BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKritik oylar nasıl dağılacak----

Kritik oylar nasıl dağılacak

Kritik oylar nasıl dağılacak
10 Mayıs 2019 - 11:43 www.finansgundem.com

İttifaklar dışındaki partilere verilen 210 bin oyun 23 Haziran’da nasıl dağılacağı merak konusu.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin yenilenmesi yönündeki kararı, İstanbul’da 31 Mart’ta seçime giren partilerin ne kadarının yeniden seçime gireceği, ne kadarının Cumhur İttifakı ya da Millet İttifakı lehine seçimden çekileceği, ne kadar küskün seçmenin bu kez sandığa gideceği ve ne kadar oyun geçerli sayılacağı sorularını beraberinde getirdi.

31 Mart seçimlerinde, İstanbul’da 10 milyon 570 bin kayıtlı seçmenden 8 milyon 866 bin 614 seçmen sandığa giderek oyunu kullandı. İstanbul’daki seçimlere 8 parti ve 24 bağımsız aday katıldı. Yaklaşık 1 milyon 700 bin seçmen sandığa gitmedi; seçimlerde kullanılan 284 bin 911 oy ise geçersiz sayıldı.

AK Parti ve MHP’den oluşan Cumhur İttifakı’nın adayı Binali Yıldırım, CHP ve İYİ Parti’den oluşan Millet İttifakı çatısı altında CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu yarışmıştı. Seçimlerde HDP aday çıkarmamış; Saadet Partisi, BTP, TKP, Vatan Partisi, DP ve DSP ise seçime girmişti.

Kritik oylar

31 Mart’ta AK Parti ve CHP adaylarının aldığı oy sayısının birbirine yakın çıkması, 23 Haziran’da yenilenecek seçimlerde ittifaklar dışında kalan partilerin oylarının önemini artırdı. 31 Mart’ta İstanbul’da Saadet Partisi (SP) 103 bin 300, Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) 27 bin 238, Türkiye Komünist Partisi (TKP) 10 bin 492, Vatan Partisi 17 bin 377, Demokrat Parti (DP) 22 bin 544, Demokratik Sol Parti (DSP) 30 bin 817 ve 24 bağımsız aday 14 bin 532 oy almıştı. Böylece ittifaklar dışında kalan adayların oyları 210 bini bulmuştu.

HDP kararını verdi

31 Mart’ta İstanbul Büyükşehir’de aday çıkarmayan HDP’nin, 23 Haziran için vereceği karar merakla bekleniyordu. Önceki gün yapılan HDP MYK toplantısından, “İstanbul İttifakı” söylemi geliştirilerek, Millet İttifakı’nın adayı Ekrem İmamoğlu için oy istenmesi kararı çıktı.

Vatan Partisi yarışacak

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ise, yenilenen seçime katılacaklarını açıklayarak, “İstanbul seçmeniyle birlikte geleceğe bir kapı açmak, çözüm yolunu aydınlatmak için, seçime katılıyoruz” ifadelerini kullandı.

DSP’de belirsizlik sürüyor

DP’den 23 Haziran’daki seçime girip girmeyecekleri konusunda henüz resmi bir açıklama yapılmazken, parti içi değerlendirmelerin ardından kararın verileceği öğrenildi.

CHP ile görüşmeler yaptığı bilinen DSP’nin kararının ise cumartesi-pazar yapılacak Başkanlık Kurulu ve Parti Meclisi toplantılarında alınacağı kaydedildi. BTP’nin ise, kararını bugün açıklaması bekleniyor.

TKP aday çıkarmıyor

TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, 23 Haziran’da yenilenecek seçimlerde, TKP’nin tavrının “boykot” olacağını, 31 Mart’ta TKP’nin Belediye Başkan adayı olan Zehra Güner Karaoğlu’nun ise bu kez aday olmayacağını kaydetti.

Bağımsızlar çekildi

Bağımsız adaylardan Emekçi Hareket Partisi’nin (EHP) desteğiyle aday olan Özge Akman, Türkiye Komünist Hareketi (TKH) Merkez Komite üyesi Aysel Tekerek ve Hazer Oruç Kaya, Ekrem İmamoğlu karşısında tekrar aday olmayacağını duyurdu. Komünist adaylardan Güldes Önkoyun ise seçimlerle ilgili boykot kararı aldığını açıkladı. Çoğulcu Demokrasi Partisi’nin (ÇDP) bağımsız adayı Doğan Duman ile Muhammet Ali Canca, Burak Kadıoğlu ve Burhan Erol ise 23 Haziran’da yeniden aday olacaklarını ifade etti.(Ayşegül Kahvecioğlu/Milliyet)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)