BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaKüresel Merkez Bankaları güvercinleşiyor mu?----

Küresel Merkez Bankaları güvercinleşiyor mu?

Küresel Merkez Bankaları güvercinleşiyor mu?
20 Haziran 2019 - 14:04 www.finansgundem.com

Merkez Bankaları, küresel büyümeye yönelik endişelerin derinleşmesiyle sıkı para politikalarını gevşetmeye yöneldi

Merkez Bankaları ticaret savaşı endişeleriyle ve bunun küresel büyümeye olumsuz etkilerinden dolayı para politikalarını gevşetmeye yöneldiler. 

Fed Haziran ayı toplantısında 2019 yılı için faiz indirimi sinyali verdi. 30 Nisan-1 Mayıs toplantısında "sabır" ifadesi vurgulanırken, bankanın son karar metninden para politikası için "sabırlı" duruş ifadesi çıkarıldı. Fed’in bu güvercin tonlaması, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin yavaşlayan ekonomiyi desteklemek için ek parasal teşvik getirmeye hazır olduğunu kaydetmesinin hemen ardından geldi.

Bugün açıklanacak İngiltere Merkez Bankası Para Politikas Kurulu’nun faiz kararında ise herhangi bir değişiklik olması öngörülmüyor.

İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) yönlendirmesi sorunsuz Brexit varsayımıyla hareket ederken, traderlar daha engebeli bir yol olacağını öngörüyor. İngiltere Merkez Bankası’nın Faiz kararını açıklayacağı toplantısı diğer merkez bankalarından da güvercin sinyallerinin alındığı haftada gerçekleşiyor.

Bununla birlikte geçtiğimiz hafta İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun 9 üyesinden biri olan Saunders şahin bir açıklama yaparak İngiltere Merkez Bankası'nın faiz artırımı yapmak için Brexit’e yönelik tüm politik belirsizliğin ortadan kalkmasını beklemek zorunda olmadığını söylemişti.

Sauders, Brexit’e dair her şey yolunda giderse ekonominin muhtemelen gelecek iki yıl içinde “kaydadeğer bir talep fazlasına” gideceğini belirtti ve bunun sonucunda parasal sıkılaşmaya ihtiyaç duyulacağını kaydetti.

Aslında, traderlar İngiltere Merkez Bankası’nın İngiltere’de Mayıs ayı enflasyon raporundan beri daha kötümser ve şu anda Mayıs ayında görülen hafif sıkılaşmadan ziyade gelecekteki üç yılda daha gevşek para politikası olmasını fiyatlıyor.

İngiltere'deki politik çalkantıda Başbakan Theresa May’in istifasının ardından gelişme olmadı ve Birleşik Krallık’ın Brexit sürecine yönelik belirsizliği devam ediyor.  İngiltere Merkez Bankası kararını, Muhafazakar Parti’deki liderlik yarışında son iki adayın belirlenmesinden sadece saatler önce açıklayacak.

Merkez Bankaları güvercinleşiyor mu?

AMB

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, risk görünümünün “aşağı yönlü” olmayı sürdürdüğünü ve görünümün iyileşmemesi durumunda daha fazla teşviğin gerekeceğini söyledi.

Faiz indirimleri ve daha fazla parasal genişlemenin bankanın araç setinde bulunduğunun altını çizen AMB Başkanı, bankanın daha fazla varlık alımı için alan bulunduğunu ifade etti.

Draghi, “Risklerin uzaması ihracat ve özellikle imalat üzerinde baskı oluşturdu. İyileşmenin olmaması, enflasyonun hedefimize sürdürülebilir şekilde geri dönmesinin riske girmesi durumunda ek teşvik gerekecektir.” dedi.

Avustralya

Salı günü Sidney’de açıklanan rapora göre, Avustralya Merkez Bankası'nın (RBA), yükselen istihdamı sürdürmek ve enflasyonu hedefine döndürecek hanehalkı güvenini artırmak için önümüzdeki dönemde faiz indirimine gitmesi olası görünüyor

RBA bu yorumu, açıklanan tutanaklara göre, yaklaşık 3 yıl sonra ilk faiz indirimini gerçekleştirerek gösterge faizi yüzde 1.25'e düşürdüğü 4 Haziran toplantısında yaptı.

Rusya

Rusya Merkez Bankası  politika faizini 2018’in Mart ayından beri ilk kez düşürdü. Banka ayrıca, büyümenin yavaşlaması ve enflasyon Merkez Bankası’nın hedefinden geri çekilmesiyle birlikte banka yaklaşan toplantılar için daha fazla parasal genişlemenin sinyalini verdi.

Cuma günü yapılan açıklamaya göre, faiz oranı yüzde 7.75’den yüzde 7.50’ye çekildi. 25 baz puanlık faiz indirimi Bloomberg anketine katılan 33 ekonomist tarafından tahmin edilirken, 2 ekonomist değişiklik beklemiyordu.

