BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaAraştırmaKriz havlu mu atıyor, derinleşiyor mu?----

Kriz havlu mu atıyor, derinleşiyor mu?

Kriz havlu mu atıyor, derinleşiyor mu?
17 Temmuz 2012 - 13:13 www.finansgundem.com

Grant Thornton'un araştırmasına göre madalyonun iki yüzündeki göstergeler zıt yönde...

Grant Thornton'un araştırmasına göre madalyonun iki yüzündeki göstergeler zıt yönde; yatırım planları yapanların sayısı artarken, gelir ve karlılıkta artış bekleyenlerin sayısı geçtiğimiz 18 aya göre ya aynı, ya da gerilemiş durumda.

Globalde neler oluyor ?
Geçtiğimiz 18 ay içinde, şirketlerin yeni bina yatırım planları global ölçekte %16’dan %21’e yükseldi. Fabrika ve makina parkı yatırım planları %35’ten %38’e arttı. Benzer şekilde AR-GE yatırım planları da arttı ve bunu destekler nitelikte bilgi Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü’nden geldi. 2011’de, bir önceki yıla göre %10.7’lik bir patent başvurusu artışı olduğunu belirten kuruluşun verdiği bilgiye göre bu artış oranı, 2005’ten bu yana gözlemlenen en büyük oran. Dahası, işverenler çalışanlarına da daha çok yatırım yapacak gibi görünüyor. Önümüzdeki 12 ay içinde zam yapacağını belirtenler %68. Bu oran 2010’da %51 düzeyindeydi. Buraya kadar bakıldığında, iş dünyasının uzun vadeli büyüme için pozitif bir hava içinde olduğu görülüyor.
Diğer taraftan, gelir, karlılık ve istihdam konusundaki beklentiler, 18 ay öncesine kıyasla, ya aynı düzeyde, ya gerilemiş durumda. Euro kullanan ülkeler, Çin ve Amerikalı işadamlarına göre azalan talep, büyümenin önündeki en büyük engel. Çin’de azalan talebi büyümenin önündeki en büyük engel olarak görenlerin oranı %44 ile, 2009’dan bu yana görülen en yüksek seviyede.
Türkiye, bu anlamda global ortalamadan daha pozitif istatistiklere sahip. 2012 ilk çeyrek ile 2. çeyrek arasındaki sonuçlara bakıldığında, Türkiye’de karlılık ve istihdam beklentileri hemen hemen aynı seyrederken, satış fiyatlarında 12 puanlık, ihracatta 10 puanlık, yeni bina yatırımlarında 12 puanlık, fabrika ve makine parkı yatırımları ile AR-GE yatırımlarında ise 6’şar puanlık artışlar göze çarpıyor. Diğer taraftan, bir gösterge var ki onda 22 puanlık azalma dikkat çekiyor. O da karlılık. Türk iş dünyası, satış fiyatları ve ihracatta artış beklentisi içindeyken karlılıktan o oranda umutlu değil.
Grant Thornton Türkiye Başkanı Aykut Halit’in değerlendirmelerine göre, 2 farklı yöne doğru seyreden bu sonuç, global ölçekte içinde bulunulan krizin seyrine doğru net bir çıkarım yapmaya elvermiyor. ‘Bir taraftan şirketlerin yatırım planları artarken, diğer taraftan şirketlerin karlılık, gelir ve istihdam artışı beklentilerinde azalma söz konusu. Yine de dinamik yapılı şirketlerin, olumsuz koşullara rağmen yeni yatırım planlarından vazgeçmemelerinin olumlu bir gösterge. Bu yatırımlar, şirketlerin uzun vadeli büyüme ve rekabet güçlerinde avantaj ortaya çıkaracağını' ifade ediyor.
T-BRIC (Türkiye-BRIC) ülkeleri global ekonomi için yeni bir umut ışığı olabilir mi ?
Grant Thornton’un 40 ülkede 3.000 üst düzey yönetici ile yaptığı bu araştırmanın bölgesel sonuçları incelendiğinde, uzun daveli yatırımlarda gelişmekte olan ülkelerin başı çektiği sonucu ortaya çıkıyor. BRIC ülkelerinde önümüzdeki yıl %45’lik, Türkiye’de ise %46’lık bir grup AR-GE yatırımlarını arttırmayı planladığını belirtirken bu oran G7 ülkelerinde %18. Paralel şekilde, BRIC ülkelerinde önümüzdeki yıl yeni fabrika ve makine parkı yatırımı planlayanlar %47, Türkiye’de %54 ve G7 ülkelerinde %37.
