BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKüresel gıda fiyatlarında artış----

Küresel gıda fiyatlarında artış

Küresel gıda fiyatlarında artış
06 Ocak 2023 - 14:01 www.finansgundem.com

Küresel gıda fiyatları aralık ayında yüzde 1,9 geriledi ancak 2022 ortalaması önceki yıla kıyasla yüzde 14'ten fazla yükseldi.

Dünya gıda fiyatları aralıkta yüzde 1,9 gerileyerek düşüşünü dokuzuncu aya taşıdı. Bununla birlikte 2022’nin tamamı için endeks, 2021’deki ortalama değerine göre yüzde 14,3 arttı. 2022’de endeksin 12 aylık ortalaması 143,7 puan oldu.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya gıda fiyatları endeksi kasım ayındaki revize edilmiş 135 seviyesinden aralıkta 132,4’e geriledi. Kasım ayı gıda fiyatları endeksi 135,7 olarak açıklanmıştı.

Dünya gıda fiyatları endeksi, 2022’de 2021’e kıyasla yüzde 14,3 arttı.

FİYATLARDA SAVAŞ ETKİSİ

Sözcü'de yer alan habere göre, Rusya’nın geçen yıl şubat ayında Ukrayna’yı işgal etmesinden sonra Karadeniz’den yapılan sevkiyatta aksama yaşanacağı endişesiyle dünya gıda fiyatları yükselmişti ancak Birleşmiş Milletler, Ukrayna, Türkiye ve Rusya arasında yapılan tahıl koridoru anlaşmasının desteğiyle geriledi.

Dünya buğday ve mısır fiyatları yıl boyunca rekor seviyelere ulaşmıştı. 2022’nin tamamı için FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi’nin ortalama değeri rekor kırarken, FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi ve Et Fiyat Endeksi 1990’dan bu yana en yüksek seviyelerine ulaştı.

FAO Baş Ekonomisti Maximo Torero, “Çok dalgalı iki yılın ardından daha sakin gıda emtia fiyatları memnuniyetle karşılanıyor” dedi. Torero, “Dünya gıda fiyatlarının yüksek seviyelerde kaldığı, birçok temel ürünün rekor seviyelere yakın olduğu göz önüne alındığında, tetikte olmak ve küresel gıda güvensizliğini hafifletmeye güçlü bir şekilde odaklanmak önemlidir” dedi.

Euro Bölgesi'nde perakende satışlar arttı

 

Euro Bölgesi enflasyonunda keskin düşüş

 

Emtia piyasasında pozitif seyir

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)