BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto ParalarKripto platformu nasıl Ukrayna savaşının parçası oldu?----

Kripto platformu nasıl Ukrayna savaşının parçası oldu?

Kripto platformu nasıl Ukrayna savaşının parçası oldu?
04 Mart 2022 - 16:06 www.finansgundem.com

Ukrayna’nın en büyük Bitcoin ve kripto para işlem platformu Kuna, ülkenin kripto parayla bağış toplama çabasının merkezine yerleşti.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ukrayna’nın en büyük kripto para borsası Kuna’nın kurucusu, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana günde yalnızca birkaç saat uyuyabiliyor. Kuna’da kripto para işlemleri savaşın başlamasından bu yana yükselişe geçti. Yükseliş kısmen Ukrayna Merkez Bankası’nın yürürlüğe koyduğu katı sermaye kurallarının bir sonucu: ATM’lerde para çekme limitleri, elektronik para birimi sistemi üzerindeki kısıtlamalar ve döviz piyasasının askıya alınması.

Ancak kripto para ve Kuna aynı zamanda Ukrayna’ya bağış yapmak isteyenlere de imkan tanıyor. Kiev’den ayrılmasının ardından Kuna CEO’su Michael Chobanian, Kuna’yı ülkenin batısından idare ediyor. Chobanian, Kuna’nın çalışanlarının ve platformun altyapısının işgal öncesinde Ukrayna dışına taşındığını söyledi. Chobanial Wall Street Journal’a yaptığı açıklamada, “bu içinde yaşamak zorunda olduğumuz bir gerçeklik” dedi. Ukrayna hükümeti ve özel yardım grupları işgalin başlamasından bu yana 51 milyon dolarlık kripto para bağışı aldı.

Bu bağışların büyük bir bölümü ise Kuna üzerinden gerçekleşti. Kripto para bağışları askeri ekipman, tıbbı malzeme ve diğer ürünlerin alımında kullanıldı. Aktivistler, siyasiler ve hatta terörist gruplar daha önce fon elde etmek için kripto paraları kullanmış olsa da, bu tür bir bağış kampanyası daha önce ulusal bir hükümet tarafından yapılmamıştı. Diğer fon kaynaklarına kıyasla yapılan bağışlar da yüksek miktarda değil. ABD Başkanı Joe Biden yönetimi 6,4 milyar dolarlık yardım teklifinde bulunurken, Ukrayna savaş maliyetlerini karşılamak için salı günü tahvil satışlarından 270 milyon dolar elde etti.

Ancak bu durum yine de kripto paraların rolünün önemli olduğunu gösteriyor. Kripto veri şirketi Elliptic CEO’su James Robinson, “bu paranın tüm dünyadan doğrudan gelebileceğini gösteriyor” dedi. Teknolojiden destek almak Ukrayna hükümeti için sıra dışı değil. Ukrayna son yıllarda ekonomisini teknoloji sektörü üzerinden güçlendirmeye çalışmıştı. Ülke hükümetin kontrolü altında resmi bir elektronik para sistemi kurdu ve Dijital Dönüşüm Bakanlığı oluşturdu.

Bu bakanlık ise Kuna’nın bağış kampanyasına başlamasını istedi. Chobanian, “nakit hiçbir işe yaramıyor çünkü fiziki” dedi. Nakit taşımanın savaş bölgesinde tehlikeli olduğunu da dile getirdi. Birçok kişinin kredi kartı ya da IBAN kullandığını söyleyen Chobanian, kripto paraların büyük ödemeler ve uluslararası para transferleri için kullanışlı olduğunu belirtti. Kripto para transferleri, geleneksel metodlara kıyasla oldukça hızlı. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre transferler Bitcoin’de yaklaşık 10 dakikada gerçekleşiyor.

Bu da bağışlanan paralara hemen erişim sağlanabileceği anlamına geliyor. Kuna kripto paraları diğer dijital para birimlerine ya da geleneksel para birimlerine de çevirebiliyor. Chobanian, bazı şirketlerin doğrudan kripto ödemelerini kabul ettiğini de söyledi. Chobanian, “birçok şirket para kazanmaktan çok bize yardım etmek istiyor. Bu nedenle de bizim isteğimiz üzerine kripto para ödemelerini kabul ediyorlar” dedi. Bağış fonu birçok kripto parayı kabul ediyor: Bitcoin, Ethereum, Tether, Litecoin, Dogecoin ve 20 kripto para daha listede.

Blockchain temelli platform Polkadot’un Kurucusu Gavin Wood da 5 milyar dolarlık bağış yapacağını açıkladı. Ukrayna hükümeti kripto para bağışlarından 31,5 milyon dolar elde etti ve şimdiye kadar 17 milyon doları harcandı. Ukrayna ve ABD yetkilileri Rusya’nın yaptırımlardan kaçabilmek için kripto paraları kullanabileceğini söyledi. Hafta sonu Ukrayna Başbakan Yardımcısı Mykhalio Fedorov, kripto borsalarına Rus kullanıcıları engellemeleri için çağrıda bulundu. Ancak borsalar bunu kabul etmedi. Şimdiye kadar Rusya’dan kripto para kullanarak yaptırımların ihlal edildiğine yönelik bir sinyal gelmedi.

AB, Rusya ile sınır ötesi programlarını askıya aldı

 

Deutsche’in killt Rusya birimi uçurumun kıyısında

 

Rus şirketleri Çin bankasında hesap açmaya çalışıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)