BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDevrim'den bu yana ilk kez! Küba yabancı yatırımcıya kapı aralıyor----

Devrim'den bu yana ilk kez! Küba yabancı yatırımcıya kapı aralıyor

Devrim'den bu yana ilk kez! Küba yabancı yatırımcıya kapı aralıyor
17 Ağustos 2022 - 06:02 www.finansgundem.com

Ekonomik krizle mücadele kapsamında reformlar düzenlenen Küba'da, hükümet ülke içindeki toptan ve perakende ticaretinde bazı yabancı yatırımcılara izin vermeye hazırlanıyor.

Ekonomik krizle mücadele kapsamında reformlar düzenlenen Küba'da, hükümet ülke içindeki toptan ve perakende ticaretinde bazı yabancı yatırımcılara izin vermeye hazırlanıyor.

Açıklamayı Küba Ticaret Bakanı Yardımcısı Ana Teresita Gonzalez, Pazartesi akşamı katıldığı bir televizyon yayınında yaptı. Planlanan değişiklikle, yabancı yatırımcılar Kübalı toptancıların tamamını satın alabilecek ya da ortaklıklar yoluyla Küba'nın iç piyasasına girebilecek. Ayrıca bazı perakendecilerin, devlet teşebbüsleriyle iş birliği yapmasına da izin verilecek.

Bakan yardımcısı Teresita Gonzalez, perakende sektöründe izinlerin daha sınırlı olacağını ancak yine de yabancı yatırımcılara imkanlar sunacaklarını belirtti. Gonzales, perakende yatırımlarına "ülkenin sosyalist hedeflerine ve düşük fiyatlara" katkı sunması koşuluyla izin verileceğini söyledi.

Aynı televizyon programında konuşan İç Ticaret Bakanı Betsy Diaz Velazquez de, perakendede devlet egemenliğinin süreceğini ama bazı kamusal ve özel ortaklıklara izin verileceğini ekledi.

Velazquez "Hali hazırda Küba'da olanlar ve müttefik ülkelerle, bu tarz girişimlere öncelik vereceğiz" diye konuştu. 

Her iki yetkili de bu reformlarla amacın adadaki üretici ve tüketicilere daha fazla hammadde ve ürün sağlamak olduğunu söyledi.

Devrim'den beri ilk izin

Bu, 1959'da Fidel Castro önderliğinde komünist bir hükümetin kurulmasıyla sonuçlanan Küba Devrimi'nden beri bir ilk.

Reformlar, yabancı sermayeli kuruluşların, devlet kontrolündeki ya da özel şirketlere hizmet sunan depo ve lojistik operasyonlara yatırım yapabilmesine olanak verecek.

Ada ülkesi son 30 yılın en kötü ekonomik krizinden geçiyor. Temel gıda ürünlerine ulaşımda ciddi sorun yaşanıyor. Özellikle perakende sektöründe verimliliği artıracak çözümler aranıyor.

Süregiden ABD yaptırımları ve Covid-19 salgını nedeniyle duran turizm gelirleri, ada ekonomisini zor durumda bıraktı.

Reformlar yeterli olacak mı?

Reuters'a konuşan ekonomist ve iş insanları, reformların ihtiyaçları karşılamaya muhtemelen yetmeyeceğini belirtti.

Kübalı ekonomist Omar Everleny "Bu doğru yöne doğru atılmış bir adım ancak çok küçük ve çok geç" dedi, ve açıklanan yeniliklerin birçok kurala ve bürokratik işleme tabi olduğunun altını çizdi: "Her iki açıklama da krizin ne kadar ciddi olduğunu bilmiyorlarmış gibi 'istisna, kontrol, şartlar' kelimeleriyle doluydu".

Küba ile ticaret yapan yabancı bir iş insanı da Reuters'a, yatırımcıların yerel para birimi ile yapılacak anlaşmalara soğuk yaklaşacağı bilgisini verdi.

Küba'daki liman yangını kontrol altına alındı

ABD'den 28 Kübalıya vize kısıtlaması

ABD'nin Küba'ya uyguladığı tüm uçuş yasakları kaldırıldı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)