BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaKüresel pasif fon varlıkları 15 trilyon dolar----

Küresel pasif fon varlıkları 15 trilyon dolar

Küresel pasif fon varlıkları 15 trilyon dolar
10 Mayıs 2021 - 15:40 www.finansgundem.com

Borsa yatırım fonları talep görmeye devam ettikçe küresel pasif yatırım varlıkları 15 trilyon dolara ulaştı. ETF’ler endeks fonlarını gölgede bırakmaya hazırlanıyor


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsada işlem gören fonlarda (ETF) yönetim altındaki varlıklar ilk kez geleneksel endeks izleme yatırım fonlarını gölgede bıraktı. Financial Times’ın haberine göre geçtiğimiz yıl küresel pasif yatırım endüstrisindeki varlık miktarı 15 trilyon doları aştı.

Yatırım enstitüsü Investment Company Institute (ICI) verilerine göre geçtiğimiz yılın sonunda ETF’lerin yönetimi altındaki varlıklar 7,1 trilyon dolar seviyesinde 7,76 trilyon dolarlık endeks yatırım fonlarının gerisinde kalmıştı.

Ancak bu yılın başlangıcından itibaren ETF’lerin bu yılki güçlü performanslarıyla birlikte öne geçmiş olması muhtemel görülüyor. Kapsamlı küresel verilerin bir miktar gecikmeyle gelecek olmasına karşın danışmanlık şirketi ETFGI’in araştırmalarına göre ETF’lerin Mart sonunda yönetimleri altında bulundurdukları varlıklar 8,33 trilyon olarak hesaplanıyor.

ETF'lerin endeks yatırım fonlarını geçmesi, yatırım endüstrisini yeniden şekillendirme konusundaki ivmelerini yansıtıyor.

Yatırım araştırmaları şirketi CFRA’in ETF ve Yatırım Fonu Araştırmaları Başkanı Todd Rosenbluth konuyla ilgili açıklamalarında, “İnsanlar sadece ETF'leri kullanarak tüm yatırım stratejilerini giderek daha fazla ETF’ler üzerinde oluşturuyorlar. Sahip olduğunuz seçenekler, geleneksel endeks fonlarında sahip olduğunuz seçenekleri büyük ölçüde geride bırakıyor” ifadelerine yer verdi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre borsalarda geleneksel pasif yatırım fonları yatırımcı parasını veya amortismanlarını her işlem günün sonunda kabul eder. Ancak 1990’ların sonlarına doğru kurulan ETF’ler tıpkı hisse senetleri yatırımları gibi yatırımcıların istedikleri zaman girip ayrılabilmesi seçeneğini sunar.

Mart 2020'de pandeminin neden olduğu piyasa krizi de sektördeki büyümeyi azaltamadı. Tahvil ETF'leri kriz sürecindeki dayanıklılıklarını korudu ve bu sayede ETF’ler yatırımcılar nezdinde zemin kazandı.

Bernstein Stratejisti Inigo Fraser-Jenkins, "Son çeyrekte rekor düzeyde likide girişi gördük ve bu paranın büyük bir kısmı ETF'lere girdi. Fon ücretlerinin düşürülmesi yönündeki talep devam ediyor ve bu da aktif fonlardan pasif fonlara geçişi destekliyor" dedi.

ETF'lere yönelik değişim, geleneksel yatırım fonlarına göre vergi avantajlarından yararlandıkları ABD'de özellikle güçlü olmuştur. ICI Baş Ekonomisti Sean Collins, ABD ETF'lerinin Mart ayı sonunda geleneksel endeks fonlarındaki 5tn dolara kıyasla 5,58 trilyon dolarlık varlığı yönetiminde tuttuğunu kaydetti. Yetkili, aktif olarak yönetilen yatırım fonlarının yaklaşık 15 trilyon dolar varlığı yönetiminde tuttuğunu da ifadelerine ekledi.

Ancak sektördeki herkes ETF'lerin dramatik yükselişini heyecanla karşılamıyor. Bazı eleştirmenler, yatırımcıların aşırıya kaçmaları konusunda endişe ediyor. Eleştirmenlere göre bu durum getirilere zarar veriyor ve piyasaların oynaklığını şiddetlendiriyor.

Yatırım danışmanlığı şirketi Vanguard’ın Kurucusu Jack Bogle sıradan tasarruf sahibi bireyler için ilk endeks yatırım fonunu tanıttı. Ancak ETF’lere kötü şöhretlerinden dolayı soğuk yaklaştı ve emekli olmasının ardından da eski şirketinin bu sektöre girmesinden dolayı memnuniyetsizliğini paylaştı. Ancak Bogle 2019 yılındaki ölümünden önce ETF’lerin “sadece endeks yatırımlarının doğasını değil aynı zamanda tüm yatırım dünyasını” değiştirdiğini kabul etti.

Diğerleriyse, ETF'lerin sağladığı esnekliğinin normalde sıradan yatırımcılar tarafından kullanılamayacak karmaşık türev işlemleri gibi menkul kıymetlerin herhangi bir kısıtlama olmaksızın kolayca paketlenebileceği ve herkese satılabileceği anlamına geldiğini savunuyor.

Gelişmiş getiri veya temel alınan bir endeksten ters getiri sağlamak için türev ürünler kullanan kaldıraçlı ETF'lerin, perakende ticaret patlaması sayesinde son bir yıl içinde popülerlikleri arttı. Morningstar verilerine göre, bu tür ürünlerdeki varlıklar son on yılda 50 milyar ila 70 milyar dolar arasında dalgalandı, ancak bu rakam Mart ayı sonunda neredeyse 135 milyar dolara kadar yükseldi.

Fon sayısında da ETF'ler rakiplerini büyük ölçüde geride bırakıyor. ICI verilerine göre, geçen yılın sonunda küresel olarak 6.725 adet ETF işlem görürken sadece 3.196 geleneksel endeks fonu bulunuyordu.

Kamuya bildirilen endeks fonu endüstrisi pasif yatırım evreninin tamamını da kapsamıyor. Devlet varlık fonları gibi birçok büyük kurumsal yatırımcı, endeks izleme stratejilerini dahili olarak yönetir veya BlackRock, State Street Global Advisors gibi fon şirketlerine ısmarlama yetkiler verir.

BlackRock’ın hesaplamalarına göre, 2017'de kamuya endeksli olmayan bu stratejileriyle yönetilen 6,8 trilyon dolar daha fazla fon yatırımı olduğunu tahmin ediyor. Kamu endeksi fonları evrenine benzer bir büyüme oranı olduğunun varsayılması durumunda kıyaslama izleme stratejilerine göre söz konusu tablo endeks fonlarında ve ETF'lerde şu anda muhtemelen 25 trilyon doların üzerinde varlığın bulunduğu anlamına geliyor.

ABD Merkez Bankası’nın 2019'da yayınlanan bir makalesinde, "Aktiften pasif yatırım stratejilerine geçiş, son birkaç on yılda varlık yönetimi sektörünü derinden etkiledi. Değişimin devam eden doğası, etkilerinin gelecek yıllarda finansal sistemin tamamında hissedilmeye devam edileceğini gösteriyor" denildi.

Hedge fonlara tahvil alım sınırlaması

 

Fon yatırımcıları risk altında mı?

 

Bankalar dijital göçe hazırlanıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)