BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaKüresel temettü 220 milyar dolar azaldı----

Küresel temettü 220 milyar dolar azaldı

Küresel temettü 220 milyar dolar azaldı
22 Şubat 2021 - 10:43 www.finansgundem.com

Geçen yıl korona virüs krizi, küresel temettülerin 2020'de %12,2 düşüşle 1,26 trilyon dolara düşmesine neden oldu. Bu bir önceki yıla göre 220 milyar dolar azalma anlamına geliyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs salgını 2020'de küresel temettüyü 220 milyar dolar azalttı.

Geçen yıl korona virüs krizi, küresel temettülerin 2020'de %12,2 düşüşle 1,26 trilyon dolara düşmesine neden oldu. Bu bir önceki yıla göre 220 milyar dolar azalma anlamına geliyor.

Yahoo News haberine göre Küresel Temettü Endeksi'nde endişe verici bir düşüş olmasına rağmen, dördüncü çeyrekte beklenenden daha az şiddetli düşüş sayesinde 1,21 trilyon dolarlık en iyi durum tahmininden daha yüksek bir seviyeye ulaşıldı.

 

Küresel temettü endeksi, en son 2017'de görülen düzey olan 172,4'e düştü.

Temettü kesintileri, özellikle düzenleyiciler tarafından bankacılık temettülerindeki zorunlu kısıntı nedeniyle, birlikte küresel olarak toplam ödemelerdeki toplam azalmanın yarısından fazlasını oluşturan İngiltere ve Avrupa'da en şiddetli şekilde görüldü.

Ancak Avrupa ve Birleşik Krallık'taki ödemeler, endeksin başladığı 2009'da görülen seviyelerin altına düşse bile, Kuzey Amerika'da manşet bazında %2,6 artarak yeni bir rekora ulaştı.

Kuzey Amerika bu kadar başarılı oldu, çünkü şirketler bunun yerine hisse geri alımlarını askıya alarak veya azaltarak nakit tasarrufu yapabiliyor ve temettülerini koruyabiliyordu ve düzenleyiciler bankalara karşı daha yumuşak davranıyordu.

Asya'da Avustralya, düzenleyiciler tarafından Aralık ayına kadar yoğunlaştırılmış bankacılık temettülerine olan yoğun bağımlılığı sayesinde kötü etkilenen ülkeler arasında yer aldı.

Özel temettüler de beklenenden daha fazlayken, ABD'de önümüzdeki çeyrek ödemeleri için açıklanan temettüler beklenenden daha iyiydi.

Kesinti ve iptallerin toplamı Nisan ve Aralık 2020 arasında 220 milyar doları bulsa da, şirketler yine de hissedarlarına 965 milyar dolar ödedi ve bu da indirimlerin çok üzerinde kaldı.

Sekiz şirketten biri ödemesini tamamen iptal etti ve beşte biri kesinti yaptı, ancak üçte ikisi temettülerini artırdı veya sabit tuttu.

Bankalar, küresel temettü indirimlerinin üçte birini, yani petrol üreticilerinin üç katından fazlasını, yani en ciddi şekilde etkilenen sektörün oluşturmasını sağladı.

Dünyanın daha büyük borsaları arasında, İspanya ve Fransa'daki etki özellikle yaygındı, şirketlerin %71'i Kanada'da sadece % 9'a kıyasla indirim yaptı.

Janus Henderson'ın Küresel Öz Sermaye Geliri Yatırım Direktörü Jane Shoemake şunları söyledi: “Pandemi milyarlarca kişinin hayatını daha önce hayal bile edilemeyecek şekilde değiştirmiş olsa da, temettüler üzerindeki etkisi, ciddi olsa da geleneksel bir durgunlukla tutarlı oldu.''

“Bazı ülkelerde ve sektörlerde yaşanan kesinti çok büyük oldu, ancak gelir yatırımına yönelik küresel bir yaklaşım, çeşitlendirmenin faydalarının bu etkilerin bazılarının hafifletilmesine yardımcı olduğu anlamına geliyordu. En önemlisi, dünya bankaları (genellikle dünyadaki temettülerin en büyük payını ödeyenler) krize çoğunlukla sağlıklı bilançolarla girdiler.

"Banka temettüleri, dünyanın bazı yerlerinde düzenleyiciler tarafından kısıtlanmış olabilir, ancak bankacılık sistemi, ekonomilerin sorunsuz çalışması için hayati önem taşıyan sağlam sermaye seviyeleri ile işlemeye devam etti."

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)