BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiKüresel döviz rezervlerinde 19 yılın en büyük düşüşü----

Küresel döviz rezervlerinde 19 yılın en büyük düşüşü

Küresel döviz rezervlerinde 19 yılın en büyük düşüşü
06 Ekim 2022 - 08:44 www.finansgundem.com

Küresel döviz rezervleri, doların diğer rezerv para birimlerine karşı güçlenmesi ve merkez bankalarının döviz satışlarıyla rekor düşüş kaydetti.

Fed'in faiz artırımlarına sıkı bir şekilde bağlı kalacağı beklentisi, dolara olan talebi artırırken, resesyon endişelerini de beraberinde getirdi.

Geçtiğimiz günlerde dolar endeksi 20 yılın zirvesine çıkarken, diğer ülkelerin para birimlerindeki değer kayıpları da hızlanmış ve merkez bankaları buna karşın harekete geçmişti.

Dolar, euro ve yen gibi diğer rezerv para birimleri karşısında 20 yıllık zirvelerine doğru değer kazandıkça, bu para birimlerinden oluşan rezervlerin dolar bazında değeri de azaldı.

Küresel döviz rezervleri bu yıl 1 trilyon dolar azalışla Bloomberg’in veriyi hesaplamaya başladığı 2003’ten bu yana en yüksek düşüşünü kaydetti.

Küresel rezervlerde yaşanan azalışta, artan sayıda merkez bankasının para birimlerini savunmak için piyasaya müdahale etmesinin de kayda değer bir etkisi oldu.

“Çatlaklar görünmeye başladı. Bu alarm zilleri hızlanarak artacak”

Hindistan’ın döviz rezervi bu yıl 96 milyar dolar azalışla 538 milyar dolara indi. Ülkenin merkez bankası mali yıl içindeki azalışın yüzde 67’lik kısmının değerleme değişimlerinden kaynaklandığını açıkladı. Bu da kalan oranın döviz müdahalelerinden geldiğini ortaya koydu. Hint rupisi bu yıl dolara karşı yüzde 9 oranında değer kaybederken, geçen ay rekor düşük seviyesine ulaştı.

Japonya da eylül ayında para birimi yene destek olmak için yaklaşık 20 milyar dolar harcadı. Bu, Japonya Merkez Bankası’nın 1998’den bu yana ilk müdahalesi oldu. Japonya’daki rezerv azalışının yüzde 19’u döviz satışından geldi. Çekya’daki müdahaleler, ülke rezervini şubat seviyesinden yüzde 19 aşağı taşıdı.

Merk Investments CIO’su Axel Merk, bu gelişmeleri sıkıntıların başlangıcı olarak değerlendirirken, “Çatlaklar görünmeye başladı. Bu alarm zilleri hızlanarak artacak” dedi.

Güney Kore'nin döviz rezervlerinde rekor düşüş

 

Japonya, 24 yıl sonra döviz piyasasına müdahale etti

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mr06 Ekim 2022 09:43

    Faiz arttıran ülkeler kendini kurtarır birşekilde inatlaşarak indirenlerin durumu ortada sürekli ekonomik kaos düzelmesi imkansız olan ekonomik görünüm