BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaKur, borsa ve faizin seyri için gözler PPK'da----

Kur, borsa ve faizin seyri için gözler PPK'da

Kur, borsa ve faizin seyri için gözler PPK'da
09 Eylül 2018 - 07:39 www.finansgundem.com

Milliyet'ten Zeynep Aktaş, 13 Eylül'de gerçekleşecek olan PPK toplantısından çıkacak kararın piyasalara olası etkilerini yazdı. Aktaş'a göre piyasalardaki beklenti Merkez'in 500 baz puan faiz artışına gitmesi yönünde. İşte Milliyet'te yer alan o yazı:

Gözler 13 Eylül Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında. Kur, borsa ve faizdeki yeni seyri PPK toplantısı sonucu belirleyecek. Panik ve stresin azalmasıyla birlikte kur ve enflasyonda yükseliş beklentilerinin kırılması, piyasaları sakinleştirecek.

Piyasalarda olağanüstü fiyat hareketlerinin yaşandığı bir dönemi yaşıyoruz. Merkez Bankası’nın enflasyon verilerinin açıklanması sonrasında faiz artırım sinyali vermesi dolar kurunun art arda üç gün düşmesine yol açtı. Dolar kurunun 6,60 seviyesinin altına kaymasıyla 6,40 seviyeleri görüldü. Buranın da kırılmasıyla birlikte 5,70 ve 5,20 seviyeleri gündeme gelecek. Burada TCMB’nin faiz kararı etkili olacak. Enflasyon verisi sorası TÜFE Bazlı Reel Efektif Döviz Kuru Endeksi’ne bakıldığında liranın 2003’ten bu yana elde ettiği bütün kazancını geri verdiğini görüyoruz. Teknik göstergelerden RSI çok aşırı satım seviyelerinde. Bu da TL’nin olabilecek en dip seviyelerde olduğu anlamına geliyor. 

Kurda stres azaldı

Verilere göre ağustos ayı tüketici fiyatları yıllık bazda yüzde 17.9 artarken ağustos ayı enflasyon beklentisinin dört katına yükseldi. Enflasyon verisi sonrası Merkez Bankası, pazartesi günü yaptığı basın açıklamasında, enflasyon görünümünün fiyat istikrarına yönelik tehdidine işaret ederken “fiyat istikrarını desteklemek için gerekli önlemleri alacağını” belirtti. Basın açıklamasında, bankanın parasal duruşuna da dikkat çekildi. TCMB’nin açıklaması sonrasında 13 Eylül Perşembe günü gerçekleşecek PPK toplantısından beklentiler yükseldi. Kurda stres azalırken son bir hafta içerisinde ABD ile ilişkilerde gerilimi tırmandıracak yeni açıklamalar gelmedi. Bu da dolar/TL kurundaki yeni atakların önünü kesti.

Beklenti 500 puan

TCMB’nin eylül Faiz toplantısında 500 baz puanlık artış beklentisi hakim. Avusturya kökenli Raiffeisen Bank, faiz artışının 200-350 baz puan aralığında olabileceği yönündeki olasılığı yüzde 70 olarak bildirdi. Bu büyüklükte bir artırımın yatırımcıları sakinleştirmek için yeterli olmayabileceğini de belirten Raiffeisen,  “Piyasaları, TCMB’nin gelişmekte olan piyasalar için genel olarak zorlu ortam ışığında ivmenin önüne geçireceği konusunda ikna edici bir hareket olmayacak olsa bile, TCMB’nin bu aralıkta bir faiz artırımı yapması en olası tahmin” dedi. JP Morgan ise yayınladığı raporda, PPK’nın 13 Eylül tarihli toplantısında faizi 500 baz puan artırması gerektiği bulunla birlikte artışı eylül ve ekim aylarında iki kademede yapabileceğini belirtti. Yerli bir çok analistin beklentisi de 500 baz puanlık faiz artışı olabileceği yönünde. Merkez Bankası’nın faiz kararı kur üzerinde kısa vadede etkisini hemen hissettirecektir. Ancak sonrasında yeni OVP beklenecek. OVP’nin güven vermesi piyasalardaki normalleşme sürecini hızlandırabilir. 

Merkez Bankası şirketleri rahatlattı

Merkez Bankası 31 Ağustos’tan itibaren Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) döviz kontratlarında satış işlemi gerçekleştiriyor. TCMB gerek ihaleler yoluyla gerekse VİOP’ta gerçekleştirdiği işlemlerle reel sektörün döviz kuru riski yönetimine katkı sağlıyor. Yabancı para pozisyonu nedeniyle kur riskine karşı korunma ihtiyacı olabilecek daha geniş bir katılımcı grubunun bu imkândan faydalanmasına olanak sağlayan bu işlemler piyasada güveni artırdı.

