BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiKüresel çip krizinin çözümü 2022’yi bulabilir----

Küresel çip krizinin çözümü 2022’yi bulabilir

Küresel çip krizinin çözümü 2022’yi bulabilir
05 Nisan 2021 - 14:40 www.finansgundem.com

Tedarik zincirinde yarı iletkenlere olan yüksek talep dev otomobil şirketleri de dahil olmak üzere büyük şirketlerin üretimlerine zarar veriyor. Dünyanın üçüncü büyük yarı iletken üreticisi bu krizin 2022 sonrasına kadar sürebileceğini söyledi

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük üçüncü yarı iletken üreticisi Global Foundries bu yıl çip fabrikalarına 1,4 milyar dolar yatırım yapmaya hazırlanıyor. CNBC’nin haberine göre CEO Tom Caulfield şirketin gelecek yıl yatırımlarını iki katına çıkarabileceğini belirtti.

Caulfield, şirketin üretim kapasitesinin tamamen rezerve edildiğini ve sektör çapında yarı iletken arzının 2022 veya sonrasına kadar talebin gerisinde kalabileceğini söyledi. Caulfield, “Şu anda tüm fabrikalarımızın sadece yüzde yüz kapasiteyle kullanılmasıyla kalınmıyor, mümkün olduğunca hızlı bir şekilde yeni kapasite eklemekteyiz” ifadelerine yer verdi.

Yarı iletken mikroçip kıtlığı dünya çapında tedarik zincirinde tahribata neden oluyor. Otomobil üreticilerinin üretim süreçlerini ve en büyük tüketici elektroniği üreticilerinden bazılarının operasyonlarını olumsuz yönde etkiliyor.

Tedarik zincirinde yaşanan kriz büyük firmalara üretim yapan az sayıdaki yarı iletken üreticilerinin dünya ticaretindeki rolünü bir kez daha vurguladı. Global Foundries gibi birçok şirket yeni üretim hatları oluşturmak ve talepteki artışa ve arzdaki eksikliklere ayak uydurmak için ekipmanlarını geliştirmek amacıyla milyarlarca dolar harcadı.

ABD merkezli Global Foundries, ABD, Almanya ve Singapur’daki fabrikalarıyla ABD’nin en büyük yarı iletken üreticisi konumunda. Şirket AMD, Qualcomm ve Boadcom gibi dev teknoloji şirketlerinin yarı iletken parçalarını üretiyor. Global Foundries şu anda Abu Dabi hükümetine ait özel bir şirket. Caulfield’ın ifadelerine göre şirket 2022 veya daha öncesinde halka arza hazırlanıyor.

Dev yatırımlar ve artan talep

Araştırma şirketi Trendforce verilerine göre Global Foundries yine de yarı iletken pazarının geneliyle karşılaştırıldığında %7’lik pazar payıyla küçük bir oyuncu. Diğer yarı iletken şirketleri de çaplı yatırımlarını sürdürüyorlar.

Tayvan merkezli yarı iletken şirketi TSMC %54’lük pazar payıyla dünyanın en büyük yarı iletken şirketi olmayı sürdürüyor. Dev şirket Perşembe günü gelecek üç yıl içerisinde kapasitesini arttırarak talebi karşılayabilmek için 100 milyar dolarlık yatırım yapacağını açıkladı.

Çip tasarlayan ve üreten dünyaca ünlü şirket Intel, 23 Mart’ta bir yarı iletken şirketine dönüşmeyi ve diğer şirketler için çip üretmeyi planladığını duyurdu. Şirket ABD’deki çip üretim tesisine 20 milyar dolarlık yatırım yapıyor.

Caulfield, Intel'in değişimini memnuniyetle karşıladığını ve şirketi yeni bir rakip olarak görmediğini açıkladı. Intel’in akıllı telefonlar ve bilgisayarların ana kartındaki teknolojiyi üretme yönündeki kapasitesi şirketi sektördeki diğer rakiplerine göre önemli bir pozisyona sokuyor.

Ancak Caulfield, özellikle otomotiv dünyası için sektördeki eksikliklerin ileri teknoloji yarı iletkenlere olan talepten kaynak olmadığını söylüyor. Sektördeki kriz, otomobillerin ihtiyaç duyduğu radar çipleri gibi, o anda mevcut olan en gelişmiş üretimi gerektirmeyen diğer parçalar nedeniyle gerçekleşiyor.

Caulfield konuyla alakalı açıklamasında, “Otomobil endüstrisinde çip sıkıntısı yok zira araçların CPU’ları yok. Kimse yeterince bilgisayar inşa edemeyeceğini söylemiyor. Konu diğer çiplerle alakalı” ifadelerine yer verdi.

Belirli özellikleri etkinleştirmek amacıyla tasarlanan yarı iletkenler Global Foundries’in asıl uzmanlaştığı alan olarak öne çıkıyor.

Şirket güvenli temassız alışveriş, pil ömrü yönetimi ve dokunmatik ekran sürücüleri gibi ürünler için çip üretmenin yanı sıra otomobillerden diğer cihazlara kadar çok daha geniş bir ürün yelpazesine ulaştı. Bu durum şirketin taleplerinde önemli bir artış yarattı.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre yarı iletken sektörü korona virüs sürecinde artan dijital ihtiyaçlarla birlikte güçlü bir büyüme gerçekleştirdi. Pandemi öncesinde akıllı telefon ve bilgisayar teknolojileri yüksek teknoloji üzerine odaklanan yarı iletkenler artık temassız alışveriş gibi hayatın her alanında kullanılabilir hale geldi. 5G teknolojilerinin de devreye girmesiyle akıllı ürünlere ve bununla birlikte yarı iletken çiplere olan talep sürekli bir biçimde artacağa benziyor.

GlobalFoundries, piyasadaki çip sayısını artırmasının aylar süreceği, ancak kapasite artışının uzun vadeli yatırımlar için mantıklı olduğu konusunda uyardı. Caulfield, "Daha fazla kapasite arttırmak istediğimizi söylediğimiz andan itibaren, bu 12 aylık bir döngüye işaret eder" açıklamasında bulundu.

Caulfield, “Kovid sürecine girdiğimizde beş yıl boyunca sektörde yıllık %5’lik büyüme öngörülüyordu. Şimdiyse bunun neredeyse iki katına çıkacağını tahmin ediyoruz. Bu tek seferlik bir durum da değil. Bu yapısal bir değişim ve yarı iletkenlere olan ihtiyaç giderek hızlanıyor” ifadelerine yer verdi.

Çip krizi büyüyor! İki marka daha üretim durdurdu

 

Araba teslimatı hisseleri yükseltti

 

Zarar bilançosu ay sonunda ortaya çıkacak!

 

Musk'ın başını belaya sokacak parça

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)