BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiKüresel gıda fiyatlarında rekor artış----

Küresel gıda fiyatlarında rekor artış

Küresel gıda fiyatlarında rekor artış
05 Mart 2022 - 05:12 www.finansgundem.com

FAO, küresel gıda fiyatlarının şubat ayında yıllık yüzde 24,1 artarak rekor seviyeye ulaştığını açıkladı


Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarının bitkisel yağlar ve süt ürünleri öncülüğünde şubatta tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını bildirdi.

FAO'dan yapılan açıklamaya göre, gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişiklikleri izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi, şubatta ocak ayına kıyasla yüzde 3,9 artış göstererek ortalama 140,7 puan oldu. Artış oranı geçen yılın şubat ayına göre ise yüzde 24,1 olarak gerçekleşti.

Endeks, söz konusu değerle tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Küresel gıda fiyatlarının süt ürünleri ve bitkisel yağlar kaynaklı olarak artış göstermesi dikkati çekti.

Tahıl Fiyat Endeksi, yükselen buğday ve mısır fiyatlarının etkisiyle aylık yüzde 2, yıllık ise yüzde 14,8 artış gösterdi. Söz konusu artışta, Karadeniz bölgesindeki iki büyük buğday ihracatçısı olan Ukrayna ve Rusya’nın savaşta olmasının buğday ve mısır ihracatını kısıtlayacağı endişesi etkili oldu.

Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi palmiye, soya ve ayçiçek fiyatlarının itici gücü nedeniyle aylık yüzde 8,5, artış kaydetti. Ukrayna ve Rusya, küresel ayçiçek yağı ihracatının yaklaşık yüzde 80'ini gerçekleştiriyor.

Şeker Fiyat Endeksi, büyük ihracatçılar Hindistan ve Tayland'daki olumlu üretim beklentileri nedeniyle bir önceki aya göre yüzde 1,9 düştü.

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi kıt küresel arzın desteğiyle yüzde 6,4 artarken Et Fiyat Endeksi'nde ise yüzde 1,1 yükseliş oldu.

Ekonomiler Kovid-19 salgınının neden olduğu krizden toparlandıkça yüksek gıda fiyatları enflasyon oranlarını yukarı yönlü baskılarken FAO, gıdada da yüksek maliyetlerin ithalata bağımlı ülkelerde yoksul nüfusları riske attığı konusunda uyardı.

Raporda değerlendirmelerine yer verilen FAO Kıdemli Ekonomisti Upali Galketi Aratchilage, “mahsul koşulları ve ihracat yapabilme” konusundaki endişelerin küresel gıda fiyatlarındaki artışa kısmen sebep olduğunu belirtti.

Aratchilage, “Gıda enflasyonunda daha büyük itici güç, başta enerji, gübre ve yem sektörleri olmak üzere gıda üretiminin dışından geliyor." ifadesini kullandı.

Tüm bu faktörlerin gıda üreticilerini kar marjlarını daraltmaya ittiğini belirten Aratchilage, aynı zamanda bu üreticileri yatırım yapmaktan ve üretimi genişletmekten vazgeçirmeye zorladığını vurguladı.

FAO, küresel üretim, tüketim, ticaret ve stok eğilimlerine ilişkin değerlendirmelerin ve tahminlerin yer aldığı Tahıl Arz ve Talep Özeti Raporu'nu da yayımladı.

Raporda, 2022'de küresel buğday üretiminin ABD ve Asya’da yüksek verimin etkisiyle 2021'deki 775,4 milyon tondan 790 milyon tona yükselmesinin beklendiği kaydedildi.

2021-2022'de küresel tahıl kullanımının 2020-2021 seviyesinin yüzde 1,5 üzerine çıkacağının tahmin edildiği raporda, 2 milyar 802 milyon tona ulaşacağı öngörüldü.

FAO raporunda, tahminlerin Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın olası etkisinin hesaba katılmadan yapıldığı da aktarıldı.​​​​​​​

Savaş yakın tarihin en büyük gıda krizini getiriyor

 

Savaş nedeniyle küresel gıda arzı risk altında

 

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hehe05 Mart 2022 12:44

    Bende bizdeki zamlari kim yapti diyordum yaaa butun suc dij minnaklar

  • baran05 Mart 2022 18:57

    Bu salağın IQ su kaç sizce?

  • BORSACI05 Mart 2022 12:00

    dünyanın en verimli arazisi çukurova dünyaya yeterli konya ovası bugday menbası bu ülkede gıdadan söz etmek abes .

  • WERS05 Mart 2022 10:48

    bu kadar eflasyonla ve savaş ortamında bimaş gibi hisseler avantaj yakalar

  • Bir dost05 Mart 2022 08:29

    Dünya krizi baslangici 2008 deki kriz dir. Sanayilesmenin olusturdugu insana kolaylik saglamasinin yaninda olumsuz olan devamli buyume ve kazanma bununla birlikte finanstaki türev araclarin kullanilma anlayisi bu surdurulemez oldugunu acikca ortaya cikarmistir. Abd deki buyuk buhran dunyayi bitirmedi bu 2008 gercek buhran dunyayi temel olan degerlere dönduruyor ,altini topragi silahi suyu enerjisi olani bitirmez , kalan cogu temel insani ihtiyaca muhtac kalacak. Geri donusu yok ,kaynak arttirilamaz yoktan var olamaz.

  • Türkoğlutúrk05 Mart 2022 08:27

    İktidarın suçu yok demeye getiriyorsun ama yemezler.uretimi durduran kim.tahil üretimimiz niye azaltıldı.

  • baran05 Mart 2022 17:34

    Hak ettiğinden iyi yaşadığını gerçekten Allah sana ve benzerlerine hak ettiğini layığını vermiş olsaydı hayvan pisliğinden farkın kalmazdı!   Ama ne bilsin angus!  Öğrenmiş 3-5 slogan  o nu tekrar edip duruyor.  İşte ahmaklık böyle bir şey böyle zırvalarken kendisini de çok akıllı zan ediyor.  K.çı açıkta kalmış bir türlü görmüyor anlamıyor. 

  • Serhat05 Mart 2022 10:26

    Aylarca yaziyorsun zubuk..uykudan hala uyanamadin...ama senin ulkeyle ilgin yok.