Çin, Türkiye ve Meksika’da yeni yatırım atılımları
Son rapor sonuçlarına göre, Çin’de AR-GE yatırımı yapacak olanların oranında %15’lik bir artış var. Türkiye’de ise geçen yıla göre, fazladan %12’lik bir grup daha yeni bina yatırımı yapmayı planlıyor. Meksika’da ise yeni fabrika ve makine parkı yatırımı planlayanların oranında %14’lük bir artış söz konusu. Bu durum, ‘en hızlı gelişen’ ülkelerin, ünvanları ile paralel bir hareketlilik içinde olduklarının da bir göstergesi.
Rapor sonuçlarını değerlendiren Grant Thornton Türkiye Başkanı Aykut Halit’e göre, Avrupa ülkeleri krizle başa çıkmaya çalışırken, 2. kulvarda yer alan, gelişmekte olan ülkeler, daha hızlı ve cesur adımlarla gerek üretim, gerek AR-GE konusunda aradaki farkı kapatmaya çalışıyorlar.
İyimserlik sıralamasında Türkiye 40 ülke arasında ilk 10’da, Yunanistan ve İspanya ise son iki sırayı paylaşıyor.
40 ülkede, iyimserlerin oranı ile, kötümserlerin oranı arasındaki fark baz alınarak oluşturulan iyimserlik endeksinde, Türkiye %60 ile 9. sırada. Türkiye ile birlikte, Birleşik Arap Emirlikleri, Hindistan, Brezilya ve Kanada ilk 10’da yer alan ülkeler. Diğer taraftan, hiç şaşırtıcı olmayan bir tablo içinde -%66 ile İspanya ve - %58 ile Yunanistan son iki sırayı paylaşıyorlar. Bu gruptaki diğer ülkeler arasında ise, Fransa, Japonya, Arjantin ve İngiltere bulunuyor.
En iyimserler (*)
En kötümserler (*)
Peru
96
Malezya
0
Şili
90
İngiltere
-7%
Filipinler
90
İrlanda
-12%
Gürcistan
83
Tayvan
-19%
Kanada
70
Fransa
-26%
Hindistan
67
Arjantin
-30%
Güney Afrika
63
Japonya
-41%
Brezilya
61
Hollanda
-46%
Türkiye
60
Yunanistan
-58%
Birleşik Arap Emirlikleri
54
İspanya
-66%
* İyimserlerin yüzdesinin, kötümserlerin yüzdesine farkı
Zamlar yolda
Önümüzdeki 12 ay içinde, maaş zammı yapmayı planladığını belirtenler Türkiye’de %89’luk bir kesime işaret ederken, Latin Amerika’da %86, Kuzey Amerika grubunda %78 ve BRIC grubunda %69’luk bir kesime işaret ediyor. Türkiye’de 2011’de %81 olarak ortaya çıkan bu oran, 2012 2. çeyreğinde %89’a uzanıyor.
Önümüzdeki 12 ay içinde maaş zammı yapmayı planlayanlar
2012
2011
2010
Türkiye
89
81
59
BRIC
69
68
50
Avrupa Birliği
59
58
53
G7
63
60
48
Latin Amerika
86
84
68
Kuzey Amerika
78
75
55
PİYi
39
46
57
Global
65
64
51
Aykut Halit'in fotoğrafına ulaşmak için lütfen tıklayınız.
Araştırma dahil olan ülkeler listesi (Alfabetik olarak):
Almanya, Amerika, Arjantin, Avustralya, BAE, Belçika, Botsvana, Brezilya, Çin, Danimarka, Ermenistan, Filipinler, Finlandiya, Fransa, Güney Afrika, Gürcistan, Hindistan, Hollanda, Hong Kong, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, Japonya, Kanada, Malezya, Meksika, Peru, Polonya, Rusya, Singapur, Şili, Tayland, Tayvan, Türkiye, Vietnam, Yeni Zelanda, Yunanistan
Ülke grupları
BRIC : Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin
Avrupa Birliği : Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Hollanda, Polonya, İspanya, İsveç, İngiltere
G7 : Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere, Amerika
Latin Amerika : Arjantin, Brezilya, Şili, Meksika
Kuzey Amerika : Kanada, Amerika
PİYİ : Portekiz, İspanya, Yunanistan, İtalya
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)