BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKüçük bankalar finansal kıyamete sürükleyebilir----

Küçük bankalar finansal kıyamete sürükleyebilir

Küçük bankalar finansal kıyamete sürükleyebilir
22 Mart 2023 - 10:24 www.finansgundem.com

Amerika'da banka iflaslarının yaşanmaması adına bankalardan müşteri göçünü önleyecek yeni adımlar bekleniyor. Hazine Bakanı Yellen, attıkları adımların başka bankaların iflas riskini azalttığını söylüyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) 8 Mart'ta başlayan finansal kargaşa her gün yeni bir boyut kazanıyor.

Sözcü’den Mehtap Özcan Ertürk’ün haberine göre; bugüne dek düzenleyici kurumlar tarafından atılan adımlara rağmen krizin bittiğini söylemenin zor olduğunu düşünen uzmanlar, özellikle bölgesel faaliyet yürüten küçük ve orta ölçekli bankaların finansal anlamda bir kıyamete neden olabileceğinden endişe ediyor. Üçü ABD merkezli olmak üzere dört bankanın sonunu getiren güven krizinin sürmesi halinde, bölgesel bankaların yeni bir iflas dalgası ile karşı karşıya kalabilecekleri belirtiliyor.

GÜVEN SAĞLAMAK İÇİN…

Bu nedenle ABD'de orta ölçekli bankalar, müşterilerin güvenini yeniden sağlamak için tüm mevduatların 2 yıl boyunca sigortalanmasını istiyor. Nitekim, Silicon Valley Bank ve Signature Bank'ı mevduat sahiplerinin paralarını çekmesi sonrası iflas etti. First Republic Bank da ABD'deki rakiplerinden üçünü batıran müşteri göçünün kurbanı oldu.  Bloomberg'in haberine göre, üyeleri 100 milyar dolara kadar varlığı bulunan bankalardan oluşan ABD Orta Ölçekli Banka Koalisyonu (MBCA), ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD Merkez Bankası (Fed), Paranın Kontrolü Ofisi (OCC) ve FDIC'ye mektup gönderdi. Gönderdiği mektupta federal düzenleyicilerden FDIC sigortasını gelecek 2 yıl boyunca tüm mevduatları kapsayacak şekilde genişletmelerini isteyen MBCA, bunun bankalardan daha fazla mevduat çıkışına neden olmamak için gerekli olduğunu savundu. Diğer taraftan ABD Hazinesi henüz tüm mevduatlara garanti verecek bir adım atmaya gerek olmadığını düşünüyor

Ancak durumun kötüleşmesi karşısında atılacak adımlara karar vermek için planlama yapılıyor. Mevcut duruma göre, mevduat sahiplerinin hesaplarındaki ilk 250.000 dolar, mevcut kurallar kapsamında FDIC tarafından korunuyor.

GÖZLER FIRST REPUBLIC’TE

Durumun kötüleşip kötüleşmediğini anlamak için gözler Wall Street bankalarının sağladığı 30 milyar dolarlık cansuyuna rağmen sarsıntı yaşamaya devam eden First Republic'in üzerinde. San Francisco merkezli banka, ABD'deki üç rakibini batıran müşteri kaçışının kurbanı oldu ve mevduat çıkışlarına ilişkin bir tahmine göre bu rakam 89 milyar dolar. ABD'li 11 banka geçen hafta First Republic Bank'ı 30 milyar dolarlık nakit akışıyla desteklemeye çalıştı. Ancak teknoloji dünyasının seçkinlerinin ve diğer varlıklı bireylerin kişisel bankacılık ihtiyaçlarını karşılayan bankanın hisseleri hızla düşmeye devam etti.

– ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, bankacılık sistemindeki durumun “istikrar kazandığını” belirterek, attıkları adımların başka bankaların iflas riskini azalttığını ifade etti. Yellen, ABD hükümetinin gerekirse güçlü aksiyonlar alabileceği mesajı verdi.

Washington'daki Amerikan Bankacılar Birliği'nde konuşması beklenen Yellen, krizin küçük bankaları tehdit etmesi durumunda hükümetin mevduat sahiplerini korumak amacıyla gereken aksiyonları alacağı söylemini yineleyecek. Önceden yayımlanan konuşma metnine göre Yellen, “Müdahalemiz ABD bankacılık sistemini korumaya yönelikti. Küçük ölçekli bankalardan da yayılma riski oluşturan mevduat çıkışı olması durumunda hükümet benzer adımları atabilir” değerlendirmesini yaptı.

Avrupa bankalarına rehavet uyarısı

 

Goldman'dan küçük bankalara uyarı

 

Bankacılık krizi yatırımcının yüzünü güldürebilir

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)