BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKripto parada yeni kurallar kaçınılmaz sonu hızlandırıyor----

Kripto parada yeni kurallar kaçınılmaz sonu hızlandırıyor

Kripto parada yeni kurallar kaçınılmaz sonu hızlandırıyor
29 Aralık 2020 - 14:37 www.finansgundem.com

ABD Hazine Bakanlığı’nın Mali Suçları Araştırma Ağı (FinCEN), bu ayın ilk günlerinde dijital para transferleri için yeni yönetmelik tasarısı sundu. Hazine’nin bu hamlesi, kripto varlıkların ilerleyişine bir tepki olarak değerlendirildi

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Aralık ayının ilk günlerinde ABD Hazine Bakanlığı’na bağlı Mali Suçları Araştırma Ağı (FinCEN) dijital para transferlerine yönelik yeni düzenleme tasarısı sundu. ABD Hazine Bakanlığı ilk kez kripto varlıkların ilerleyişine yönelik bir engelleyici hamle girişiminde bulunuyor. FinCEN sistemi alt üst edecek bir dizi kural değişikliği öneriyor. Birincisi FinCEN, kripto para alım satımı yapan tüm şirketlerin, müşterilerin unhosted (sahipsiz) kripto cüzdanı kullanarak yapacağı ve 10,000 dolar sınırını aşan her transferin ABD Hazine’sine bildirimde bulunması gerektiğini söyledi. Unhosted (sahipsiz) ismi, herhangi bir finans hizmeti sağlayıcısı tarafından yönetilmeyen kripto cüzdanlara veriliyor.

Önerilen bu kural dijital varlıkları, finansal kurumların fiziksel nakit yatırma ve çekme sürecinde tabi olduğu mevcut kurallara dahil ediyor. İkincisi, kurala göre bu tür şirketlerin müşteri kimliklerini doğrulama zorunluluğu ortaya çıkıyor. Unhosted cüzdanlarla 3,000 dolar ve üzerine yapılan işlemlerde, müşteri kimliğinin doğrulanması gerekiyor. Buna göre şirketler, unhosted cüzdan sahiplerinin ismini ve adresini kaydetmeli. Ancak bu bilginin yasal bir çağrı olmaksızın, FinCEN’e bildirilmesi gerekmiyor. 

Kurumların aynı zamanda İran, Kuzey Kore ve Burma gibi kara listede bulunan ülkelerden yapılan işlemleri de FinCEN’e bildirmesi gerekiyor. Bu durum ise cüzdan lokasyonları her zaman doğrulanabilir olmadığı için teknik bir güçlük yaratıyor.

Kuralların en geleceğe yönelik kısmında ise, FinCEN kripto paraların ve merkez bankalarının dijital para birimlerinin parasal araçlar olarak değerlendirilmesi ve Banka Gizlilik Yasası kapsamında uygulanması gerektiğini öneriyor. Banka Gizlilik Yasası ise ABD’nin kara para karşıtı (AML) kanunlarının temel düzenleyici çerçevesini oluşturuyor. FinCEN bu hamleyle, uzun süredir dijital varlıklara karşı gösterdiği tutumundan ayrılıyor. Yıllar boyunca ABD Hazine yetkilileri, kripto paralara yönelik yeni kara para karşıtı düzenlemeler getirme konusundaki isteksizliklerini dile getirdi. 2013 yılından bu yana FinCEN kripto hizmet sağlayıcılarının da bankalar ve diğer finans kurumları için yürürlükte olan AML kurallarını izlemesi gerektiğini söyledi.

Bu yeni düzenleme tasarıları hakkında birçok şey söylenebilecek olsa da, yıl sonuna günler kala, kararın aceleye getirildiği ortada. Bu durumun ABD Başkanı Donald Trump’ın başkanlığının son döneminde gerçekleşmiş olması ise iyiye işaret değil. Kripto varlık sektöründen bazı yöneticiler, bu hamlenin yalnızca, kişisel olarak Bitcoin’den nefret ettiği söylenen ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in baskısıyla alındığını iddia ediyor.

Ancak süreçle ve bu yönetmelik önerisinin ardındaki nedenle ilgili eleştiriler doğru olsa bile, bu yeni düzenlemeler, yüksek ihtimalle kaçınılmaz olacak. Bitcoin gibi kripto paralarla on yıldan uzun süredir baş etmek zorunda kalan AML düzenleyicileri, bugün teknolojinin nasıl çalıştığı, yönünün ne olduğu ve mevcut yasalarda hangi boşlukların bulunduğu konusunda daha sağlam bir fikre sahip.

ABD başkanlık seçimlerinin kazananı Joe Biden’ın yönetiminde dahi, dijital varlıklara yönelik düzenleme hamlelerinin, önerilen bu kurallar paralelinde ilerlemesi bekleniyor.

Yüksek profilli ABD şirketlerinin kripto varlıkları benimsemesi, bazı kripto varlık işlemlerinin düzenlemelerin radarının dışında gerçekleşmesi ve yasa dışı aktörlerin bu boşluklardan faydalanması nedeniyle, FinCEN kuralları yeni normal olacak.

Dijital varlık sektörünün kendini buna hazırlaması gerekiyor. Ancak yine de izinsiz blockchain yazılım protokollerini geleneksel bankacılık kurallarına adapte etmek söylendiği kadar kolay olmayacak.

Bu nedenle bu kuralların uzun vadede etkisi bazı bankalar üzerinde görülebilir. Ve bu noktada, etkiler daha olumlu olabilir. Bu bir fırsat. FinCEN’in sunduğu düzenleme önerileri, kripto varlıkların temel özelliklerinden olan anonimliğe yönelik bir yol sunuyor. Birçok banka kripto varlıklardan, unhosted cüzdanların yasa dışı Finans riskleri nedeniyle uzak durdu. Bu kuralla, mevcut riskler ortadan kalkmasa da, üstesinden gelmeyi kolaylaştırıyor. AML düzenlemelerinin amacı, tüm yasa dışı finansı önlemek değil, kara para aklayan suçlulara dar geçitler oluşturmak ve yasa uygulayıcıları, kara para sisteme girdiğinde uyarmak.

Önerilen yeni kurallar, düzenleyicilerin kripto varlıkların suçlulara sunduğu finansal anonimlik riskinin kaçınılmaz olarak denetlemek istemesi olarak algılanıyor. Biden yönetiminde de yetkililer riskleri değerlendirdiklerinde, yüksek ihtimalle benzer bir sonuca varacak.

Altın fiyatlarında dolar dalgalanması sürüyor

 

BDDK: Bankacılık sektörü net karı 57.31 milyar TL

 

Son iki gün: Parasını saklayanlar ceza ile karşı karşıya

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)