Yabancı yatırımcı borsada hız kesti

Yabancı yatırımcılar şubat ayından bu yana borsada satış yapıyor. Ancak açıklanan son veriler satış hızında yavaşlama olduğunu gösteriyor. Son üç aydaki verilere baktığımızda haziran ayında 328 milyon dolar satış gerçekleştiren yabancıların, temmuz ayında 321 milyon dolar ve ağustos ayında ise 118 milyon dolarlık satış gerçekleştirdiklerini görüyoruz. 

Yabancı payı yüzde 62

Bu veriler aylık bazda kriz dönemlerinde bir ayda yaşanan para çıkışının yanında çok düşük. Aylık yabancı satışları 2000 krizinde 1 milyar 417 milyon dolara kadar çıkarken 2008 krizinde 1 milyar 272 milyon dolar olarak gerçekleşmişti. 2013 yılında bir ayda 1 milyar 199 milyon dolarlık çıkış yaşanırken 2015 yılında bir aylık çıkış 1 milyar 134 milyon dolar oldu. Bu nedenle yabancıların borsadaki seyrini koruduğunu söyleyebiliriz. 

Öte yandan borsadaki yabancı payı yüzde 62,19 seviyesinde. Borsa İstanbul dolar bazında dip seviyelerde ve yabancılar yüzde 62’nin üzerindeki seyirlerini koruyor. 

Yerli yatırımcının döviz hamlesi

Döviz kurlarında yaşanan olağanüstü hareketlilikte yerli piyasa aktörleri etkili. TCMB verilerine göre dolar/TL’nin 7,2362 seviyesini gördüğü 10 Ağustos günü dolar kurunda en fazla işlem yapanların yerliler olduğu görüldü. Döviz piyasasında günlük ortalama 6 ila 9 milyar dolar arasında bir işlem gerçekleştiriliyor. Bu işlemler dolar/TL kurunun 7,2362 seviyesini test ettiği 10 Ağustos’ta 14.6 milyar dolara kadar yükseldi. 

Peki yoğun işlemlerin gerçekleştiği bu süreçte dolar kurundaki hareketliliği kimler yaptı? Veriler işlemleri ağırlıklı olarak yurtiçi müşterilerin yaptığını görüyoruz. 14,6 milyar TL’lik toplam işlemin 10 milyar TL’sini yurtiçi müşteriler gerçekleştirirken 3,7 milyar TL’sini yurtdışı müşteriler gerçekleştirdi.

10 Ağustos tarihinde yurtiçi müşterilerde günlük ortalama 5,9 milyar dolar olan işlem hacmi 10 milyar dolara çıkarken yurtdışı müşterilerde 3,1 milyar dolar olan işlem hacmi 3,7 milyar dolar oldu. Kurdaki toplam 100 birimlik hareketin yüzde 68’ini yerli yurtiçi yatırımcılar gerçekleştirdi.

Özel sektör borcu etkili

Şirketlerin yüksek döviz borçları kurdaki en ufak hareketlenmede döviz açıklarını kapatmak amacıyla harekete geçmelerine neden oluyor. Haziran sonu itibarıyla, özel sektörün yurtdışından sağladığı kredi borcu 221,7 milyar dolar. Kısa vadeli kredi borcu (ticari krediler hariç) ise 19,1 milyar dolar. Özel sektörün yüksek borçluluğu kurdaki hareketlenmede panikleyerek alıma geçmelerine neden oldu. (Zeynep Aktaş / Milliyet)

YORUMLAR (23)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Matematikçi10 Eylül 2018 13:25

    Faiz düşürülsün.Hatta sıfırlansın.Sonra dolar bi çıksın 10 tl ye.Daha sonra sabit kura geçilsin dolar 1 tl olsun.Yok olmadı Liradan bir 0 atalım yine 1 tl olsun.Herkes mutlu mesut yaşamaya devam etsin.

  • Ahmed09 Eylül 2018 22:34

    Artık zor. Zamanında merkez bankasına müdahele edip eyy üyy demeselerdi bugünlere gelmezdik.

