BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaKüresel piyasalar Portekiz ile düştü----

Küresel piyasalar Portekiz ile düştü

Küresel piyasalar Portekiz ile düştü
11 Temmuz 2014 - 09:29 www.finansgundem.com

Küresel piyasalar, Euro Bölgesin'de artan tedirginlikten dolayı sert şekilde düştü

Küresel piyasalar, Portekiz'in en büyük finans gruplarından Espirito Santo'ya ilişkin haberlerin Avro Bölgesi'ne ilişkin tedirginlikleri artırmasıyla sert bir şekilde geriledi.

Avrupa'da dün gün ortasında başlayan ve neredeyse tüm dünya borsalarında etkili olan düşüşü Portekiz'in en büyük bankalarından biri olan Espirito Santo Financila Group'ta yaşanan sorunların neden olduğunu belirten analistler, gelişmelerin yıl sonuna doğru açıklanması beklenen stres testi öncesinde Avrupa bankacılık sistemindeki kırılganlık endişelerini artırdığını kaydediyor.

Avrupa'da Portekiz'den gelen haberlerle gelişmiş ülke tahvil faizleri düşerken, Portekiz ile birlikte İspanya, İtalya, Yunanistan gibi ülkelerin tahvil faizlerinin ise yükseldiği görüldü. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,52, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,34, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,68 düşüş kaydetti, avro/dolar paritesi ise 1,3650'lerden 1,36'nın altına geriledi.

ABD'de zayıf veri takvimi nedeniyle piyasalardaki dalgalı seyir etkili olmaya devam ederken, Portekiz'den gelen haberin domino etkisiyle hisse senedi piyasalarında düşüşler görüldü. Dow Jones endeksi dün bir ara 16.805 puana kadar gerilese de gün içinde kayıplarının büyük kısmını telafi ederek günü yüzde 0,42 değer kaybıyla 16.915 puandan tamamladı.

Yurt içinde ise BIST 100 endeksi, küresel piyasalardaki negatif seyir ve Avro bölgesine ilişkin endişelerle bir haftadır devam eden yükseliş trendini sonlandırdı ve günü yüzde 1,14 değer kaybıyla 78.552 puandan tamamladı. Analistler, Portekiz kaynaklı endişelerin giderilememesi durumunda negatif havanın etkili olmaya devam edebileceğini, bunun da risk iştahını azaltarak gelişen ülke piyasalarında satışlara neden olabileceğini belirtiyor. BIST 100 endeksinin ana desteğinin 76.500 seviyesinde olduğunu ifade eden analistler, 78.000 ve 77.500 seviyelerinin ise ara destekler olduğunu ve bugün açıklanacak cari işlemler açığı verisinin takip edileceğini kaydediyor.

Bugün saat 10.00'da açıklanacak mayıs ayı cari işlemler açığı verisine ilişkin gerçekleştirilen AA Finans beklenti anketine göre ekonomistlerin beklentisi 4 milyar dolar. 17 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirilen ankete göre ekonomistlerin beklentileri en yüksek 4,8 milyar dolar, en düşük ise 3,4 milyar dolar arasında yer aldı. Öte yandan ekonomistlerin 2014 yıl sonu cari işlemler açığı beklentileri ortalaması ise 47 milyar 630 milyon dolar oldu. Nisan ayında cari işlemler açığı 4 milyar 788 milyon dolar ve yıllıklandırılmış bazda cari işlemler açığı 56 milyar 790 milyon dolar düzeyinde gerçekleşmişti.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)