BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto ParalarKripto reklamlarına düzenleyici baskısı----

Kripto reklamlarına düzenleyici baskısı

Kripto reklamlarına düzenleyici baskısı
22 Mart 2022 - 17:52 www.finansgundem.com

Düzenleyiciler kripto para reklamlarına odaklanıyor. İngiltere Reklam Standartları Kurumu (ASA), ülkede bulunan 50 şirket için standartları belirliyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere’nin reklam düzenleyicisi, yüksek riskli kripto paralara yönelik reklamların denetimlerini sıkılaştırıyor. Finansal Yürütme Otoritesi (FCA) ise yeni denetleme güçlerine sahip olacak. İngiltere Reklam Standartları Kurumu (ASA) salı günü kripto para reklamı veren 50’nin üzerinde şirket için bir yaptırım uyarısı yayınladı. Bu kapsamda, kişileri kredi kartıyla kripto para almaya teşvik eden ya da emeklilik birikimleriyle Bitcoin gibi kripto paraları satın almaya yönlendiren şirketlere de uyarıda bulunuldu.

Yayınlanan uyarı, ASA’nın daha önce “yanlış yönlendirici ve sorumsuz” olarak tanımladığı kripto reklamlarının ortaya çıkardığı yaygın soruna sert bir çözüm olarak nitelendirildi. ASA Yöneticisi Nick Hudson, “bu kesinlikle üst seviye bir adım. Bu sektörde, hükümetin de dikkatini çektiği gibi bazı çalışmaların yapılması gerektiğini düşünüyoruz” dedi. Financial Times’ın haberine göre İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, ocak ayında yaptığı açıklamada hükümetin yeni kanun değişiklikleriyle FCA’ya kripto varlık promosyonlarını denetleme yetkisi verileceğini söyledi.

Bu şekilde dijital varlıklara yönelik reklamlar da, mevcut yasalar kapsamında diğer finansal reklamlara uygulanan katı kurallara tabi olacak. Ancak ASA yeni sistemin 2023 yılından önce yürürlüğe girmeyeceğini tahmin ettiğini söyledi ve bazı şirketlerin gecikmeyi istismar edebileceği konusunda uyarıda bulundu. Hudson, “bu dönemde oynayacağımız rol oldukça önemli. Reklamcılar FCA düzenlemelerinin yaklaştığını biliyor. Bu nedenle son fırsatı değerlendirmek isteyebilirler” dedi.

Yüksek riskli kripto paraların reklamları, tüm dünyada finansal düzenleyicilerin radarına girdi ve kurumların en acil konuları arasına yerleşti. FCA tarafından geçtiğimiz yıl yapılan bir araştırma, reklamların etkisiyle kripto para alan kişilerin, alımlarından pişmanlık duyduğunu ortaya koydu. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre Avusturalya düzenleyicileri de geçtiğimiz hafta Meta (Facebook) aleyhine, sitede dolandırıcıların ünlü isimleri kullandığı kripto reklamları nedeniyle dava açtı.

Meta dolandırıcıların verdiği reklamları engellemeye çalıştığını söylese de, dava konusunda açıklamada bulunmadı.

Bazı ülkeler çok daha sert bir tutum izledi. Singapur bu yıl toplu ulaşım ve sosyal medyada yer alan kripto paraların neredeyse tamamını yasakladı. İspanya ise sosyal medya influencer’larının, kripto para paylaşımları yapmadan önce düzenleyicilere bildirimde bulunmalarını zorunlu tuttu. ASA kripto para reklamları konusunda FCA ile işbirliği içinde çalışacak. Kripto paralar, daha önce de ASA tarafından yaptırım uyarıları alan sektörler arasına girdi. Bunlar arasında zayıflama çayları ve çocuk sahibi olmaya yönelik tedaviler de yer alıyor.

Uyarı aynı zamanda düzenleyici kurumun İngiltere’nin reklam standartlarını ihlal ettiğini söylediği kripto para reklamlarını hedef alan bir dizi resmi kararın ardından geldi. Kurum bu ay Elon Musk’ın köpeğinden esinlenen kripto para Floki Inu’ya Londra’nın toplu taşıma hatlarında verilen reklamlar nedeniyle yaptırım uyguladı.

ASA reklamların, tüketicilerin “geride kalma/kaçırma korkusunu” tetikleyici nitelikte olduğunu açıkladı. Düzenleyici geçtiğimiz yıl da Coinbase ve eToro da dahil olmak üzere önde gelen kripto para platformlarına yönelik hamlelerde bulunmuştu. Kripto operatörleri standartlara uyum sağlamak için çaba gösterdiklerini açıklarken, bazıları uyum konusundaki eksiklikler için üçüncü partileri suçladı. Diğer şirketler ASA’nın standartlarının belirsiz olduğunu ya da düzenleyici kurumun yeni kuralları eski reklamlara uyguladığını söyledi.

ASA yaptırım uyarısının, yeni yürürlüğe giren kuralları içerdiğini açıkladı. Hudson, “yeni açıklama, şirketlerin nasıl reklam vermesi gerektiği konusunda oldukça açık kurallar içeriyor” dedi. ASA Şikayetler ve Soruşturmalar Direktörü Miles Lockwood, reklamlarını hızlı bir şekilde yeni düzenlemelere göre yenileyen bazı kripto para şirketlerini övdü. Kurumun uyarısıyla altı haftalık bir süreç başladı. Altı haftanın sonunda ASA kurallarına uymadığı tespit edilen kripto para şirketleri daha katı yaptırımlara maruz kalacak. Bu şekilde reklam sağlayıcılar düzenlemelere uymayan reklamları engelleyebilecek ve düzenlemelere uymayı reddeden şirketlere karşı hukuki yaptırım uygulanacak.

Hükümet tarafından FCA’ya kripto para reklamlarına yönelik tam yetki verildiğinde, şirketler çok daha katı denetimlerle karşı karşıya kalacak. Mevcut koşullar altında hisseler ve fonlar gibi ana akım yatırımlara uygulanan düzenleme rejimine göre, şirketler reklam vermeden önce, reklamlarını FCA’ya onaylatmak durumunda.

Aynı zamanda kural ihlallerine çok daha sert cezalar uygulanıyor. Ancak kripto para ticaret örgütü Global Digital Finance, cumartesi günü İngiltere Maliye Bakanlığı’na yazdığı yazıda, önerilen standartların “kripto varlık sektörüne yönelik haksız baskı” niteliğinde olduğunu ifade etti. CryptoUK lobi grubu Direktörü Ian Taylor sektörün “düzenlemelere uyum sağlamak istediğini” ancak yeni kuralların pratikte tüm kripto reklamlarının yasaklanması anlamına geldiğini söyledi.

Lagarde: Kripto varlıklar, Rusya'ya yaptırımları bozmak için kullanılıyor

 

Apple kripto dünyasını değiştirebilir

 

Metaverse’te hakimiyet savaşları başladı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)