BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto ParalarKripto para dolandırıcıları taktik değiştirdi----

Kripto para dolandırıcıları taktik değiştirdi

Kripto para dolandırıcıları taktik değiştirdi
29 Ağustos 2021 - 09:54 www.finansgundem.com

Instagram hesaplarını ele geçirdikleri doktorları referans gösteren dolandırıcılar, takipçilere kripto para yatırımıyla kısa sürede yüksek kar vaat edip vurgun yapıyor

Dolandırıcılar, pandemi döneminde yeni yöntemler geliştirdi. Son zamanlarda doktor veya yardım kuruluşlarına ait çok sayıda güvenilir resmi Instagram adresi, siber dolandırıcılar tarafından hacklenerek ele geçirildi. Zanlılar daha sonra söz konusu hesapların takipçilerine mesaj atarak yüksek kar vaadiyle kripto para yatırımı tavsiyelerinde bulunuyor. Bununla da yetinmeyen hacker'lar hesabı geri teslim etmek için de sahibinden 5 ila 7 bin TL arasında para istiyor.


TAKİPÇİLERİNİ UYARDI
Siber dolandırıcıların 1 numaralı hedefi pandemide takipçi sayısını arttıran hekimlerin adresleri. Bu isimlerden biri de Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Ender Ödemiş, oldu. Önce savcılığa suç duyurusunda bulunan Ödemiş, daha sonra yeni bir Instagram hesabı açtığını duyurarak takipçilerine video mesaj gönderdi, eski hesabından gelen hiçbir uyarıyı dikkate almamalarını söyledi.

SAHTE HAYALLERE KAPILMA
Girişimsel radyoloji alanında önemli çalışmalar yapan Prof. Dr. Özgür Kılıçkesmez'in de vatandaşları bilgilendirmek için kullandığı Instagram hesabını dolandırıcıların eline geçti. Zanlılar, doktorun adına yazdıkları sahte mesajla takipçilere sözde yatırım danışmanı önerdi. Sahte vaatlere kanan bazı vatandaşlar, bahis ya da kripto para yatırımından para kazanma hayaliyle birikimlerini kaptırdı. Bu durumu fark eden Prof. Kılıçkesmez, suç duyurusunda bulunarak takipçilerine seslendi: "Gerçek dışı hikayeler anlatarak insanları kandırıyorlar. Kesinlikle tuzaklara düşmeyin."

ÖNCE GÜVEN VERİP SONRA ÇARPIYORLAR
Akşam'dan Bülent Şanlıkan'a konuşan Dijital Güvenlik Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, dolandırıcıların reklam bile verdiği Instagram'daki tuzaklara karşı vatandaşları uyardı: "Tek hedefleri yüksek kar vaadiyle insanları dolandırmak. Kripto para borsalarına yatırım amacıyla önce az para isteyip yüksek miktarda geri ödeme yapıyorlar. Kazandığını gören kullanıcı, tuzağa düşüp bu kez inandığı şebekeye büyük paralar göndermeye başlıyor. Sonunda dolandırılıyor."

HER LİNKE TIKLAMA
Bedava peynirin fare kapanında bulunacağını hatırlatan Eraslan, "Kesinlikle bilmediğiniz yerden gelen linklere tıklamayın. Sosyal medyada kredi kartı bilgilerinizi asla başkalarıyla paylaşmayın. Kendi hesabınız çalındığında ilgili platformla iletişime geçerek bilgilerinizi doğrulayın ve hesabınızı geri alın."

Wi-Fi'den Instagram'a bağlanmayın
Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın yürüttüğü SİBERAY uygulaması kapsamında vatandaşlara güvenlik tavsiyelerinde bulunuldu:

- Hesabınızın şüpheli giriş uyarılarını açın.

- Sosyal medya şifrenizi güçlü şekilde oluşturun ve kimseyle paylaşmayın.

- Paylaşılan veriler silinse de veri tabanında kalır.

- Instagram 'iki faktörlü kimlik doğrulama' özelliği açılmalı.

- Güvenilmeyen Wi-Fi ağlarına bağlanmayın.

- Beni hatırla özelliğini kapatın.

- 'Hesabınız ele geçirilmeye çalışılıyor' şeklinde gelen mail'deki linkin amacı hesabınızı ele geçirmek olabilir.

45 dakikada 'zengin olacaksın' vaadi
İrtibat kurulan bir dolandırıcı 45 dakikada 8 bin 900 TL'nin 156 bin lira olacağını vaat etti, hesap numarasını vererek ödemenin hemen yapılmasını istedi.

Kripto paralar için kritik dönemeç

Devasa kripto dolandırıcılıklarının gerçek mağdurları

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Finans ı29 Ağustos 2021 15:03

    Bir kaç yüzbin dolar yatırımla bu kripto coin denen sahte paraları üretip üretip insanlara satıyorlar. Sahte paraları insanların eline verip milyarlarca doları ceplerine dolduruyorlar., insanlardan aldıkları paralarla gercek varlıklar alıyorlar, insanlarda sahte coin varlıkları eline alıp oyunuyor. Cripto coin oyunu büyük sahtekarlık. Atı alan üsküdarı gecer

  • Serdar29 Ağustos 2021 14:59

    Kripto paraların kendisi dolandırıcılık.. Sanal finans oyunları için üretilmiş hiç bir karşılığı olmayan coinler..

  • Berber Bekri 29 Ağustos 2021 12:33

    Oltaya yem bile takmaya gerek yok o kadar çok sazan var ki hatta Oltayı da boşver zavallılar ....................."BEDAVA PEYNİR FARE KAPANINDA OLUR