BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaKritik toplantıdan ince ayar çıkar mı?----

Kritik toplantıdan ince ayar çıkar mı?

Kritik toplantıdan ince ayar çıkar mı?
22 Nisan 2014 - 06:42 www.finansgundem.com

Analistler, faizde değişiklik beklemiyor. Zorunlu karşılıklara sınırlı faiz ödemesi yapılabilir

Piyasalarda bu haftanın en önemli Gündem maddesi Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun (PPK) perşembe günü yapacağı toplantı olacak. Analistler, genel olarak enflasyonun yüksek seyretmesi ve haziran ayına kadar da bu seyrin devam edeceğini, ayrıca Türk Lirası’ndaki zayıf görünüm nedeniyle PPK’da faiz oranlarında herhangi bir değişim beklemiyorlar. Ancak, TL zorunlu karşılıklara faiz ödenebileceği ihtimali de bulunduğunu kaydediyorlar. Analistlere göre, erken yapılacak bir Faiz indirimi, TL ve enflasyona baskı oluşturur.

Bu arada, Merkez Bankası’nın geçtiğimiz haftalarda temkinli bir şekilde likidite yoluyla 200 baz puana varan bir faiz indirimi yaptığı görüldü. Günlük likidite operasyonlarıyla piyasadaki TL likiditesini artırarak, bankalararasında oluşan gecelik repo faizini yüzde 11.8’den yüzde 9.8’e kadar çekti. Merkez Bankası’nın bu ayki PPK toplantısında faiz oranlarında değişiklik yapmayacağı analistler arasında ağırlık kazanırken, önümüzdeki aylarda iyimser beklentilerin kalıcı olduğunun görülmesiyle faizde kademeli indirime gidilebileceği vurgulanıyor.

Yurtdışından gelecek açıklamalar

Öte yandan, piyasalar sadece yurtiçindeki gelişmelere değil yurtdışındaki gelişmeleri de yakından izliyor. Rusya ile Çin’e yönelik belirsizlikler, ABD Merkez Bankası (FED) ve Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) gelecek açıklamalar da piyasaların yönünde belirleyici olacak.
Yurtdışı borsaların tatil olduğu bir ortamda PPK kararını sakin bekleyen piyasada, Merkez Bankası’nın kritik toplantısında ‘ince ayar’ kararının çıkıp çıkmayacağı merakla bekleniyor. Sakin bir seyir izliyen piyasada dün dolar, 2.13-2.14 TL aralığında işlem gördü.

‘TL ve enflasyona baskı oluşabilir’

Serkan Özcan - Odeabank Ekonomik Araş. ve Stratejik Plan.Sorumlu / Genel Müdür Yardımcısı


“Küresel ekonomiye dair belirsizlikler sürerken, içeride de enflasyon ile cari açığa dair yukarı yönlü riskler devam ederken erken yapılmış bir faiz indirimi, TL ve enflasyonda ilave baskı oluşturabilir. Daha fazla değer yitirmiş bir TL ve daha yüksek bir enflasyon ise ihracatçılar için maliyetlerde artış, hanehalkı için alım gücünde ilave kayıp ve reel sektör için kur riski anlamına gelir. Bu baskıları bertaraf etmek adına, TCMB’nin PPK toplantısına kadar likidite politikasıyla imkanlar elverdiği ölçüde piyasada rahatlama sağlayacağını, faizde değişiklik yapmayacağını öngörüyoruz. Zorunlu karşılıklara sınırlı bir faiz ödemesi uygulaması başlayabilir.”

‘Orta vadeli riskler halen sürüyor...’

Banu Kıvcı Tokalı - Halk Yatırım Başekonomisti


“Kurda kalıcı bir istikrar kazanılana ve enflasyon görünümü iyileşme gösterene kadar TCMB’nin sıkı para politikası duruşunda Radikal bir değişikliğe gitmesini beklemiyoruz. Kısa vadede enflasyonda gıda kaynaklı bir iyimserlik gözlense de orta vadeli riskler açısından henüz rahat bir görünüme ulaşılamadı.

Bu yüzden, PPK’da bir değişiklik beklemiyoruz. Büyüme tarafından gelen sinyaller de geçen yıl artan finansal oynaklığın ekonomik aktivite üzerindeki etkisinin korkulan kadar şiddetli olmayacağına işaret ediyor. Dolayısıyla, büyüme görünümüne ilişkin acil müdahale gibi bir durum da söz konusu değil.”
 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)