BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto ParalarKriptonun geleceğini belirleyecek 3 gelişme----

Kriptonun geleceğini belirleyecek 3 gelişme

Kriptonun geleceğini belirleyecek 3 gelişme
24 Mart 2022 - 17:05 www.finansgundem.com

24,5 milyar dolarlık servetiyle kripto dünyasının en zengin ismi Sam Bankman-Fried sektörün geleceğini etkileyecek üç önemli göstergeye dikkat çekti.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2022 yılı savaş, enflasyon ve olası bir ekonomik durgunluk söylentileri manşetleriyle birlikte başladı. Makroekonomik korkular ve jeopolitik belirsizlikler borsaların ve kripto piyasalarının sarsılmasına sebep oldu.

Ancak kripto borsası FTX’in Kurucusu Sam Bankman-Fried, Insider’daki röportajında yatırımcıların üç önemli habere dikkat kesilmesi gerektiğini söyledi. 30 yaşındaki milyarder yatırımcıları kripto paralar konusundaki düzenlemelere, kriptonun Ukrayna savaşındaki rolüne ve merkez bankalarının faiz oranlarını artırmasına dikkat çekti.

Kripto dünyasının paranın en zengini olan Bankman-Fried, bu hareketli hedeflerin hem kripto para birimlerinin yakın vadeli fiyat aksiyonu hem de daha sektörün önümüzdeki yıllar boyunca nasıl faaliyet göstereceği konusunda büyük sonuçlara gebe olacağını söyledi.

Kripto düzenlemeleri

9 Mart tarihinde ABD Başkanı Biden, federal kurumların kripto paranın risklerini ve faydalarını incelemesi için bir başkanlık kararnamesi imzaladı. Kararnamede, tüketicilerin korunmasının yanı sıra ABD’nin ve küresel finans istikrarının korunmasına, finansal yolsuzlukların ortadan kaldırılmasına ve ABD liderliğinin ve rekabet gücünün korunmasına önem verdi.

Finansgundem.comun derlediği bilgilere göre, 24,5 milyar dolarlık kişisel serveti bulunan Bankman-Fried, yatırımcıların bu kararnamenin etkilerini hissedeceklerini söyledi. Milyarder kripto yatırımcısı bu kararnameyle, daha fazla yatırım seçeneği de dahil olmak üzere sektörün daha da genişlemesine olanak sağlayacağına ve müşteri koruması etrafında sağlam ve net bir mali düzenleme ortamı getireceğine inanıyor.

Bankman-Fried, "Şu anda çoğu ABD'li yatırımcı için kripto vadeli işlem yok, bu değişebileceğini düşündüğümüz bir şey" dedi.

30 yaşındaki milyarder yönetmelik hangi menkul kıymet statüsünde kategorize edilebileceğinin belirleneceğinden kısa vadede bazı göstergelerde bir miktar kesinti olabileceği konusunda uyardı. Ancak düzenlemeler sonucu kripto varlıkların menkul kıymet mi yoksa mülk mü olduğu konusunda netliğin oluşmasının ardından Bankman-Fried’a göre, uzun vadede yatırımcıların daha fazla kripto para birimine erişmesi mümkün olabilir.

CEO, “Bana kalırsa menkul kıymetler olsun ya da olmasın, her türlü token için bir yol açılacak. Bununla birlikte bir varlığın menkul kıymet olup olmadığına odaklanmak yerine, bu gösterge hakkında hangi açıklamaların yapılması gerektiğine odaklanılacaktır. Eğer menkul kıymetler benzeri özelliklere sahipse, etrafında gelişmesi gereken bir sürü şey olacaktır” ifadelerine yer verdi.

Rusya-Ukrayna savaşında kriptonun rolü

Ukrayna'daki savaşa gelindiğinde, Bankman-Fried kriptonun savaş sırasında sağladığı desteğin sektör için olumlu bir hikaye yazdığını söylüyor. Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakanlığı'nın son rakamlarına göre, savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna'yı desteklemek için 62 milyon doların üzerinde kripto varlık toplandı.

Bankman-Fried, Ukrayna için kripto topluluğundan gelen desteği görmenin ilham verici olduğunu söylüyor. Milyarder kripto girişimcisi finansal sistem zor durumda kaldığında kriptonun bireylerin ve şirketlerin varlıklarını depolamasına izin verdiğini söyledi. Zira bankalar söz konusu jeopolitik kriz nedeniyle hizmetlerini düzenli olarak sağlamakta güçlük çekiyor.

