BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiKüçük işletmeler kiralarını ödeyemiyor----

Küçük işletmeler kiralarını ödeyemiyor

Küçük işletmeler kiralarını ödeyemiyor
07 Kasım 2022 - 16:49 www.finansgundem.com

ABD’de yüksek ve kalıcı enflasyon, küçük işletmelerin kiralarını ödeyememelerine neden oluyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de ara seçimler öncesi ekonomideki kötü gidişat giderek tabana yayılıyor. Ekonomiye dair açıklanan her veri durgunluğa işaret ediyor ve yüksek enflasyon giderek kalıcılaşıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de küçük işletmelerin üçte birinden fazlası Ekim ayı kiralarını ödeyemez durumda bulunuyor. Enflasyon baskısının kazançları ezmesiyle birlikte sıçrayan küçük işletmelerin kira temerrütleri, ekonomideki durgunluğun seviyesini de gösteriyor.

Yüzde 37 kirasını ödeyemiyor

Seeking Alpha’dan Max Gottlich’in haberine göre, 7 milyon küçük işletme üyesinden oluşan çevrimiçi bir tavsiye ağı olan Alignable'ın yakın tarihli bir anketine göre, ABD’de KOBİ'lerin yüzde 37'si geçen ay kiralarının tamamını ödeyememiş durumda bulunuyor. Bu oran, Eylül ayında yüzde 30'lar seviyesinde seyrediyordu. Bu, 2022 yılındaki en hızlı aylık artışa karşılık geliyor ve son 2,5 yıldaki diğer verilerle karşılaştırıldığında artışın ‘oldukça yüksek’ seviyelerde olduğu kabul ediliyor.

Alignable'ın 15-27 Ekim tarihleri ​​arasında rastgele seçilen 4.789 KOBİ'yi sorguladığı anket, KOBİ'lerin yüzde 51’inin yüksek kiralardan olumsuz etkilendiğini gösteriyor. Katılımcıların yüzde 59’u ise enflasyonun satın alma güçlerini azaltması nedeniyle ay boyunca daha az tüketici harcaması yaptıklarını belirtiyor.

Tedarik zincirindeki sorunlar

İşletmelerin kiralarını tam olarak ödemelerini engelleyen bir diğer büyük engel de pandemi ile ilgili tedarik zinciri kesintilerini içeriyor. Bu da örneğin otomobil parçalarının kıt olması nedeniyle özellikle otomobille ilgili şirketler için sorun yaratıyor. Ankete göre otomobil KOBİ'lerinin yüzde 49'unun da Ekim ayında kiralarını ödeyemedikleri gözüküyor.

KOBİ'lerin ay içinde kiralarını karşılamakta en çok zorlandıkları sektör yüzde 57 ile eğitim olurken, bunu yüzde 49 ile otomobil, yine yüzde 49 ile restoranlar, yüzde 46 ile ulaşım, yüzde 43 ile perakende, yüzde 41 ile spor salonu sektörleri izliyor. Güzellik ve inşaat sektörlerindeki KOBİ’lerin kiralarını ödeyememe oranları ise yüzde 39 olarak gerçekleşiyor.

Ankette, inatçı bir şekilde yüksek kalmayı sürdüren tüketici fiyat enflasyonundan, azalan talep nedeniyle en belirgin olarak restoran endüstrisinin etkilendiği belirtiliyor. Alignable, “Bazı restoran sahipleri, müşterilerinin restoranlarda sık yemek yemeyi karşılayabilecekleri ekstra gelirleri olmadığı için, dışarıda yemek yiyen daha az insan gördüklerini paylaşıyor” diye belirtiyor.

En büyük sorun enflasyon

Ulusal Bağımsız İşletmeler Federasyonu (National Federation of Independent Business -NFIB) Küçük İşletme İyimserliği Endeksi (Small Business Optimism Index), KOBİ'lerin bir dizi kötüleşen makroekonomik koşullar karşısında nasıl mücadele etmeye devam ettiğinin bir başka ölçüsü olarak, Eylül ayında 0,3 puan artarak 92,1'e yükselmiş durumda. Endeksteki bu oran, 48 yıllık ortalama puan olan 98’in altındaki art arda dokuzuncu aya karşılık geliyor. Duyarlılık anketi, şirket sahiplerinin yüzde 30'unun işlerini yürütürken karşılaştıkları en büyük sorun olarak enflasyonu belirttiklerini gösteriyor. Bu da enflasyonun hala büyük bir endişe kaynağı olmaya devam ettiğini ispatlıyor.

ABD Küçük İşletmeler İdaresi Savunma Ofisi'ne (U.S. Small Business Administration Office of Advocacy) göre, küçük işletmeler tüm özel çalışanların yüzde 46,4'ünü istihdam ettikleri için, küçük işletmelere dair veriler yerel ekonominin genel sağlığı için de önemli bir gösterge niteliği taşıyor.

KOBİ'ler kira ödemelerini karşılamakta giderek zorlandıkça, bazı perakende, ofis ve endüstriyel GYO'lar da daha düşük tahsilat oranları görebiliyor. Tüketici cephesinde ise, kredi kartı temerrüt oranları, salgın öncesi seviyelerin altında olsa da Eylül ayında artmaya devam ediyor.

ABD'deki ara seçimler neden önemli?

 

Fed: ABD'de enflasyon gittikçe yükseliyor

 

ABD'de tarım dışı istihdam verileri açıklandı

 

ABD'de hizmet sektörü aktivitesi geriledi

 

ABD'de işten çıkarmalar son 20 ayın zirvesinde

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)