BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto ParalarKripto para ticaretine vergi geliyor----

Kripto para ticaretine vergi geliyor

Kripto para ticaretine vergi geliyor
25 Aralık 2021 - 12:00 www.finansgundem.com

Yakında Meclis gündemine gelmesi beklenen kripto paralarla ilgili yasal düzenlemede alım satıma vergi öngörüldüğü belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yaptığı açıklamada kripto para düzenlemesi hakkında yasanın hazır olduğunu ve yakında TBMM’ye sunulacağını söyledi.

Sözcü.com.tr'de yer alan habere göre, kripto para ticaretine sıkı denetim getiren düzenleme Amerika ve Avrupa’daki benzerlerinden daha katı kurallar içerecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yasa taslağında, kripto varlık çeşitleri tanımlanırken, bu paraların ihracı ve dağıtımı ile alışverişine yönelik ilkeler belirlendi.

Varlık saklama hizmetinin hangi şartlarda kimler tarafından yapılacağı düzenleniyor.

Düzenlemeye göre, kripto para ticaretine ve varlıkların saklanmasına olanak sağlayan borsalar Sermaye Piyasası Kurulu gözetiminde faaliyette bulunabilecek. Bu borsaları oluşturacak şirketler için asgari sermaye şartının yanı sıra belirli kriterler aranacak. Şirketleri Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) da denetleyecek.

BDDK, kripto para yatırımcılarının korunması ve sağlıklı piyasa ortamının oluşması için gözetim mekanizmasını kuracak.

Düzenlemede, kripto para ticaretinin vergilendirilmesi ilişkin maddelerin de yer aldığı belirtildi. Vergilendirmenin, gelir vergisi veya doğrudan vergiler yerine döviz alım satımında olduğu gibi ‘stopaj’ yoluyla gerçekleştirilmesi bekleniyor. Hali hazırda döviz alım satım işlemlerinde Banka Sigorta ve Muamele Vergisi (BSMV) adı altında binde 2 vergi alınıyor.

‘BİRAZ DAHA SIKI OLACAK’

Aralık ayında görevden alınan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Şakir Ercan Gül, geçtiğimiz temmuz ayında Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kripto para düzenlemesine için “Yasaklayanlar genelde demokrasi problemi olan ülkeler. Batı Avrupa, Amerika’da serbest mekanizmalar var. Biz biraz daha sıkı bir düzenleme getiriyoruz. Serbest kambiyo rejiminin olduğu bir yapıda üç aşağı beş yukarı Batı Avrupa veya Amerika benzeri düzenleme yapma arayışı içerisindeyiz. Avrupa Birliği’nin bununla ilgili esas düzenlemeleri 2024’te olacak.” demişti.

ERDOĞAN ‘KRİPTO PARAYA SAVAŞ AÇTIK’ DEMİŞTİ

Geçtiğimiz eylül ayında Mersin'de öğrencilerle buluşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, soru-cevap etkinliğinde kripto paralara ilişkin görüşleri sorulması üzerine kripto paraları kabul etmek gibi bir niyetlerinin “kesinlikle” olmadığını söylemiş ve şöyle devam etmişti:

“Tam aksine onlara karşı ayrı bir savaşımız, ayrı bir mücadelemiz var. Onlara da böyle bir prim zaten asla vermeyiz, vermeyeceğiz de. Çünkü biz şu anda bu konuda kendi asli hüviyeti olan paramızla yola devam edeceğiz.”

Kripto paraların ödemelerde kullanılması, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından nisan ayında yasaklanmıştı. Ayrıca, kripto para platformlarına ödeme ve elektronik para kuruluşları yoluyla para aktarımı da engellenmişti.

Binance'e Türkiye'den ceza

 

Flaş tahmin: 6 haneyi görebilir

 

Antalya 9 milyon turist hedefini aştı

 

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Seko26 Aralık 2021 07:22

    Dioki biz ky krizleri vatandaşları başka dış güçler yolmasın yerli milli dolandırıcılar yesin borsada olduğu gibi

  • ....26 Aralık 2021 02:32

    Birbirimizin malını hile ile almak gelir elde etmek değildir. Bu arkasında üretim ve paylaşım ortaklığı olmayan kumar kağıtlarını yerini almış bir hal artık .

  • Fatih25 Aralık 2021 22:58

    Osmanlı torunuyuz ya, tek geçimimiz vergi ve savaş ganimetleri, başka bir gelir kapısı olmasın ama haaa, en basiti bu.

