BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaKüresel enflasyon tüketicinin cebini yakacak----

Küresel enflasyon tüketicinin cebini yakacak

Küresel enflasyon tüketicinin cebini yakacak
25 Ekim 2021 - 18:21 www.finansgundem.com

Enflasyonun geçici olduğuna dair beklentiler seslendirilmeye devam ederken tüketici ürünleri satışı yapan dev firmalar fiyatları artırmayı sürdürüyor. Nestlé ve Unilever CEO’ları küresel çapta ürün fiyatlarını artıracaklarını açıkladı

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünya çapında marketlerden eczanelere kadar tüketicilerin alışveriş yaptığı neredeyse her yerde fiyatlar artıyor. Ancak CNN Business’ın haberine göre fiyatlar gelecekte daha da fazla yükselebilir.

Londra merkezli tüketici ürünleri şirketi Unilever’ın CEO’su Alan Jope analistlere yaptığı açıklamada, “Enflasyon bu yılın geri kalanı ve gelecek yıl için temel belirleyici olmayı sürdürüyor” ifadelerine yer verdi.

Temizlikten gıda alanına kadar birçok sektöre bilindik markaların başındaki şirket olan Unilever geçtiğimiz hafta “artan emtia ve diğer girdi maliyetlerini dengelemek” amacıyla fiyatlarını %4,1 oranında artırdığını açıkladı.

Fiyatları yükselten tek şirket Unilever değildi. Nescafé gibi birçok ünlü markanın sahibi olan Nestlé de en son bilanço paylaşımında fiyatları %2,1 oranında artırdığını açıkladı. Holding 2021 ve 2022 boyunca fiyatları artırmaya devam edeceğini belirtti.

Nestlé CEO’su Mark Schneider konuyla ilgili açıklamasında, “İçerisinde bulunduğumuz durum iyileşmedi. Eğer bir şey söylemek gerekiyorsa yaz aylarında belirttiklerimiz ile karşılaştırıldığında daha fazla olumsuzluk görüyoruz” dedi.

Problemin kaynağında ise tedarik zinciri krizi ve yüksek küresel talep nedeniyle ham madde fiyatlarının artması ve ürünlerin maliyetlerinin yükselmesi yatıyor. İşgücü kıtlığını gidermek için gereken daha yüksek ücretler ödenmesi gerekiyor ve artan nakliye ücretleri ve enerji fiyatlarındaki artış da giderlere ekleniyor.

Tüm bu sorunlar üreticilerin mağazalara satış yaparken daha fazla ücret alması yönünde baskı yaratıyor. Perakendeciler daha sonra yüksek maliyetleri tüketiciye aktarıp aktarmama yönünde karar vermek zorunda kalıyor. CNN Business’ın haberine göre birçok şirket de fiyat artışı kararını tercih edecek.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre bu yılın büyük bir bölümünde ekonomistler, yatırımcılar ve siyasiler pandeminin gerilemesiyle birlikte enflasyonun geçici bir durum olup olmadığı yönünde tartışmalarda bulundular. ABD Merkez Bankası ve JP Morgan da dahil birçok önemli kurum ve şirketten enflasyonun ‘geçici’ olduğu yönünde açıklamalar geldi.

Ancak enerji fiyatlarının yükselmesi yüksek fiyatların bir süre daha devam edeceğine dair görüşleri güçlendiriyor. İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey bu ayın başlarında konuyla ilgili açıklamasında bankanın yükselen fiyatlara reaksiyon göstermek zorunda kaldığını belirtmişti. Bailey yüksek enflasyonun geçici olduğuna inanmayı sürdürdüğünü söylemesine karşın enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle bu sürenin daha önceki beklentilere göre biraz daha uzun sürebileceğinin altını çizmişti.

Powell: Enflasyon beklenenden daha kalıcı olabilir

'Gıda Denetim Seferberliği' kapsamında denetimler başladı

Benzine zam!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)