  • LAKTOPEN09 Eylül 2018 21:58

    Faia artışı; yatırım yapmadan buyuk sermayeleri paradan para kazanmaya sevkettireceği için yatırımları faizin miktar ve süresine göre kısa ve uzun vade olarak düşürür Ancak piyasadan içe para çekileceği için kur ve enflasyonu düşürmeyi az da olsa fiaz buyukluğu sağlar ancak cari açığı buda böle olunca artırır. Yatırım maliyetlerinie fiaz kur oranına göre etki ede rbuda üretim maliyetlerini artırır, vergileri getirir.. En iyisi nakitin aktığı yönü kontrol etmek ve sınırlamak bence.. devlet denetiminde alım-satıma yön vermek. günlük belli miktar kur otesine izin vermemek, farklı kur ve işlem kaleminden seçme zorunluluğu getirmek.. ytd..

  • şahan 09 Eylül 2018 20:44

    vay uyanık vay döviz düşecekmiş neye göre her şey iki katına çıkmış sen ne konuşuyorsun 7 üzeri çıkmadıkça sıkıntı yok 6 ve 6.50 iyi sevye burada kalsın razıyız

  • evet09 Eylül 2018 18:17

    faiz artmalı. bakın usd nasıl dizgine geldi. Faiz artarsa usd 6,50 altına düşer. ozaman bursa 2 - 3 bin puan toparlar. şirketler kredi çekemesede enflasyondan dolayı biraz mal satar, elde değeri düşen ürünler değerlerin piyasada usd sabitlendiği için ticaret ve sipariş oluşur. usd dengesiz diye dicaret kilit şuan ...

  • Murat 09 Eylül 2018 17:37

    Merkez faiz arttırmazsa $ 7 üstünü test eder. Dolarla borçlanıp TL geliri olan şirketler buna uzun süre dayanamaz. Asıl risk özel sektördeki iflasların bankalara yansımasıdır ki borsadaki banka hisseleri bunu büyük ölçüde fiyatladı. Evet faiz artışı resesyona ve küçülmeye yol açar ama bu acı ilacı içmekten başka çaremiz yok gibi şimdilik. 300 baz puanın altındaki artışlar da çok fayda sağlamaz.

  • İhlas finans a kayyum09 Eylül 2018 16:59

    Ben reisin yerinde olsam faizi sıfırlarım bakim ne oluyor denemekten fayda var

  • hahaha09 Eylül 2018 18:15

    nemii olur kayyumuna kayyum gelir hahaha

  • Aaa09 Eylül 2018 17:40

    Deneme yanılmayla ülke yönetil ez.

  • Burhan Keskin 09 Eylül 2018 14:52

    Endks 103 bine çıkar bu hisseler mutlaka AKBANK ARÇELİK FENERBAHÇE GÜBRE FAB.NIROLGYO

  • Mahallenin Delisi09 Eylül 2018 23:24

    Hisse vermeyeydin iyiydi... Verdiğin hsiseler ile ilgili Gübre zarar açıklıyor. Fiyatı tarihi zirvesinin oldukça altında ANCAK; unutmaki gübre satışının yoğun olduğu aylar geride kaldı daha önemlisi Kasım ayında İran'a ABD ambargosu var ve Gübre fabrikalarının karı yurtiçi değil İrandaki iştirakten geliyor. Bu durum sıkıntıya neden olabilir. Fenerbahçe yoruma bile gerek yok hiçbir spor klübüne paramı kaptırmam. Diğerleri ucuz ihtiyaç olmayan para ile orta vadeli olabilir ama ucuzunda ucuzu var. Almak Satmak Tutmak Kaçmak herkesin kendi bileceği iş karda zararda alanın üstelik ben deliyim benim sözümle değil kuyuya inen bakkala giden de bendendir...

  • kaktust09 Eylül 2018 14:00

    dolar/TL kurunun 7,2362 seviyesini test ettiği.bu zirveyi test etmeden doların düşecegini sanmıyorum,içinde bulundugumuz durumda zagten bunu teyit eder nitelikde ,dolar gördügü zirveyi unutmuyor,iktidar yanlısı görüşler düşecek diyor,onlar zagten dolar 2.70 oldugu dönemdede aynı şeyi söylüyordu,bugune kadarda aynı hep şeyi söylüyor,dolara yatırım yapanlar gidecek daha gidecek yolu var diyor,13 eylül de yön kendini bir miktar belli eder.YTD,

  • Keklik09 Eylül 2018 13:57

    Bence Merkez Bankasi Reisin dediğini yapıp şok bir faiz indirimi yapacak. Faiz enflasyonun nedeni olduğu için, enflasyon da düşecek. Ev satışları patlayacak ve hayat ucuzlayacak. Herhalde merkez Bankası koskoca Başkanı bdinlemeyecek değil.