  • Aktrol25 Aralık 2021 18:43

    Yerli ve milli devlet destekli kripto para borsası gelsin. Yabancılar mama yemesin. Yerli milli para borsaları ile 5 li çete ekmek yesin. Milli piyango bileti alırdım bu sene almıyorum. Çünkü noter huzurunda yapılan çekimler dahi yalan geliyor. İnanmıyorum. Bu kadar soğur mu bir insan. Bu kadar yıldırılır mı vatandaş. San ki x hissesindeyim, robot açmışlar kağıtta. Robota karşı hisse sendin de trade yapan gibiyim. zırnık koklatmıyorlar, gr kazandırmıyorlar :D Hep bana hep bana.

  • Hehe25 Aralık 2021 16:54

    Malum partililer fotosu cikmayip milleti yolmayan tum kripto borsalarina boykot her zaman yerli yiyiciyi tesvik ve tebrik ederiz biz

  • Mucise Reis ;)25 Aralık 2021 14:15

    gençler vergi ödemeden işlerini yapar. Çok da rahat yapar. Türk firma harici firmaya geçersin oldu bitti. :D Türkiye de piyasa gelişsin.  yolunu açın. En azından vergi aldım ama ben sigorta sistemi getiricem. bazı durumlarda toplanan vergiler  ilgili sitede anapara güvencesini xx kadar koruyacak de... ama kes vergii hadi güle güle ktv ötv sıfır hizmet :D bu iş olmaz.. kesilen her meblag gerçekten yatırıma ve pıyasa gelişimine harcanacak ise o zaman ülke piyasamız güzel dışardan para sokar pıyasaya. hatta sanal saklama soğuk cüzdanlar. stabil biçimde faizsel vadeli ana para garantili coın sistemler, borç al/borç ver gibi takaslar. ya bu başlı başına Türkiye ekonomisine döner. ama o kapasitede bir kişi göremedim. :D aslında gelecek inşa edilebilir... 

  • Mucise Reis ;)25 Aralık 2021 14:06

    Geleceğin firmaları bu platformlardan çıkabilir. Bügün 3 kuruş kazanacağız vergi alacağız diye, büyük firmaların kurumların yazılımcıların, bir çok kişinin Türkiye İstasyonunda durmamasıan neden olabilirsiniz. Bu işlerde vergi alabilir devlet ama, Bir çok yabancı kişide avrupalıda Türk firmalardan kaçabilir. İlla vergi alacak illa kayıt altına sokacaksanız çok çok az yapın vergileri. kayıt oluşturun. Güven verin, projelerın gelmesini sağlayın. risklidir deildir oarası ayrı yatırımcının karar. Ama insanları ürkütmeyin. Bir düzenleme geliyor diyoruz. yabancılar bile TÜRKİYE VERGİ KOYACAK diyor. :D yani bizim düzenlemeler hep vergi ile bitiyor. ya yapmayın gelecek için hukuksal düzel ve yatırım imkanı sağlayın. düzenleme yapın ama onlarca vergi almayın. örnek vericem ...

  • Bağımsız Düşünce25 Aralık 2021 13:16

    Hukuka tabi olmayan bir varlığa vergi getirmek onu tanımak anlamına gelir ! ve büyük hatadır ! Amerika ve Siyonizm'in parasını cebinize koydunuz yetmedi bu vampirlere bir daha mı sömürüleceksiniz ? ? ? En büyük kripto Bitcoin de üretilmiş paranın %40 na erişim yok ! %40 ise hiç hareket etmiyor piyasada alınan ve satılan sadece %20 ! Bu sadece küresel saadet zinciri akıllı olun alın terinizi bunlara kaptırmayın ! ! !  Bitcoin büyük bir buluş diye size pazarlanan ürünün üreticisi bile kim olduğu bilinmiyor ! Adamlar yarın kendi sistemini çökertse kime neyin hesabını soracaksınız ? ? ?

  • Vatandas25 Aralık 2021 12:27

    Yeni petrollar okan coindollar mekanziamsi da cokecek dunya kendisini tuvalet kagidi dolr saahte pra duzeninden kurtarmaya odakladi ama hala insanlara bu co varliklaei satiyorlar...coinlerle birlikte el ele gocecek dolar da...altin para enerji elektrik...

  • AHMET ÖZBİR25 Aralık 2021 12:24

    DÖVİZE, KRİPTO'YA HAYIR, TÜRK LİRASI'NA EVET. Artık T.C. Gemisi'ne zarar verecek, yatırımcıyı dövecek her türlü harekete karşı durulmalı, kendi paramız olan TÜRK LİRASI ile YATIRIM YAPILMALI. **"Ne Mutlu Türk Liramız Var Ötesinde Hastalık***