Yeni Zelanda

Yeni Zelanda Merkez Bankası tarafından Çarşamba günü yapılan açıklamaya göre banka politika faizinde 25 baz puan indirime gitti.

Buna göre bankanın uyguladığı official cash rate (OCR) faizi yüzde 1.75'ten yüzde 1.50'e indirildi. Bloomberg anketine katılan çoğu ekonomist faiz indirimi bekliyordu.

Norveç

Norveç Merkez Bankası, diğer merkez bankalarının genişlemeci politikasının aksin politika faizini % 1'den % 1.25'e yükseltti ve yılın ikinci yarısında ve 2020'de yeniden faiz artırma planını sürdürdü.

Norveç Merkez Bankası Başkanı Oystein Olsen, "Görünüme ve risk dengesine dair değerlendirmemiz, politika faizinin 2019'un devamında da artabileceğine işaret ediyor" yorumunu yaptı. Banka, ABD Merkez Bankası Fed ve Avrupa Merkez Bankası'ndan farklı olarak sıkılaşırma politikası uyguluyor. İki büyük Merkez Bankası bu hafta parasal gevşeme sinyalleri vermişti.

Filipinler

Filipinler Merkez Bankası politika faizini yüzde 4.5 seviyesinde sabit tuttu ve geçen ay enflasyonun hızlanmasının ardından gelecek dönem için politika gevşemesini erteledi.

Banka 2016'dan beri ilk kez 9 Mayıs 2019 tarihli toplantısında politika faizinde 25 baz puan indirime gitmişti.

Endonezya

Endonezya Merkez Bankası, 7 günlük ters repo faizini faizi değiştirmeyerek beklentilere paralel yedinci ayda da yüzde 6 seviyesinde tuttu, fakat devam eden ABD-Çin ticaret savaşı  ve Fed’in  faiz indirimi ihtimaliyle gelecek dönem için faizi düşürmeye açık kapı bıraktı.

Endonezya Merkez Bankası Başkanı Perry Warjiyo, ekonomik büyümeyi teşvik etmek için yeterli alan olduğunu söyledi.

Hindistan

Hindistan Merkez Bankası iç talebi desteklemek ve yatırımları artırmak için Nisan ayındaki toplantısında politika faizini %6.25'ten %6'ya çekti. 

Beklenti de 25 baz puan indirim olması yönündeydi. Faiz indirim kararı 2'ye karşı 4 oyla alındı. Banka geçen ay da faiz oranını 25 baz puan düşürerek %6.25'e çekmişti. 

Açıklamada ekonominin özellikle küresel cephedeki gelişmelerden dolayı bazı zorluklarla karşılaştığı belirtilirken "Zayıflayan özel yatırımları teşvik ederek iç büyümeyi güçlendirmek gerekiyor" ifadesine yer verildi. 

İsviçre

İsviçre Merkez Bankası (SNB) tarafından yapılan açıklamaya göre Banka mevduat faizinde değişikliğe gitmeyerek eksi yüzde 0.75 seviyesinde sabit bıraktı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmini faiz değişikliğine gidilmeyeceği yönündeydi.

Japonya

Japonya Merkez Bankası (BoJ) Perşembe günü iki gün süren politika toplantısının ardından 10 yılık tahvil faizi hedeflemesinde ve politika denge faizinde değişikliğe gitmedi.

Merkez Bankası, faizi eksi yüzde 0.1 seviyesinde, 10 yıllık tahvil faizi hedefini yaklaşık yüzde 0'da tuttu ve sözlü yönlendirmede değişikliğe gitmedi.

Banka böylelikle ultra gevşek para politikasını sürdürdü.

Türkiye

Merkez Bankası Haziran toplantısında politika faizini değiştirmeyerek %24'te tuttu. Bloomberg HT'nin anketinde de faizlerde bir değişiklik beklenmiyordu.

Nisan ayı metninde yer alan "enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir" ifadesi değiştirilerek “fiyatlama davranışlarına dair riskleri sınırlamak ve enflasyonun düşüş sürecini hızlandırmak amacıyla sıkı parasal duruşun korunmasına karar verilmiştir” denildi. Ekonomistler, piyasa beklentileri TCMB’nin temmuz toplantısında faiz indirimi için sinyaller verdiğini ifade etti.

Bununla birlikte, TCMB tarafından bankalara sağlanan ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti Salı günü 20 baz puan azalarak yüzde 23.80 oldu.

TCMB Pazartesi günü piyasa yapıcı bankalara açık piyasa işlemleri çerçevesinde, politika faizinin 100 bp altında yüzde 23'ten likidite imkanı kullandırılacağını açıklamıştı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)