Bankman-Fried sahibi olduğu FTX firmasının Ukrayna hükümetine destek olmak isteyen müşterilerinin yardımlarını kabul etmeyi sürdürdüğünü açıkladı.

Yaptırımlar konusuna gelindiğinde ise, kripto paralar her ne kadar Rusya’ya uygulanan yaptırımlardan kaçmak için kullanılabilecek olduğu göz önünde bulundurulsa da Bankman-Fried sektör genelinde yaptırım uygulanan taraflara erişimi engellemek için etkili bir çaba olduğunu belirtiyor. Bu çabalara kripto borsaları ve yaptırımların kontrolleri için varlıkların bağlı olduğu bankalar da dahil.

Savaş kripto teknolojileri için olumlu bir geri dönüş sağlasa da Ukrayna’daki savaş haberleri dijital para birimlerinde düşüşlere sebep oldu. Bankman-Fried bunun sebebinin kriptonun küresel varlıklarla pozitif korelasyonu olmasından kaynaklandığını belirtiyor. Milyarder kripto CEO’su , “Piyasalarda bu duruma nasıl tepki vereceği konusunda muhtemelen bazı karışıklıklar olduğunu düşünüyorum, ki bu karışıklık da şimdilerde biraz kendi kendine düzelmeye başladı” ifadelerine yer verdi.

Faiz artışları

Son olarak, Ukrayna krizi sırasında gelen merkez bankalarının faiz artışlarının kripto paralardaki fiyatları nasıl etkileyeceği belirsizliğini koruyor. Bankman-Fried, savaşın kripto para üzerinde olumlu bir etkisi olacağına, daha yüksek Faiz oranlarının ise negatif bir etki yaratacağına inanıyor. Milyarder, bu iki faktörden hangisinin nihayetinde piyasayı daha fazla yönlendireceğini görmenin ilginç olacağını söyledi.

Bir tarafta, kripto paralar Ukrayna'daki savaş sırsaında alternatif bir finansal sistem olarak görüldüğü için bir patlama yaşayabilir. Diğer tarafta ise faiz oranlarının dünya çapında artmasıyla birlikte likidite sıkıntısı yaşanabilir. Bu sebeple özellikle riskli varlıklar olmak üzere her şey daralabilir.

Bankman-Fried, enflasyon yükselmeye başlamasıyla kripto fiyatlarının düştüğüne dikkat çekti. Milyarder kripto yöneticisi bu tablonun "garip olduğunu, zira normalde enflasyonun yükselmesinin kripto için iyi olması gerektiğini” düşünmek gerektiğini belirtiyor. Sonuçta, Bitcoin gibi kripto para birimleri uzun zamandır artan enflasyona karşı bir koruma yatırımı olarak görülüyordu ve enflasyon geçen yılın sonlarında yükseldikçe Bitcoin fiyatı da yükselmişti.

Milyarder yatırımcı son birkaç yılda parasal arzdaki büyümeyle birlikte yatırımcıların yeni buldukları satın alma güçlerini kripto para birimlerine satın almak için kullandıklarını düşünüyor. Artan enflasyonun daha sıkı bir mali politika gerektireceği anlaşıldıkça, ABD Merkez Bankası’nın ve yatırımcıların harcayabilecek daha az parası kaldı ve kripto para fiyatlarının düşmesi gerekiyordu. Ama kripto fiyatları Bankman-Fried beklediğinden birkaç ay daha uzun bir süre yüksekte kalabildi.

Milyarder yatırımcı, sorunun kripto piyasasına "enflasyonun halihazırda fiyatlanmış olması" olduğunu söyledi. Tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) değişimlere kriptonun geç cevap verdiğini belirten Bankman-Fried bu cevap geldiğinde ise piyasanın zayıf bir reaksiyon gösterdiğini ve büyük bir darbe aldığını söyledi.

FED faizleri yükseltmeye devam ederken, yeni politikaların kripto sektörünü nasıl etkileyeceği de izlenmeye devam ediyor. Piyasalar gelecekteki faiz artışlarının farkında olsa da Bankman-Fried yatırımcıları "herkesin bildiği değişiklikler yerine para politikası hakkında yeni verilere dikkat etmeye" teşvik ediyor.

 

İngiltere'de kriptolara düzenleme yolda

 

Küresel düzenleyiciden DeFi uyarısı

 

Dijital ABD Doları yaklaşıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)