BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto ParalarKripto Ruslar için can simidi olacak----

Kripto Ruslar için can simidi olacak

Kripto Ruslar için can simidi olacak
07 Mart 2022 - 17:09 www.finansgundem.com

Rusya’ya uygulanan sert yaptırımlar kripto paraları yeniden gündeme getirdi. Uzmanlar kriptonun yaptırımları delmek için çok küçük bir piyasa olduğunu ancak sıradan Rus vatandaşlar için can simidi olabileceğini belirtiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Binance'in kurucusu Changpeng Zhao Cuma günü yaptığı açıklamada, Kremlin'in Batılı şirketlerden yaptırımlardan kaçmak için sanal para kullanamayacağını, zira kripto piyasasının “Rusya için çok küçük olduğunu" söyledi.

The Guardian'ın haberine göre kripto para alım satım platformunun başındaki Zaho, "Şu anda medya ve politikacılar kripto para ve yaptırımlara odaklanmak için çok fazla çaba harcıyor" dedi.

Ancak Zaho, kriptoda var olan küresel net değerin görece küçük payı göz önüne alındığında enerjilerini başka bir yere kaydırmaları gerektiğini söyledi.

Binance kurucusu konuyla ilgili açıklamasında "Bugün kriptonun benimsenmesine bakacak olursak, küresel nüfusun muhtemelen yaklaşık %3'ü bir tür kripto yatırımına sahip. Bunlardan çoğu, kriptodaki net değerinin sadece küçük bir yüzdesini kapsar. Bugün kriptoda küresel net servetin sadece %0,3'ünden daha azı bulunuyor. Bu oran Rusya için de aynı şekilde geçerlidir" ifadelerine yer verdi.

Zhao'ya göre, Rusya'nın kripto parayı kullanarak yaptırımları delmesinin önünde bir engel daha bulunuyor. Kripto uzmanı halka açık blockchain kullanımının “fazlasıyla izlenebilir” olduğunu ve bu sebeple “yasadışı faaliyetler için etkili bir araç olamayacağını” söyledi.

Buna karşın kripto para borsası Coinbase Global’ın CEO’su Brian Armstrong konuyla ilgili yaptığı açıklamada sıradan Rusya vatandaşları için kriptonun “can simidi” olarak kullanılabileceğini söyledi. Armstrong, “Birçok insan büyük olasılıkla ülkelerinin yaptıklarına karşı çıkıyor ve yasaklar onlara da zarar verecek” ifadelerine yer verdi.

Coinbase Cuma günü yaptığı açıklamada, şu anda tüm kullanıcıları yasaklamadığını, ancak ABD hükümetinin böyle bir kısıtlama getirmeye karar vermesi durumunda buna uyacağını söyledi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Armstrong Twitter’dan yaptığı bir açıklamada, kripto para borsasının, diğer düzenlenmiş finansal hizmetler işlerinde olduğu gibi, yaptırım uygulanan kişi veya kuruluşlara ait olabilecek IP adreslerinden yapılan işlemleri engelleyeceğini söyledi.

Kripto para sektörü, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında önemli bir ilgi gördü. Bazı hükümet yetkilileri Rusya'ya veya bazı Rus oligarklara kripto kullanımlarını için yaptırımları uygulayıp uygulayamayacağını merak ediyor. Aynı zamanda Ukrayna da aktif olarak dijital varlıklar aracılığıyla bağış istiyor. Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Dijital Dönüşümden Sorumlu Bakanı Mykhailo Fedorov, geçtiğimiz günlerde büyük kripto borsalarından Rus kullanıcıların adreslerini engellemelerini istedi.

Son blockchain verileri, yaptırımın vurduğu ülkede yaşayanların büyük borsalarda kripto ticareti yapmak için acele etmediğini gösteriyor. Kripto araştırmaları şirketi Chainalysis'in verilerine göre, ruble cinsinden kripto aktivitesi 3 Mart'ta sadece 34,1 milyon dolardı. Bu rakam 24 Şubat'taki 70,7 milyon dolarlık son zirveden ve 20 Mayıs 2021'deki 158 milyon dolarlık rekordan oldukça düşük bir seviyede.

Armstrong, Rus oligarkların yaptırımlardan kaçınmak için kripto para kullanma riskinin yüksek olmadığını, zira blockchain ağlarındaki paranın dolaşımının nakit veya altın gibi diğer varlıkları kullanmaktan daha izlenebilir olduğunu söyledi. Armstorng’un açıklamaları tüm Rusların kripto kullanımının kısıtlanmasının “etik olmayacağını” söyleyen Zhao’nun yorumlarıyla örtüşüyor.

‘Güvenli liman’ fonları neden riskli?

 

Bitcoin tarihin doğru tarafında yer alabilecek mi?

 

Yandex iflasın eşiğinde: Yeterli kaynağımız yok!

 

Bitcoin’de 30 bin dolar beklentisi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)