  • budakut09 Eylül 2018 12:47

    faiz artması resesyon demek düşük faiz yüksek kur demek..devlet faiz arttırmak zorunda enflasyonun önüne geçmeli ama bu konuda öncelikli danışılacak kurum bddk..faiz arttığı zaman vadeli mevduata hücum olur ama banka para sattığı zaman para kazanır o yüzden bankacılık sistemi yüksek faizden dolayı kredi veremeyecek duruma düşer..bi dişliyi düzelteyim derken diğer dişliyi bozarsan makine bozulur..hamle sayımız azalıyor Allah devletimize zeval vermesin...

  • no problem09 Eylül 2018 19:17

    bankaların canı cehenneme ..yıllardır vatandaşın kanını içiyorlar zaten.

  • berıl09 Eylül 2018 12:37

    don dolas kur faız borsa sarmalı aynı tas aynı hamam yıllarca.

  • yelız09 Eylül 2018 12:11

    etraf ıthal mallarla dolmus.kur artınca fıyetlar yukselmıs bu kadar basıt ya uretıme donmek ıstıyosanda faızı ındırıcen bu kadar basıt.bu faızle neyın uretımı olacak.

  • kerim09 Eylül 2018 10:51

    Faiz borsasi acildi yokmu artira 300-500-10000.....faiz doviz borsa sebestvpiyada belitlenir hic bir guc bunun karsisinda ilanihaye duramaz belli gecici dureyle biseyler yapilabilit faiz icin piyasalar bakin...

  • Mahallenin Delisi09 Eylül 2018 10:23

    Ben MB'nın 200-300 gibi bir faiz artırımı yapacağını ancak bunun kuru geçici olarak düşüreceğini düşünüyorum. Faizler daha fazla artsa ne olur? Sonuçta ortada yüklü bir döviz borcu var. FED faiz artışları var. Suriye var. ABD deli dumrul vergileri var. Faiz artışı ile dahada yükselecek enflasyon canavarı var. Fiyatların yapışkanlığı var. Cari açık var. Piyasada durgunluk var. Kredi faizleri aldı başnı gitti artan faizler ile daha da artacak. Yeni kredilerde azalış dağ gibi. Konut satışları, otomotiv, beyaz eşya satışlarındaki düşüş ortada. Arjantin, Brezilya, G. Afrika Cumhuriyeti durumu ortada yani küresel kriz çoktan başladı. Ayı piyasası...Yani olumusuz ne istersen var da var...Kendi adıma günlük al-sat ile peynirden kırıntıları alır kaçarım...Kaçamadığım gün orta vadeli yatırımcı olurum...

  • Mahallenin Delisi09 Eylül 2018 23:34

    "Mürvet Şen" Bist endeksteki düşüşten daha fazla %50 gibi düşen orta vadede iyi kazandıracak kağıtlar var işin güzeli düştüğü yerden eski seviyesine gelmesi demek %100 artması demek. :) Nakitte olan için ne güzel dünya değil mi? Hissede yakalanan %50 zarar kurtardığı başabaş noktasında sen %100 karda olacaksın ve onlar kar yapmayı beklendiğinde sen karı katlayacaksın..O hisselerde kademeli biriktirme yapılabilir. Bu arada ben patron kağıtlarını asla almam fiyatı beklentisi ne olursa olsun. Bist 30-100 arasında dediğim kağıtlardan epey var bulmakta zorlanmazsın. Ha bir çok olumsuzluk fiyatlandı olsa olsa günlük fiyat değişimlerinde %10 zarar yazarsın ama orta vadede geleceği yerde elde edeceğin karda portföyüne gururla bakar temettü yersin...Satmaya kıyamazsın...Hayırlı kazançlar...

  • Mürvet şen09 Eylül 2018 12:03

    Bu durumda küçük yatırmcı ne yapmalı

  • South Park 09 Eylül 2018 10:23

    500 baz puan faiz artışını analistler rüyasında görüyor sanırım?

  • OTORITE09 Eylül 2018 08:21

    PIYASALARDA EN KÖTÜSÜ GÖRÜLDÜ GIBÍ ARTIK ÖZEL SEKTÖRDE HASAR TESPITI ÌFLASLAR BÍRLESMELER OLUR DENGELENME ZAMAN ALACAK