BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto ParalarKüresel düzenleyiciden DeFi uyarısı----

Küresel düzenleyiciden DeFi uyarısı

Küresel düzenleyiciden DeFi uyarısı
24 Mart 2022 - 15:08 www.finansgundem.com

Küresel düzenleme kurumu Uluslararası Menkul Kıymet Komisyonları Örgütü (Iosco) tarafından hazırlanan raporda, kripto para piyasalarının en hızlı büyüyen alanı DeFi’nin risklerinin altı çizildi.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Menkul kıymet düzenleyicilerinin küresel şemsiye kurumu Uluslararası Menkul Kıymet Komisyonları Örgütü (Iosco) merkeziyetsizleştirilmiş finansın (DeFi) birçok çelişki ve riski barındırdığını açıkladı. Otoriteler kripto para piyasalarının en hızlı büyüyen alanlarından DeFi’ye odaklanıyor. DeFi’nin yükselişini dot-com balonuna benzeten Iosco Genel Sekreteri Martin Moloney, bu hızlı büyümenin düzenleyicilerin de dikkatini çektiğini ifade etti.

Iosco perşembe günü DeFi üzerinde 43 sayfalık bir rapor yayınlayacak ve bu alanda gördüğü kilit riskleri açıklayacak. Moloney grubun piyasa katılımcılarının da yorumlarını almak istediğini ve DeFi düzenlemeleri için bu şekilde bir taslak hazırlanacağını söyledi. Financial Times’ın haberine göre Iosco Yönetim Kurulu raporda, “birçok DeFi protokolü bir veya daha fazla alanda merkeziliğe dayanıyor ve bazı protokollerin ismi ‘merkeziyetsiz’ olurken gizli bir merkezi otoriteye bağlı oluyor” dedi. Devamında, “bu alanda birçok çıkar çatışması oluşuyor ve bunların büyük bir bölümü şeffaf değil” dendi.

Moloney, “bu alandaki katılımcıların çoğu yaptıklarını iddia ettikleri şeyin aksini yapıyor ya da aynı anda birçok şeyi birden yapıyor” ifadesini kullandı. Iosco’nun yorumları, DeFi alanının büyümesine yönelik giderek artan uyarıların sonuncusu oldu. DeFi savunucuları, bu uygulamaların geleneksel finans kurumlarının aksine daha ucuz ve daha ulaşılabilir finansal hizmetler sağladığını iddia ediyor.

DeFi genellikle kripto para temelli yazılım programlarını kapsayan bir isim, bu yazılımlar bankalar gibi aracı kurumlara ihtiyaç duymaksızın finansal hizmetler sunuyor. Düzenleyiciler daha önce DeFi piyasasını kontrol altına almak için sınırlı hamleler yaptı. Bunun nedeni de kripto para alanının genelinde nasıl bir düzenleme sisteminin izleneceği konsunda belirsizliklerin devam etmesi. Birçok geliştirici, açık kaynaklı yazılım programlarından, yayınlandıktan sonra sorumlu tutulmamaları gerektiğini söylüyor.

Moloney, yazılım geliştiriciler ve DeFi projeleri arasındaki finansal ve maddi çıkarların oldukça fazla olduğunu söyledi. Geliştiriciler genellikle projelerin yönetimine imkan tanıyan kripto paraların dağıtımında rol oynuyor, bu esnada kendilerine de büyük bir pay ayırıyor. Moloney, “kilit konular elbette çıkar çatışmaları etrafında toplanıyor ve bu kişiler sektörde merkezi bir güce sahip olan kilit oyuncular olmaya devam edecek” ifadesini kullandı. Açıklamasının devamında, “sahip oldukları gücü ve kontrolü kabullenmek istemedikleri takdirde, burada bir sorun oluşur” dedi.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre Iosco geçtiğimiz yıl haziran ayında önde gelen düzenleyici kurumların ve merkeziyetsiz platform Uniswap gibi önemli DeFi projelerinin temsilcilerinin katıldığı bir etkinlik düzenledi. Etkinlikte aynı zamanda ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) liderliğinde bir DeFi Çalışma Grubu oluşturuldu.

Kripto para yatırımcıları, DeFiLlama verilerine göre DeFi projelerine 210 milyar doların üzerinde sermaye sağladı. Bu paranın büyük bir bölümü teminatlı kredilere ve kişilerarası yatırım işlemlerine ayrıldı. Girişim sermayedarları da yazılım ekiplerine ve projeler tarafından piyasaya sürülen token’lara yatırım yaptı. Iosco tarafından hazırlanan raporda aynı zamanda DeFi alanına özgü piyasa manipülasyonu riskleri konusunda da uyarı yapıldı.

Finans çalışanları güvenilmez mi?

 

Altın yatırımcıların gözü Brüksel'de

 

FED gelişen ülke piyasalarını mı vuracak?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)