BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriKripto paralar merkez bankalarına tehdit----

Kripto paralar merkez bankalarına tehdit

Kripto paralar merkez bankalarına tehdit
03 Mayıs 2021 - 17:11 www.finansgundem.com

Bahamalar, Çin ve Kamboçya dijital para birimlerini piyasaya sürmeye hazırlanan üç ülke.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dijital paralar henüz yaygınlaşmadı ancak, dijital paraları dolaşıma sokma yarışı devam ediyor. Merkez bankalarının %85’inden fazlası şimdi para birimlerinin dijital versiyonlarını değerlendiriyor, denemeler yapıyor ya da pilot programlar yürütüyor. Çin büyük ekonomiler arasında yarışı önde götürürken, şimdiye kadar ekonomiye 300 milyon dolar değerinde dijital renminbi sürdü.

Avrupa Merkez Bankası, Japonya Merkez Bankası ve ABD Merkez Bankası (FED) de dijital para birimi oluşturmayı düşünüyor. İngiltere Merkez Bankası ise yakın zamanda piyasaya bir “Britcoin” sürebilir. İsveç e-krona hazırlanırken, 2023’te ilk nakitsiz toplum olabilir. Elbette dijital paralar dünyada dolaşıma devam ediyor. Ancak merkez bankası dijital paraları (CBDC) yeni bir araç olacak ve şimdi dolaşımda olan dijital tokenlarla benzerlik taşıyacak.

Bireyler ve kurumlar CBDC işlemlerini dijital bir cüzdan üzerindeki uygulamalar aracılığıyla yapabilecekler. CBDC mevduatları ise merkez bankasının koruması altında olacak ve ticari bankalarda olduğu gibi faiz oranıyla işletilebilecek. Bu dijital paralar aynı zamanda merkeziyetsizleştirilmiş dağıtık hesap defterlerinde bulunabilecek ve küresel olarak takip edilebilecek.

Yeni kripto paralar ve ödeme sistemleri ise merkez bankalarının üzerinde kendi dijital paralarını piyasaya sürmesi için baskı oluşturuyor. Oldukça popüler olmasına rağmen Bitcoin tek tehdit değil. finansgundem.com'un derlemesine göre, volatilitesi oldukça yüksek olan kripto parayı birçok yatırımcı kullanmaktan ziyade elinde tutmayı tercih ediyor. Kripto paranın bağlı olduğu blockchain ise oldukça yavaş.

Ancak kripto para piyasasının geneli önemli ölçekte ilgi çekiyor. Şimdi 2,2 trilyon dolara ulaşan kripto para piyasasının yarısını Bitcoin oluşturuyor. Merkez bankacıları özellikle “stablecoinler” konusunda endişeli. Bu coinler, hükümet dışı kurumların oluşturduğu dijital tokenlar ve bir para birimine sabitlenmiş bir kur oranında bağlı bulunuyorlar. Stablecoinler ise tüm dünyada, özellikle de gelişen ülkelerde uluslararası ödemelerde öne çıkıyor.

Teknoloji ve finans şirketleri stablecoinleri sosyal medya ve e-ticaret platformlarına entegre etmeyi hedefliyorlar. Citigroup’un Banka Araştırmaları Küresel Başkanı Ronit Ghose, “merkez bankaları stablecoinlere taksicilerin Uber’e baktıkları gibi bakıyor” dedi.

Şimdi dolaşımda olan stablecoinlerin en büyüğü Tether ve dolaşımdaki coinlerin değeri 51 milyar dolar. Dolaşımdaki doların değeri ise 2,2 trilyon dolar. Yakın zamanda ise Facebook’un desteklediği stablecoin, Diem’in piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Facebook’un 1,8 milyar günlük kullanıcısına ulaşmayı hedefleyen coin aynı zamanda Uber ve diğer şirketler tarafından da destekleniyor. Diem’in hızla yayılma potansiyeli ise merkez bankacılarına endişe veriyor. 

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Finans Danışmanı Tobias Adrian, “tartışmayı değiştiren şey Facebook oldu” dedi. Açıklamasının devamında, “Diem stablecoin ve ödeme platformu özelliklerini birleştirebilir ve dünya çapında kapsamlı kullanıcı tabanıyla buluşturabilir. Bu potansiyel çok güçlü” ifadelerini kullandı.

CBDC’lerin ardındaki büyük güç ise para ve ödeme sistemlerinin hızla ayrışması. Gelecek yıllarda insanlar Bitcoin’i değer koruma aracı olarak kullanırken, stablecoinleri ödeme aracı olarak görebilir. Yardeni Research’ten Ekonomist Ed Yardeni, “özel sektör merkez bankalarına meydan okuyor” açıklamasında bulundu.

Dev fintek şirketinin yeni Bitcoin stratejisi

 

Wall Street kripto para dalgasını kaçırdı

 

ECB'nin varlık alımları azaldı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)