon beklentisi yüzde 13,81 seviyesinde oluşmuştu.

Ankette 12 ay sonrası enflasyon beklentisi yüzde 11,81, 24 ay sonrası enflasyon beklentisi yüzde 9,99 seviyesinde bulunuyor.

YURT DIŞI GÜNDEM

Yurt dışında ilk önemli veri seti İngiltere'den gelecek. İngiltere'de aylık GSYH, sanayi üretimi, dış ticaret verileri açıklanacak (09.00).

ABD'de günün verileri Michigan Tüketici Güven Endeksi (17.00), Baker Hughes sondaj kule sayıları (20.00) olacak.

Rusya Merkez Bankası faiz kararı da gündemin önemli maddeleri arasında yer alıyor. CBR'nin Faiz oranı yüzde 5,00 seviyesinde bulunuyor (13.30).

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)