BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaKur, altın ve borsa arasında makas açılıyor----

Kur, altın ve borsa arasında makas açılıyor

Kur, altın ve borsa arasında makas açılıyor
20 Temmuz 2021 - 11:04 www.finansgundem.com

"Bu yıl faiz indirimi zor" diyen Zeynep Aktaş, Milliyet'te bugünkü yazısında kur, altın ve borsa arasındaki korelasyona dikkat çekerken, varyant endişeleri ve enflasyondan koruyan yatırımları da inceliyor. İşte o yazı:

Merkez Bankası’nın toplantı notlarında enflasyonda oynak seyir beklendiği, para politikasındaki sıkı duruşun ‘kararlılıkla’ sürdürüleceği belirtildi. Enflasyon, faiz indirim olasılığını bu yıl için zorlaştırdı

Para Politikası Kurulu toplantısı, 14 Temmuz 2021 günü yapıldı. Merkez Bankası, politika faizi olan 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmedi ve yüzde 19’da tuttu. TCMB, dün de PPK toplantı özetini yayımladı. Buna göre:

1- Enflasyonun kısa dönemde, başta emtia fiyatları ve yönlendirilen fiyatlar olmak üzere arz ve talep yönlü çeşitli unsurların etkisiyle oynak bir seyir izlemesi beklenmekte.

2- Enflasyon tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar para politikasındaki mevcut sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecek.

3- Politika duruşu, enflasyon gelişmeleri ve enflasyon beklentileri dikkate alınarak dezenflasyon sürecini en kısa sürede tesis edecek ve orta vadeli hedeflere ulaşıncaya kadar bunun sürekliliğini sağlayacak bir sıkılık düzeyinde belirlenmeye devam edilecek.

Yapılan açıklamalardan yüzde 19 oranındaki Faiz oranının enflasyonun seyrine bağlı olacağı anlaşılıyor. Enflasyonda bir gerileme yaşanmadıkça yüzde 19 oranındaki faiz korunacaktır.

Koruyan yatırımlar

Yılın ikinci yarısında yatırımları gözden geçirme dönemi. Birikim sahipleri enflasyondan koruyan alternatif seçenekleri değerlendirecek. Fonlar, döviz, altın ve hisselerde kazançlar ve yönelimler.

Yatırım ortamı açısından zorlu bir dönemdeyiz. Enflasyon yüksek seyrini koruyor. Pandemi sürecinde sadece Türkiye’de değil dünyada da enflasyon yüksek seyrediyor. Buna bir de risk priminin yüksek olması eklenince TL varlıklar yerine ağırlıklı olarak döviz, altın ve yabancı fonlar tercih ediliyor. 

Yılın ilk yarısındaki gerçekleşmeler ikinci yarı için de ipuçları oluşturuyor. 21 Mart 2021’de TCMB Başkanı’nın değişmesi sonrasında dolar kuru yükselişe geçerken borsa geriledi.

Fiyatlamalara baktığımızda kur, altın ve borsa arasında makasın oldukça açıldığını görüyoruz.

Bu seyrin kalıcı olması zor. Ancak ana eğilim bir süre daha etkisini sürdürecek gibi görünüyor.

Varyant endişeleri

Tam aşılamayla rahatlanılacağı düşünülen bir dönemde Kovid-19’da yeni varyantların ortaya çıkması endişe veriyor. Asya’da etkili olan delta varyantlarda yaşanan artış ve Avrupa’da gözlelen Kovid-19 vakalarında yükseliş endişeleri yüksek tutuyor.

Hisselerde seçim dönemi

Borsadaki hisse senetleri içerisinden büyüme, fiyat/kazanç ve temettü verimine göre 15 hisse öne çıkıyor. Listeye giren hissenler şunlar: Aksigorta, Tofaş Oto. Fab., Anadolu Hayat Emek., İş Y. Men. Değ., Turkcell, Otokar, Anadolu Sigorta, AGESA Hayat Emeklilik, Ford Otosan, Ülker Bisküvi, Brisa, Alkim Kimya, Yataş, Deva Holding, Aselsan.

Bu 15 hissenin 5 yıllık ortamala büyüme oranları fiyat/kazanç oranlarının üzerinde bulunuyor. Hissenin fiyat/kazanç oranı farklı bir ifade ile şirketin piyasa değeri/yıllık karı olarak da ifade edilebilir. Burada amaç bir şirkete yapılan yatırımın kaç yılda geri dönüşünün sağlandığını tespit edebilmektir.

Diğer taraftan şirketin büyümesi ile söz konusu göstergeler arasında da bağlantı olduğunu göz ardı etmemeli.

Örneğin beş yıllık büyüme oranı yüzde 58 olan bir şirketin fiyat/kazanç oranı 5,75 ise bu halde hissenin değerinin altında bir fiyatla işlem gördüğü yorumu yapılabilecektir.

Döviz ve altın bazlı yatırımlar

Yatırım eğilimlerinde enflasyon etkisinin yüksek olduğunu görüyoruz. Birikimlerini enflasyon etkisinden korumak isteyenler ağırlıklı olarak döviz bazlı enstrümanları özellikle yabancı fonları tercih ediyor. Yine yabancı tematik fonlar tercihler arasında öne çıkmaya devam edecek. Ancak güçlü temettü ödeyen fiyatı ucuz kalmış hisseler yatırım için gelecek vadediyor.

Borsa yükselmekte zorlanıyor

Temmuz ayında öne çıkan hisseler

Ziraat Bankası, gayrimenkul zengini oldu

Bitcoin 30 bin doların altında

Petrol yeniden yönünü yukarı çevirdi

 

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AKIL20 Temmuz 2021 16:13

    MUTASYON DENSE AŞI AŞILIĞINI YİTİRECEK İSMİNİ DEĞİŞTİRDİK DELTA VARYANTI 

  • AGOP SEMİZYAN20 Temmuz 2021 13:16

    bizimkilerde para kalmadığı için Türkiye ye ziyarete gelemeceklerini düşünmekteyim.bu asırlardır enperyalist güçlerin bizi Türkler ile savaştıra savaştıra halkımızın kaynaklarını sömürüp bitirdiler.Eğer ki biz Türkler ile dost olsa idik şuan milli gelirimiz en az 50 000 $ olur idi.

  • Ümit çelik20 Temmuz 2021 17:37

    Türkiye Ermenistan Azerbaycan masaya oturup ülkeler arasındaki sorunu çözüp daha müreffeh şartlarda yaşamak mümkün dost gorunen ulkeler kendi çıkarları peşinde ve silah satma derdinde

  • HÜLYA KOBALT20 Temmuz 2021 11:32

    zeynep hanım ister inanın ister inanmayın bundan 20 gün önce böyle listelere baktık, önerilen hisseler arasındaki karı ve aktifleri yönenden hedef gösteriler işfin, ülker gıda ve oyak çimento almış idim hangisini aldım isem %10-15 arasında zarardayım daha da düşecek diye korkmaktayım.